Beba se ugušila maskom u vrtiću?

Beba se ugušila maskom u vrtiću u Novom Taipeiju. – Uzrok smrti bebe je navodno gušenje maskom u vrtiću.

Taipei, 24. siječnja (CNA)

Vlasti u Novom Taipeiju u srijedu su priopćile da istražuju smrt 11-mjesečnog dječaka u javnom vrtiću, za koju djetetova obitelj tvrdi da se dogodila kada se ugušio maskom koju mu je učiteljica prisilno stavila.

U Facebook objavi u utorak navečer, CTS voditeljica vijesti Lin Yen-ju podijelila je poruku za koju je rekla da ju je primila od prijateljice, koja je također bila djetetova teta po majci.

U poruci je dječakova teta rekla da je javni vrtić u Novom Taipeiju u koji je išao njezin nećak ovaj tjedan počeo tražiti od djece da nose maske zbog sve većeg broja respiratornih bolesti.

Prema snimkama nadzornih kamera koje su roditelji pogledali, kazala je, incident se dogodio u ponedjeljak kada se dječak iznervirao i skinuo masku, nakon čega mu ju je učiteljica ponovno stavila.

U tom je trenutku dijete briznulo u plač, što je “vjerojatno natopilo masku suzama i sluzi, zbog čega mu se zalijepila za nos i usta i ugušila ga”, stoji u poruci.

Na videosnimci se tada vidi kako se dijete “oteže” i “pada”. Učiteljica je, međutim, očito pretpostavila da se iscrpio i zaspao, a otkrila je da ne reagira tek 20 minuta kasnije, kada je došlo vrijeme da se djeca premjeste u drugu sobu, stoji u poruci.

Teta je rekla da prognoze njezina nećaka nisu dobre te da je njezina sestra već potpisala zabranu reanimacije. U međuvremenu je Lin objavila da je dječak preminuo u vremenu otkako je primila poruku.

Odgovarajući na incident u srijedu, Hsu Hsiu-neng, zamjenica voditelja Odjela za socijalnu skrb Novog Taipeija, potvrdila je da je njezin ured u ponedjeljak primio izvješće iz vrtića o smrti 11-mjesečnog dječaka, te je pružio pomoć djetetovoj obitelji.

Policija Novog Taipeija dodala je da je zaplijenila videosnimku nadzorne kamere iz vrtića i zatražila od tužitelja da provedu autopsiju kako bi se utvrdio uzrok smrti djeteta.

U Hsuovoj je izjavi navedeno da je s nedavnim hladnim vremenom došlo do porasta raznih vrsta respiratornih bolesti među malom djecom.

Iz tog razloga, “dnevni centri su zamolili roditelje da im djeca nose maske, kako bi spriječili unakrsnu infekciju i zaštitili svoje zdravlje”, rekla je.

Međutim, u odvojenom odgovoru, glasnogovornik Centra za kontrolu bolesti Lo Yi-chun pojasnio je da trenutni vladini propisi ne zahtijevaju nošenje maski u vrtićima.

Obveza nošenja maski za školske kampuse — uključujući vrtiće — ukinut je 6. ožujka prošle godine i od tada nije ponovno uspostavljen, rekao je Lo u izjavi za tisak.

U srijedu poslijepodne, djetetovi roditelji rekli su da su podnijeli tužbu protiv upravitelja vrtića, koji se preziva Chang, i troje članova osoblja zbog ubojstva iz nehaja

 

Izvor: https://focustaiwan.tw/society/202401240012