autizam u hrvatskoj

Dijete mi se samo ugasilo

Prof. logoped Deniza Marasović predstavlja rezultate ankete koja je provedena među roditeljima djece s komunikacijskim i jezičnim poteškoćama.
Rezultati ankete predstavljeni su na 4.multidisciplinarnom simpoziju koji je održan u Vukovaru 18. i 19. studenog 2023 g. u organizaciji Hrvatskog Društva Primarne Zdravstvene Zaštite i suradnika Udruge Zviždača Republike Hrvatske-UZRH, HUUGO i HLZ Zadar.

Zadnjih godina bilježi se kontinuirani porast broja djece s jezično govornim teškoćama te porast broja djece s poremećajem iz spektra autizma (PSA). Ta činjenica motivirala je grupu logopeda da osmisle anketu za roditelje djece s PSA i/ili jezično govornim teškoćama, a s ciljem otkrivanja mogućih uzroka ovakvog trenda i to kroz utvrđivanje okolinskih čimbenika prisutnih u vrijeme pojave prvih naznaka navedenih poteškoća.

Okolinski čimbenici koji su istraženi u anketi su: teška obiteljska situacija, pretjerano izlaganje ekranima, nedovoljna količina provedenog vremena s djetetom te redovno cijepljenje po kalendaru cijepljenja.

Anketa je pokazala nedvojbene rezultate, a to je da je redovno cijepljenje kao okolinski čimbenik bilo prisutno kod svih ispitanika.
Anketa je pokazala još jednu uznemirujuću činjenicu, a to je da 54% liječnika nije prijavilo sumnju na nuspojavu, iako su to zakonski obvezni učiniti. Samo je 3,9% liječnika prijavilo nuspojavu, ali se ne zna koju.

Izjave roditelja su vrlo slične, roditelji izjavljuju „dijete mi se samo ugasilo“, „nakon cijepljenja muk i pogled u prazno“, „pedijatri me ignoriraju, vrijeđaju i prijete“, „govorila sam svim liječnicima, nitko ne obraća pažnju“…