Cjepiva protiv COVID 19

Cjepiva protiv COVID-19 mogu potencijalno pogoršati rak: studija pokazuje

Istraživači su otkrili mnoge čimbenike unutar cijepljenja protiv COVID-19 koji su oboljele od raka predisponirali za pogoršanje njihovog stanja.

Cjepiva protiv COVID-19 mogu izazvati genetske promjene kod pacijenata oboljelih od raka koje bi mogle pomoći u daljnjem razvoju bolesti kod takvih osoba, prema nedavnoj recenziranoj analizi.

Studija, objavljena u medicinskom časopisu Cureus 17. prosinca, bavila se odnosom između cjepiva protiv COVID-19 i raka. Pregled više studija doveo je autore do zaključka da određena cjepiva protiv COVID-19 mogu stvoriti okruženje koje predisponira neke pacijente s rakom, uključujući one koji su preživjeli, za “napredovanje raka, recidiv i/ili metastaze”.

Zaključak se temeljio na dva faktora. Prva je “hipoteza o više pogodaka” raka, koja sugerira da je rak posljedica nekoliko genetskih mutacija.

Drugi je “sve veći broj dokaza i izvješća o sigurnosti” u Sustavu izvješća o nuspojavama cjepiva (VAERS), koji sugeriraju da se stanje nekih pacijenata oboljelih od raka koji su uzimali cjepiva protiv COVID-19 pogoršalo.

“U svjetlu gore navedenog i budući da se neke od ovih zabrinutosti odnose i na pacijente oboljele od raka zaražene SARS-CoV-2, potičemo znanstvenu i medicinsku zajednicu da hitno procijeni utjecaj i COVID-19 i cijepljenja protiv COVID-19 na biologiju raka i registre tumora, prilagođavajući javnozdravstvene preporuke u skladu s tim”, navodi se u analizi.

Recenzija je bila usmjerena na mRNA cjepiva, Pfizer/BioNTech i Moderna, te vektorizirana cjepiva s adenovirusom, Johnson & Johnson i Oxford/AstraZeneca, budući da su ti proizvodi bili najčešće korišteni u globalnim kampanjama cijepljenja protiv COVID-19.

mRNA cjepiva imaju potencijal pokrenuti skup bioloških mehanizama koji bi mogli dovesti do progresije raka, rečeno je.

Ti se učinci pripisuju čimbenicima kao što su “pro-upalno djelovanje” lipidnih nanočestica (LNP) i učinci antigena cjepiva koji uzrokuju tumore, odnosno spike proteina.

LNP su sustavi za isporuku supstanci putem nanočestica, koji se mogu koristiti za isporuku DNA i mRNA u tijelo. Šiljasti (spike) protein, koji se nalazi na površini virusa COVID-19, olakšava ulazak virusa u zdrave stanice.

Autori koji su napisali recenziju su Raquel Valdes Angues s Medicinskog fakulteta Sveučilišta za zdravlje i znanost Oregon u Portlandu i Yolanda Perea Bustos iz odjela za obrazovanje u Vladi Katalonije, Barcelona, Španjolska. Izjavile su da “nemaju financijske potpore” od organizacija koje bi mogle biti zainteresirane za njihov rad i da nema drugih odnosa ili aktivnosti koje bi mogle utjecati na pregled.

Analiza je ukazala na nekoliko genetskih učinaka koje bi cjepiva protiv COVID-19 mogla imati na stanice raka i time potencijalno negativno utjecati na živote pacijenata koji pate od te bolesti.

 

Limfopenija

 

U pregledu je navedeno da je cijepljenje protiv COVID-19 povezano s limfopenijom – stanjem u kojem postoji abnormalno nizak broj limfocita, vrste bijelih krvnih stanica koje pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv stranih bakterija i virusa.

Klinička ispitivanja cjepiva Pfizer i AstraZeneca opisala su “smanjenje limfocita u plazmi 6-8 dana nakon cijepljenja kod 45-46 posto sudionika.”

“Limfopenija se dugo povezivala s povećanom pojavnošću raka i rizikom od malignih bolesti”, kaže se u pregledu. “Promjene limfocita česte su kod pacijenata s rakom i snažno utječu na prognozu i preživljenje.”

S obzirom na to da limfopenija pridonosi stvaranju okruženja povoljnog za napredovanje raka, mora se primijeniti “izuzetan oprez” kada se preporučuje cijepljenje protiv COVID-19 pacijentima s rakom – “osobito onima koji su podvrgnuti liječenju protiv raka”.

 

Spike Proteini

 

Spike (šiljasti) protein prisutan u koronavirusima COVID-19 ima dvije ključne funkcionalne podjedinice — S1 i S2. S1 pomaže virusu u inficiranju ljudskih stanica i utvrđeno je da utječe na mehanizam rasta stanica.

U međuvremenu, pokazalo se da šiljasti protein utječe na mehanizam koji regulira nekoliko ključnih staničnih ponašanja, posebno upalne reakcije i stanični rast. Kada se aktivira u stanicama raka, ovaj specifični mehanizam potiče kemorezistenciju i proliferaciju. U mikrookruženju tumora stimulira imunološku supresiju.

