Gotovo je, za sada. Sporazum o pandemiji nije uspio

Gotovo je, za sada. Sporazum o pandemiji nije uspio. Izmjene IHR-a imaju 7 dana za postizanje dogovora. POBJEĐUJEMO!!!

Ugovor koji je trebao pomoći trećem svijetu bio je samo još jedno otimanje moći. 100 zemalja kojima je SAD platio da se slože s novim dokumentom nije bilo dovoljno da se spasi sporazum.

Meryl Nass substack

Razgovori o ugovoru o pandemiji završavaju bez dogovorenog teksta, sljedeći korak je dogovor oko rasprave.

https://gazette.com/news/us-world/pandemic-treaty-talks-to-the-wire-likely-to-miss-first-deadline-sources-say/article_8342a6e0-0569-5c86-963a-6b261ec8a260.html

Piše Jennifer Rigby

LONDON (Reuters) – Razgovori o izradi globalnog pakta za pomoć u borbi protiv budućih pandemija završili su bez nacrta sporazuma, rekli su u petak (10.05.) izvori bliski procesu.

Pregovarači iz 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nadali su se da će imati konačni nacrt sporazuma do kraja petka, s ciljem usvajanja pravno obvezujućeg teksta na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini kasnije ovog mjeseca.

No, prekinuli su pregovore o tekstu u vrijeme ručka i umjesto toga krenuli su u pronalaženje najboljeg načina za nastavak rada na ugovoru – bilo u sljedećih nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina, rekao je jedan dužnosnik.

Cilj je dokumenta, uz niz ažuriranja postojećih pravila o suočavanju s pandemijama, ojačati obranu svijeta od novih patogena nakon što je pandemija COVID-19 ubila milijune ljudi.

Ali bilo je dubokih neslaganja tijekom cijelog pregovaračkog procesa, posebno oko jednakosti, a vremenski raspored za postizanje sporazuma uvijek je bio ambiciozan, kažu stručnjaci. Sporazum, općenito poznat kao ugovor, također je postao ispolitiziran u nekim zemljama.

 

DIJELJENJE CJEPIVA

Neki od najspornijih elemenata ugovora, uključujući pojedinosti oko “sustava pristupa patogenima”, već su odloženi za kasniju raspravu, s rokom za dvije godine. Sustav namjerava kodificirati dijeljenje materijala s pandemijskim potencijalom, kao što su novi virusi ili sojevi, i osigurati da sve zemlje imaju pravednu korist od cjepiva, lijekova i testova koji su razvijeni kao rezultat.

Postojeći nacrt ugovora uključuje klauzulu kojom se od farmaceutskih proizvođača traži da rezerviraju 10% takvih artikala za doniranje WHO-u, a 10% za agenciju da može kupiti po pristupačnim cijenama za distribuciju u siromašnijim zemljama tijekom hitnih zdravstvenih situacija.

U izvješću ranije ovog tjedna u britanskim novinama Telegraph navodi se da Ujedinjeno Kraljevstvo neće potpisati ugovor za koji zemlja kaže da bi je prisilila na davanje petine svojih cjepiva.

Dužnosnik uključen u razgovore rekao je da iako većina zemalja podupire obvezu pravednijeg pristupa cjepivu, fiksni postotak nije finaliziran.

Postojeći sporazum koji regulira pandemiju gripe također ima klauzulu o prodaji cjepiva po pristupačnim cijenama ili njihovom doniranju WHO-u. Dopušta između 5% i 20% za obje opcije, kako bi se omogućila fleksibilnost u pregovorima s proizvođačima.

Ovaj okvir je ono što bi se uključilo ako soj H5N1 ptičje gripe, koji je podigao uzbunu nakon što je identificiran kod krava u Sjedinjenim Državama, kao i kod drugih životinja i ptica, postane lako prenosiv između ljudi.

WHO trenutno procjenjuje tu prijetnju niskom jer nema dokaza o širenju s čovjeka na čovjeka.

Vanjski stručnjaci rekli su da je gubitak političkog zamaha za pandemijski sporazum rizik ako dođe do dugih odgoda, osobito u izbornoj godini za mnoge zemlje. Ali rekli su da se ipak isplati boriti za sporazum.

“Na stolu su prijedlozi koji bi, ako se odustane od toga, mogli napraviti razliku”, rekla je Michelle Childs, direktorica zagovaranja politike pri Inicijativi za lijekove za zanemarene bolesti (DNDi). “Naše zajedničko globalno zdravlje i sigurnost možda bi bili još ranjiviji ako sporazum ne uspije, nego da proces nikada nije ni započeo”, rekla je Alexandra Phelan, stručnjakinja za globalno zdravstveno pravo na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu.

https://merylnass.substack.com/p/its-over-for-now-the-pandemic-treaty