CIA optužena za skrivanje podataka o tome da su analitičari uzeli ‘novčane poticaje’

Ogranak konzervativne Zaklade Heritage tuži Središnju obavještajnu agenciju (CIA), optužujući je za uskraćivanje zapisa s detaljima o novčanim isplatama analitičarima kako bi prikrila nalaze da je curenje podataka iz laboratorija najvjerojatnije objašnjenje za pandemiju COVID-19.

Think tank Nadzorni projekt (Oversight project) podnio je federalnu tužbu protiv CIA-e 22. prosinca (2023.), tvrdeći da agencija nije udovoljila zahtjevu Zakona o slobodi informacija (FOIA) o analitičarima koji su navodno “primili novčane poticaje da promijene svoje stajalište o podrijetlu virusa”, navodi se u kopiji pritužbe koju je u utorak prvi objavio Daily Caller.

Tužba u saveznom sudu u Washingtonu, DC, traži “preliminarnu i trajnu zabranu” koja prisiljava CIA-u da ubrza isporuku zapisa koje je Heritage zatražio u roku od 20 dana ili “do nekog drugog datuma koji Sud smatra prikladnim”.

“Bidenova administracija odbila je biti transparentna s Kongresom i američkim narodom u vezi s podrijetlom COVID-19”, rekao je Kyle Brosnan, glavni savjetnik za Nadzorni projekt.

“Zviždač CIA-e iznio je ozbiljne optužbe da je agencija potkupila zaposlenike agencije kako bi dodatno opstruirala napore da se dođe do istine o podrijetlu virusa. Ova opstrukcija se ne može tolerirati i mi se borimo na saveznom sudu da dođemo do dna ovoga.”

Viši agent CIA-e rekao je predsjednicima republikanskog odbora Predstavničkog doma u rujnu da je agencija ponudila plaćanja šestorici analitičara zaduženih za utvrđivanje podrijetla SARS-CoV-2 ako kažu da je virus prešao sa životinja na ljude.

U pismu od 12. rujna koje su predsjednik odabranog pododbora za pandemiju koronavirusa Brad Wenstrup (R-Ohio) i predsjednik Stalnog odabranog odbora za obavještajne poslove Mike Turner (R-Ohio) uputili direktoru CIA-e Williamu Burnsu je također zahtijevana dokumentacija i komunikacija o isplatama.

 

“Prema zviždaču, na kraju pregleda, šest od sedam članova Tima vjerovalo je da su obavještajni podaci i znanost dovoljni da se donese niska pouzdana procjena da COVID-19 potječe iz laboratorija u Wuhanu u Kini,” predsjedavajući Doma pisao je Burnsu.

“Sedmi član tima, koji je također bio i najviši, bio je jedini časnik koji je vjerovao da je COVID-19 nastao kroz zoonozu.”

“Zviždač nadalje tvrdi da je, kako bi došlo do eventualne javne konstatacije neizvjesnosti, ostalih šest članova dobilo značajan novčani poticaj da promijene svoje stajalište”, dodali su o skupini analitičara koja je uključivala “iskusne časnike sa značajnom znanstvenom stručnošću”.

Nadzorni projekt Zaklade Heritage podnio je 20. rujna svoj zahtjev prema FOIA-i za evidenciju koja se odnosi na internu analizu CIA-e – ali tek treba primiti dokumente ili objašnjenje za kašnjenje, stoji u pritužbi.

Wenstrup je od tada tvrdio da je bivši direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci, potajno “dopraćen” u sjedište CIA-e kako bi “utjecao” na nalaze tih analitičara u jednom trenutku.

U veljači je FBI postao prva američka obavještajna agencija koja je zaključila da je pandemija koronavirusa najvjerojatnije započela curenjem podataka iz laboratorija.

Ministarstvo energetike dalo je istu procjenu istog mjeseca, pozivajući se na nove obavještajne podatke.

Ali mjesecima kasnije, u izvješću od 10 stranica, cijela američka obavještajna zajednica, koja uključuje te agencije zajedno s ostalima, deklasificirala je svoje nalaze o podrijetlu COVID-a, prema kojima je većina “agencija procijenila da SARS-CoV-2 nije genetski modificiran”.

Izvješće je, međutim, otkrilo da su se “zabrinutosti u vezi s biološkom sigurnošću” i “genetski inženjering” dogodili na Institutu za virologiju u Wuhanu, gdje se nekoliko znanstvenika razboljelo u jesen 2019. sa simptomima koji su “u skladu s covid simptomima, ali ne i dijagnostikom za COVID-19″.

Izvješće Vladinog ureda za odgovornost u lipnju je otkrilo da su američki porezni obveznici platili račun za više od 2 milijuna dolara rizičnog istraživanja poboljšanja funkcije s koronavirusima u laboratoriju u Wuhanu, što je omogućeno bespovratnim sredstvima Nacionalnog instituta za zdravlje, uključujući Faucijev NIAID, i Američke agencije za međunarodni razvoj.

Fauci bi trebao dati izjavu pred pododborom Zastupničkog doma za COVID 8. i 9. siječnja 2024. kako bi odgovorio na pitanja o svom postupanju s upitima o odgovoru američkog javnog zdravstva i kako bi se “pozabavio brojnim kontroverzama koje su se pojavile tijekom i nakon pandemije”, rekao je Wenstrup.

John Ratcliffe, direktor nacionalne obavještajne službe pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, svjedočio je pred Kongresom ranije ove godine da je “teorija o curenju iz laboratorija” “jedino” vjerodostojno objašnjenje za pandemiju.

“Moja informirana procjena kao osobe s jednakim pristupom obavještajnim podacima naše vlade kao i bilo tko … bila je i nastavlja biti da je curenje iz laboratorija jedino objašnjenje koje je vjerodostojno podržano našim obavještajnim podacima, znanošću i zdravim razumom”, rekao je Ratcliffe članovima pododbor Predstavničkog doma za pandemiju koronavirusa u travnju.

„Kad bi se naši obavještajni podaci i dokazi koji podupiru curenje iz laboratorija stavili rame uz rame s našim obavještajnim podacima i dokazima koji upućuju na prirodno podrijetlo ili teoriju prelijevanja, strana knjige o curenju iz laboratorija bila bi duga, uvjerljiva, čak porazna — dok bi strana prelijevanja biti gotovo prazna i slaba.”

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pandemija COVID-19 odnijela je živote gotovo 7 milijuna ljudi diljem svijeta.

Izvor: https://nypost.com/2023/12/26/news/cia-accused-of-hiding-payments-to-bury-covid-lab-leak-report/