Europski parlament protiv objave ugovora s Pfizerom

Nema objavljivanja ugovora s Pfizerom, Modernom i Co: Odgovarajući zahtjev u Europskom parlamentu odbijen je u srijedu (17.01). To znači da ugovori o cijepljenju ostaju službena tajna. Europski parlament nastavlja štititi Pfizer i predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen. Članovi parlamenta u Bruxellesu glasali su protiv objave ugovora s Pfizerom i drugim proizvođačima cjepiva protiv Covida. To znači da se od javnosti skrivaju informacije s milijardskim utjecajem – Big Pharma je čak tužila države članice EU-a (Poljsku i Mađarsku) na temelju tih ugovora.

Alijansa iz Davosa

Moglo bi se pomisliti da se parlament stavio u službu korporacija, a ne naroda. Zahtjev za objavom ugovora je odbijen s 349 prema 254 glasova. Iako je ovoga puta čak i skupina Zelenih većinom glasovala za odobrenje, prijedlog je odbijen: savez socijaldemokrata, konzervativnog EPP-a i liberala bio je dovoljan (još jednom).

Ovako je sveukupno izgledalo glasovanje (slika). Šestorica otcijepljenih socijaldemokrata dolazila su dva puta iz Slovenije, dva puta iz Rumunjske, jednom iz Portugala, jednom iz Slovačke (iako je zastupnik SMER-a zapravo trebao biti isključen).

Svi austrijski socijaldemokratski zastupnici su glasali protiv objave.

Ovo glasanje bi svakako moglo poslužiti kao izborna pomoć za EU izbore u ljeto 2024. Jer “PfizerGate” ili “Leyen-Pfizer zavjera” ostaje tajanstvena kutija za građane EU. A koalicija socijaldemokrata i Narodne stranke je ta koja “uglavnom zastupa interese elite iz Davosa i ne ostavlja mjesta za ozbiljnu raspravu o velikim problemima koji pogađaju Europu”, piše američki novinar Jordan Schachtel. Treba dodati: kad stvari postanu jako zategnute, Zeleni također žure pomoći ili čak guraju koaliciju naprijed po pitanju klime, na primjer.

Ugovor s Pfizerom je već procurio. Naime, ugovor stavlja građane na milost i nemilost farmaceutskih proizvoda. Schachtel piše:

„U gotovo svim državama, Pfizer je oslobođen odgovornosti i dano mu je puno zakonsko obeštećenje bez pristanka javnosti. Sada kada su tvrdnje o “čudesnom lijeku” razotkrivene kao golema prijevara čovječanstva, zakonodavci u Europi i diljem svijeta žele svoje poslove s Pfizerom pomesti pod tepih.“

 

Izvor: https://tkp.at/2024/01/19/eu-parlament-gegen-veroeffentlichung-der-pfizer-vertraege/