Covid istraga – koga su slušali političari?

Covid istraga – Donosimo prilog s britanske GB News televizije u kojem novinarka Bev Turner komentira covid istragu koja je provedena u Velikoj Britaniji.
Britanski glavni javnozdravstveni stručnjak Chris Whitty je na pitanje o lockdown-u izjavio da „se znanstveni odbor ne bi upustio u takvu vrstu izvanredne velike društvene intervencije, koja donosi ogromne ekonomske i društvene posljedice, da to nije zatražio visoko rangirani političar.“

Kaže Whitty da je „vrlo velika nova ideja bila ideja zaključavanja“ te da je to „vrlo radikalna stvar“.

Bev ističe da im je neprestano ponavljano da su kod svojih odluka političari „slijedili znanost“. Ali sad najednom znanstvenici kažu da su oni slijedili političare.
Koga su onda slijedili ili bolje reći slušali političari?

U javnost je izašla korenspodencija Borisa Johnsona s Chris Whitty-em u kojoj se vidi da je Johnson znao za prave rizike od covida. Napisao je da su čak i ljudi iznad 65 godina izloženi većem riziku od pada niz stepenice u vlastitoj kući nego što im je rizik umiranja od covida. Dodao je „a mi ne spriječavamo ljude da koriste stepenice“.

Hm, da, izgleda da su i političari i javnozdravstveni stručnjaci znali da je lockdown nepotreban i štetan, te da će donijeti ogromne ekonomske i društvene posljedice. Bev je na početku priloga naglasila da su se upravo kamatne stope povećale po 13-ti put uzastopno kako bi se pokušalo ublažiti rastuću inflaciju. Koja nije nastala zbog Brexita, Ukrajine i Putina, nego od uništavanja gospodarstva tijekom izrežirane covid krize i tiskanja novaca.

Ostaje neodgovoreno pitanje, koje pomalo pada u zaborav – koga su slušali političari?