Cjepiva protiv covida možda su pomogla povećati broj smrtnih slučajeva

Cjepiva protiv covida možda su pomogla povećati broj smrtnih slučajeva

Stručnjaci pozivaju na dodatna istraživanja nuspojava i mogućih poveznica sa stopama smrtnosti

*“Pojeo vuk magare“, kako kaže ona narodna. Šteta je učinjena, i nastavit će se i dalje, jer će spasonosni pripravci i dalje odrađivati svoje, kako vrijeme prolazi, žrtve to neće povezivati. „Cijepio/la sam se i niš mi nije bilo, tri-četiri godine kasnije eto najednom tumor, to je sigurno od načina života, taj stres ubija.“

A mainstream će ovako na kapaljku propustiti nešto sitno i idemo dalje. Nekoga će i žrtvovati, da bude „pravda zadovoljena“, naivni će misliti da smo pobijedili, a oni zapravo neometano idu dalje po točkama svog plana.*

Cjepiva protiv covida mogla bi biti djelomično kriva za porast broja smrtnih slučajeva od pandemije, sugeriraju znanstvenici.

Istraživači iz Nizozemske analizirali su podatke iz 47 zapadnih zemalja i otkrili da je od 2020. bilo više od tri milijuna smrtnih slučajeva viška, a trend se nastavlja unatoč uvođenju cjepiva i mjerama suzbijanja.

Rekli su da su brojke “bez presedana” “izazvale ozbiljnu zabrinutost” i pozvali vlade da u potpunosti istraže temeljne uzroke, uključujući moguće štete od cjepiva.

Pišući u časopisu BMJ Public Health, autori s Vrije Universiteit, Amsterdam, rekli su: “Iako su cjepiva protiv Covid-19 osigurana kako bi zaštitila civile od morbiditeta i mortaliteta od virusa Covid-19, sumnjivi štetni događaji također su dokumentirani.

“I medicinski stručnjaci i građani prijavili su ozbiljne ozljede i smrti nakon cijepljenja u različitim službenim bazama podataka u zapadnom svijetu.”

Dodali su: “Tijekom pandemije, političari i mediji svakodnevno su naglašavali da je svaka smrt od Covid-19 važna i da svaki život zaslužuje zaštitu kroz mjere suzbijanja i cjepiva protiv Covid-19. Isti moral bi se trebao primijeniti i nakon pandemije.”

Studija je pokazala da je u Europi, SAD-u i Australiji bilo više od milijun smrtnih slučajeva viška 2020., na vrhuncu pandemije, ali i 1,2 milijuna 2021. te 800.000 i 2022. nakon provedbe mjera.

Istraživači su rekli da brojka uključuje smrtne slučajeve od Covid-19, ali i “neizravne učinke zdravstvenih strategija za rješavanje širenja virusa i infekcije”.

Upozorili su da su nuspojave povezane s cjepivom protiv Covida uključivale ishemijski moždani udar, akutni koronarni sindrom i krvarenje u mozgu, kardiovaskularne bolesti, koagulaciju, krvarenja, gastrointestinalne događaje i zgrušavanje krvi.

Njemački istraživači istaknuli su da se početak prekomjerne smrtnosti početkom 2021. u zemlji poklopio s uvođenjem cjepiva, za što je tim rekao da “zahtijeva daljnje istraživanje”.

Međutim, noviji podaci o nuspojavama nisu dostupni javnosti, a zemlje vode vlastite pojedinačne baze podataka o štetnostima koje se oslanjaju na samoprijavljivanje javnosti i liječnika, upozoravaju stručnjaci.

Odgode drugih tretmana

Istraživači su rekli da je “vjerojatno” da je utjecaj mjera suzbijanja, ograničene zdravstvene zaštite i socioekonomskih poremećaja tijekom pandemije doprinio smrti, iako je prihvaćeno da je to teško dokazati.

Gordon Wishart, glavni medicinski službenik u Check4Canceru i gostujući profesor kirurgije raka na Sveučilištu Anglia Ruskin, opetovano je upozoravao da bi odgađanje dijagnoze raka dovelo do smrti.

“Predviđalo se rano u razdoblju karantene da će ograničeni pristup zdravstvenoj skrbi za stanja koja nisu povezana s Covidom dovesti do kašnjenja u dijagnozi i liječenju vremenski kritičnih stanja kao što su rak, srčane bolesti, dijabetes i demencija i da će to dovesti do prekomjernog smrti od ovih stanja”, rekao je.

Podaci NHS-a Engleske pokazuju da je na 100.000 ljudi incidencija raka bila 521 u godini prije zatvaranja, a zatim je pala na 456 u razdoblju 2020.-2021., što sugerira da je oko 45.000 slučajeva raka propušteno u prvoj godini pandemije.

Stopa incidencije porasla je na 540 na 100 000 sljedeće godine, što sugerira da su mnogi oblici raka dijagnosticirani kasno, kada bi liječenje bilo manje učinkovito.

Govoreći o potencijalnoj štetnosti cjepiva, g. Wishart je dodao: „Autori su u pravu kada ističu da su mnogi ozbiljni štetni događaji povezani s cjepivom možda bili neprijavljeni, te ukazuju na činjenicu da je istovremeni početak prekomjerne smrtnosti i cijepljenja protiv Covida u Njemačkoj sam po sebi vrijedan daljnjeg istraživanja.

“Rad pruža više pitanja nego odgovora, ali teško je ne složiti se s njihovim zaključkom da je potrebna daljnja analiza kako bi se razumjeli temeljni uzroci prekomjerne smrtnosti kako bi se bolje pripremili za buduće upravljanje pandemijskim krizama.”

 

Izvor: https://archive.ph/BN3Eo