Digitalni identitet i ukinuće Čovjeka

Digitalni identitet i ukinuće Čovjeka – Donosimo reklamni spot za digitalni identifikacijski novčanik koji je objavljen još u 10-tom mjesecu 2020. godine. Radi se o proizvodu poduzeća Thales, s kojim je EU sklopila ugovor za uvođenje u praksu digitalnog ID-a.

U ovom distopijskom prikazu naše budućnosti, predstavlja nam se benevolentni digitalni identifikacijski novčanik izdan od strane vlade, i koji „pomaže vladama da bolje komuniciraju s građanima“. Mlada djevojka Lucy se budi praktično s mobitelom u ruci, tijekom dana se ne odvaja od njega i mobitel je zadnji predmet kojeg koristi prije nego zaspe.

Već u početku je jasno naznačeno što tvorci ovog digitalnog zatvora smatraju iznimno bitnim, jer to je prva stvar koja je navedena u spotu. Dragi digitalni ID novčanik podsjeća Lucy da zakaže termin za svoje obvezno cijepljenje.

Sve što je dalje nabrojano i prikazano u spotu, prikazuje digitalnu distopiju i zapravo ukinuće Čovjeka. Jer što reći na to da nam je potreban digitalni ID da bi dokazali svoj identitet? Situacija prikazana u spotu u kojoj se Lucy identificira sa svojim mobitelom pred ispitivačicom na ispitu, gdje se njihovi mobiteli „razgovaraju“ – ne djeluje ni normalno ni poželjno.

Digitalni ID kaže da je „on najbolji Lucy-in prijatelj“ te da joj on „dozvoljava da ima potpunu kontrolu nad svojim privatnim podacima“. Dozvoljava?

Kad se dovoljno ljudi upeca na ovo, onda će nam reći da je zbog naše sigurnosti i točnosti potrebno ugraditi digitalni ID u vidu čipa (ma to je skroz sitno i neće smetati u tijelu), jer, što ako nam netko ukrade mobitel ili hakira naš digitalni identitet? Najbolje je da se spojimo s našom „digitalnom dimenzijom“ kako kaže Klaus Schwab.