Europski regulator potvrđuje da BioNTech nije naveo sekvencu DNK u cjepivu protiv COVID-19

BioNTech, partner Pfizera, nije naveo sekvencu DNK u cjepivu protiv COVID-19, potvrdio je europski regulator (EMA).

“Iako je puna sekvenca DNK početnog materijala plazmida navedena u početnom zahtjevu za odobrenje za stavljanje u promet za Comirnaty, podnositelj zahtjeva nije posebno naveo sekvencu SV40”, napisala je Europska agencija za lijekove (EMA) Epoch Timesu u e-poruci.

E-pošta od EMA-e je stigla nakon što je Ministarstvo Kanade potvrdilo Epoch Timesu da očekuje od sponzora da identificiraju sekvence kao što je pojačivač DNK Simian Virus 40 (SV40), ali da Pfizer i BioNTech to nisu učinili.

BioNTech i Pfizer nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

BioNTech nije istaknuo uključivanje pojačivača u svoje cjepivo jer se “smatralo da je nefunkcionalni dio plazmida”, rekla je EMA. “Od tada su razjasnili ovu informaciju kao odgovor na pitanja koja je postavila EMA.”

EMA je rekla da su dijelovi sekvence SV40 “često prisutni u plazmidima koji se koriste za proizvodnju biološki aktivnih tvari”, ali ni regulator ni BioNTech nisu mogli reći zašto je sekvenca postala dio mRNA pripravka.

Dr. Robert Malone, stručnjak za cjepiva čiji je rad citirao Pfizer, rekao je za Epoch Times da “nema razloga” uključiti tu sekvencu. Pozvao je američka regulatorna tijela da povuku cjepivo, ali su regulatorna tijela to odbila.

Osporene tvrdnje

Prema EMA-i, sekvence DNK, uključujući sekvencu SV40, “razgrađuju se i uklanjaju” tijekom procesa proizvodnje.

“Fragmenti sekvence SV40 mogu biti prisutni samo kao rezidualne nečistoće na vrlo niskim razinama koje se rutinski kontroliraju”, tvrdi EMA.

Agencija nije pružila nikakve dokaze u prilog tvrdnji.

“Najbolje neovisne procjene su da 100-200 milijardi fragmenata plazmida postoji u svakoj dozi”, rekao je Kevin McKernan, mikrobiolog koji je prvi identificirao sekvencu u cjepivu, u e-poruci za Epoch Times.

“EMA nije ponudila nikakve znanstvene dokaze za svoju tvrdnju osim ‘Vjerujte našem nerecenziranom, ozbiljno redigiranom propustu u transparentnosti’.”

Glasnogovornik EMA-e rekao je ranije ove godine da “nema dokaza koji bi ukazivali na prisutnost SV40 … u formulaciji cjepiva protiv COVID-19”.

EMA sada priznaje da ta izjava nije točna.

No regulator je rekao da “nije vidio nikakve dokaze o povezanosti između mRNA cjepiva i nuspojava koje bi se mogle povezati s prisutnošću DNK materijala, niti smo svjesni ikakvih znanstvenih dokaza koji pokazuju da vrlo male količine zaostale DNK koje bi mogle biti prisutne u serijama cjepiva, da bi se mogle integrirati u DNK cijepljenih pojedinaca.”

Također je rečeno, “nismo vidjeli nikakve pouzdane dokaze da rezidualna DNK prelazi odobrene/sigurne razine za” cjepivo Pfizer-BioNTech.

Dr. Malone je rekao da standardi koje navode nisu dizajnirani za cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna, koja koriste tehnologiju modificirane messenger ribonukleinske kiseline (RNA).

“Sigurni prag u prisutnosti ovih kompleksa za isporuku nešto je što se mora ustanoviti eksperimentalno provođenjem studija genotoksičnosti”, rekao je dr. Malone. “Reći to samo zato što ga nismo otkrili ili je ispod razine koju inače prihvaćamo s, recimo cjepivom protiv gripe, potpuno je nevažno.”

Fragmenti djeluju kao mutageni?

Neki znanstvenici kažu da su zabrinuti jer bi fragmenti DNK mogli djelovati kao mutageni ili promijeniti sekvencu DNK u genu, čak i kada se uzme u obzir da sekvenca SV40 u cjepivu nije veliki T antigen koji uzrokuje rak.

“Stvar je u tome da bi manji dijelovi zapravo mogli biti vrlo značajni”, rekao je David Wiseman, bivši znanstvenik Johnson & Johnsona, za Epoch Times. “Mogu zapravo ući u vaš genom, potencijalno.”

Gospodin Wiseman bio je dio tima koji je nedavno otkrio razine rezidualne DNK u Pfizerovom cjepivu, kao i u Moderninom cjepivu.

Patrick Provost, profesor na Odsjeku za mikrobiologiju, zarazne bolesti i imunologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Laval, rekao je za The Epoch Times da je opasnost od prisutnosti pojačivača SV40 u cjepivu njegova moguća integracija u genom DNK stanice.

“Sve što je potrebno je jedna integracija na krivom mjestu u jednoj stanici da bi se pokrenuo kancerogeni proces i da bi došlo do smrti te osobe”, rekao je.

Odgovarajući na tu zabrinutost, EMA je rekla da “nema znanstvenih dokaza da bilo koji od ovih fragmenata SV40 može djelovati kao insercijski mutagen”.

Dr. Malone je rekao da to nije istina.

“Kratki fragmenti DNK i oligonukleotidi posebno se koriste u modernim biomedicinskim istraživanjima za eksperimentalnu promjenu genoma stanica i embrija”, napisao je u e-poruci. “Ovim stručnjacima dobro je poznato da su takvi fragmenti DNA korisni za mijenjanje genomskih informacija i integriteta genoma putem rekombinacije i insercijske mutageneze.”

McKernan, bivši istraživač i voditelj tima za Projekt ljudskog genoma Instituta za tehnologiju Massachusetts, primijetio je da su znanstvenici otkrili da su sekvence SV40 optimalne za gensku terapiju i da je jedan rad opisao stopu insercijske mutageneze s transfekcijom od čak 7 posto modificiranih stanica.

“Budući da je EMA odustala od svih studija genotoksičnosti, njihova izjava nije ništa više od priznavanja suučeništva i nade da će se izvući”, rekao je g. McKernan.

Jednostavno rečeno, regulatori su uhvaćeni na djelu i sad se vade i nastavljaju lagati kako su to cijelo ovo vrijeme uspješno radili. Nisu tražili studije genotoksičnosti, nisu provjerili što je u takozvanom cjepivu.

I sad se ispostavilo da se u čudotvornom pripravku nalazi strana DNK koja se može integrirati u ljudski genom, i da je pri tome još SV40 poznati promotor raka. Taj je podatak već otprije poznat znanstvenoj zajednici. No, eto nekim čudom, proizvođači mRNA pripravaka nisu smatrali za potrebnim da prijave da su u svoje proizvode stavili fragmente SV40.

Izvor: https://bit.ly/3FCHHLH