Budući da cjepiva protiv COVID-19 unose šiljaste proteine ​​u tijelo, “imperativ je pratiti srednjoročne i dugoročne posljedice” takvog cijepljenja, navodi se u pregledu.

 

Ugrožavanje imuniteta

 

Istraživači su sugerirali da su mRNA cjepiva “dizajnirana da deaktiviraju” urođeni imunitet pojedinca.

Urođeni imunološki sustav sisavaca stimulira se aktivacijom klase proteina koji se nazivaju Toll-like receptori (TLR). Poznato je da TLR pokreću nekoliko signalnih putova za proizvodnju različitih citokina koji igraju važnu ulogu u mnogim bolestima, uključujući rak.

Signalni putovi uključuju IFN regulatorne čimbenike (IRF) koji su kritični u nekoliko aspekata imunološkog odgovora. Recenzija je citirala istraživanje koje pokazuje da su Pfizerova cjepiva protiv COVID-19 “značajno smanjila” proizvodnju IFN-a tipa I i IFN-a tipa II.

TLR se ne eksprimiraju samo u imunološkim stanicama, već također i u tumorskim stanicama, u kojima mogu poticati ili inhibirati malignost. Također je utvrđeno da je IFN tipa I važan u kontroli rasta tumora i u odgovoru na antitumorsku terapiju.

U pregledu se navodi da “iznimno komplicirana” uloga odgovora TLR-a i IFN-a tipa I u biologiji tumora “poziva na oprez” pri korištenju sintetičkih mRNA za terapeutske primjene.

 

Upalno djelovanje

 

Utvrđeno je da su lipidne nanočestice (LNP) korištene u mRNA cjepivima “jako upalne” kod miševa, navodi se u pregledu, citirajući izvješće.

Injekcija LNP-a dovela je do “brze i snažne aktivacije različitih upalnih puteva”, kao i do proizvodnje raznih upalnih citokina i kemokina kod miševa. Citokini i kemokini reguliraju odgovore na ozljede i infekcije.

U kontekstu raka, upala je pogodna za razvoj bolesti i potiče sve faze tumorigeneze – početne formacije tumora kod pojedinca.

“Oko 15-20 posto svih slučajeva raka prethodi infekcija, kronična upala ili autoimunost na istom mjestu tkiva ili organa”, navodi se u pregledu. “U takvim slučajevima inducira se upala koja potiče rak i postoji puno prije nastanka tumora.”

Takva vanjska upala—odnosi se na upalu uzrokovanu vanjskim izvorima—može rezultirati imunosupresijom, gdje imunološki sustav postaje privremeno nefunkcionalan. Ova imunosupresija može stvoriti okruženje za razvoj tumora.

“S obzirom da se LNP često nakupljaju u tumorima, zbog pojačane propusnosti i učinka zadržavanja (EPR), štiteći stanice raka od podražaja stresa povezanih s transformacijom, uključujući upalu… od iznimne je važnosti”, napisali su autori.

 

Integracija u genom

 

Analiza je istaknula studiju koja raspravlja o mogućnosti da bi određeni dijelovi virusa COVID-19 mogli proći kroz “genomsku integraciju unutar zaraženih stanica”.

Studija je pronašla kopije virusa u ljudskim stanicama i spekulirala da bi se isti fenomen mogao dogoditi kada ljudske stanice budu izložene mRNA cjepivima protiv COVID-19.

Druga je studija otkrila da je “retrotranspozon” nazvan dugo isprepleteni nuklearni element-1 (LINE-1) bio pogođen nakon stanične izloženosti Pfizerovom mRNA cjepivu protiv COVID-19. Retrotranspozoni su genetski elementi koji repliciraju i integriraju DNK na nova mjesta u genomu.

U pregledu se nagađalo da bi utjecaj mRNA cjepiva na LINE-1 mogao “povećati rizik od mutacija u tumor supresorskim genima i dovesti do dugotrajnog oštećenja DNK u stanicama i tkivima na koje cjepivo cilja.”

Istraživači su inzistirali na tome da postoji “hitna potreba za razjašnjavanjem potencijalne aktivacije LINE-1 izazvane cjepivom protiv COVID-19 i COVID-19 i njezinih posljedica u kancerogenim i/ili prekanceroznim stanicama s intrinzično visokom razinom ekspresije LINE-1 .”

 

Supresija tumora

 

Studija iz listopada 2020. pokazala je da S2 podjedinica virusa COVID-19 “snažno djeluje” s tumor supresorskim proteinima p53 i BRCA1/2, navodi se u pregledu.

Proteini poput p53 i BRCA1/2 djeluju kao “glavna prepreka” napredovanju tumora. Mogućnost da spike protein virusa može stupiti u interakciju s tumor supresorskim proteinom je kritična budući da i mRNA i adenovirusno vektorizirano cjepivo sadrže “genetski materijal koji daje upute stanicama domaćinima da eksprimiraju šiljak”.

Studije na Pfizerovom cjepivu pokazale su da se ono nakuplja u različitim organima unutar 48 sati od cijepljenja. Osim toga, lipidne nanočestice se “preferirano nakupljaju” u tumorskom tkivu nego u zdravom tkivu.

S obzirom na ove nalaze, analiza je predložila detaljan pregled potencijalnih interakcija između S2 i tumor supresorskih proteina p53 i BRCA1/2 kod pacijenata s COVID-19 i onih koji su primili cijepljenje protiv COVID-19.

Takva analiza je neophodna kako bi se utvrdilo daju li interakcije “selektivnu prednost” za rak ili prekancerozne stanice, napisali su istraživači.

Mutacije TP53, gena koji daje upute za stvaranje p53, mogu dovesti do raka dojke, kostiju, mekog tkiva i mozga. Manje česti karcinomi uključuju rak želuca, leukemiju i rak debelog crijeva. Poremećena aktivnost BRCA1 povezana je s rakom dojke, jajnika, maternice i prostate.

 

‘Sumnjive’ dobrobiti cijepljenja

 

Istraživači su napomenuli da su pokazali da cjepiva temeljena na spike proteinu “imaju potencijal za interakciju s proteinima supresorima tumora, potiču upalu, aktiviraju onkogene puteve i ometaju fino podešavanje imunološkog odgovora”.

“Ovi neregulirani mehanizmi i signalni putovi leže u osnovi većine vrsta raka.” Hitno je potrebna “uravnoteženija procjena rizika i koristi” u vezi s cijepljenjem protiv COVID-19 i osobama s rakom ili s visokim rizikom od raka.

Za ljude sa slabim imunološkim odgovorom, “dobrobiti cijepljenja su dvojbene, a kumulativni rizici uzastopnih docjepljivanja su nepoznati.”

Područje koje izaziva zabrinutost je to što bi istodobna primjena lijekova protiv raka i cjepiva protiv COVID-19 mogla utrti put “toksičnim učincima”. Recenzija je citirala članak koji je otkrio da kada su pacijenti s rakom primili Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19, došlo je do “konstantnog i promjenjivog povećanja svih nuspojava cijepljenja protiv COVID-19”.

“Stoga postoji zabrinutost da istovremena uporaba imunoterapije i cjepiva protiv COVID-19 jača imunološki odgovor tijela, što rezultira pojačanim nuspojavama povezanima s imunološkim sustavom”, napisali su istraživači.

U pregledu je navedeno da je između 7. siječnja 2018. i 2. srpnja 2022. bilo približno 13 000 smrtnih slučajeva od raka tjedno u Sjedinjenim Državama, s vrhuncima koji su se dogodili u siječnju 2021. i siječnju 2022. Dok su agencije za javno zdravstvo priznale porast raka smrtnih slučajeva, većinom su višak umrlih pripisali infekciji COVID-19.

Iako su vrhunci smrtnosti od raka 2021. i 2022. u korelaciji sa zimskim valovima COVID-19, “oni također slijede dvije velike kampanje cijepljenja i docjepljivanja protiv COVID-19”, istaknuli su istraživači.

“Kao što je ranije navedeno, i SARS-CoV-2 i SARS-CoV-2 cjepiva bazirana na spike proteinu potiču proizvodnju spike proteina unutar ljudskih stanica, što bi, u svjetlu gore navedenog, moglo olakšati malignu transformaciju.”

Autori su primijetili da iako mnoge institucije i stručnjaci promoviraju cjepiva protiv COVID-19 kao sigurna i učinkovita kod pacijenata oboljelih od raka, “ove tvrdnje nisu potkrijepljene”.

“Naš prijedlog je da osobe s rakom ili poviješću raka trebaju primiti genetska cjepiva protiv COVID-19 samo ako dobrobiti jasno nadmašuju sve rizike i nakon pažljive procjene od slučaja do slučaja”, stoji u pregledu.

“Ono što je najvažnije, postoji mogućnost da rizik od raka ovisi o dozi.” Kao takvi, samo pojedinci koji su primili višestruka cijepljenja protiv COVID-19 mogu biti izloženi većem riziku od maligne bolesti raka.

“Uspjeh novih mRNA-temeljenih cjepiva protiv COVID-19 stvorio je široko zanimanje za mRNA tehnologiju kao rješenje za neke od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti (tj. malarije, tuberkuloze i HIV/AIDS-a) za koje je učinkovito i jednostavno cjepivo hitno potrebno”, napisali su autori.

Međutim, “trenutačne uočeni sigurnosni signali trebali bi se odmah riješiti prije nego što mRNA bazirana nanomedicina dodatno transforma način na koji se u budućnosti želi upravljati i sprječavati bolesti.”

Studija: Cureus | SARS-CoV-2 Vaccination and the Multi-Hit Hypothesis of Oncogenesis | Article

Izvor: COVID-19 Vaccines Can Potentially Worsen Cancer: Review | The Epoch Times