Manipulacije sa statistikom

Prenosimo od SLOBODNI podcast – Retrospektiva pandemijskih laži

Andrija Klarić razgovara s Nick Hudsonom, osnivačem PANDA organizacije (Pandemic Data Analysis) koja se od početka plandemije bavila znanstvenim analizama i statističkim izračunima. Gospodin Hudson objašnjava kako je Svjetska zdravstvena organizacija na čelu s notornim Tedrosom prevarila javnost rekavši da je stopa smrtnosti od covida 3 do 4%. Navodeći taj lažni podatak htjeli su izazvati dodatni strah u ljudima te prikazati kao da se radi o smrtonosnom virusu. Lažni postotak su dobili tako da su računali umrle ljude koji su već bili hospitalizirani, dakle koji su bili teško bolesni, te su vjerojatno i umrli zbog ostalih komorbiditeta, a ne zbog covida.

PANDA analitičari su napravili novi ispravni izračun, tako da su uzeli u obzir udio kompletne populacije koja je bila zaražena, te broj umrlih iz tog skupa. Rezultat je stopa smrtnosti od 0,1%.
Kad se uzme u obzir da su se u smrti od covida brojale i smrti s covidom, tj. smrtni slučajevi gdje su ljudi umrli ili od starosti ili od prometne nesreće ili od svoje osnovne bolesti, a imali su istovremeno pozitivni PCR test (radili su ih posthumno npr. žrtvama prometnih nesreća!), postotak je još manji od 0,1%.

Stopa smrtnosti za zdrave ljude ispod 70 godina je blizu 0, tj. zanemariva je!
Stopa smrtnosti od covida znatno je manja od stope smrtnosti od sezonske gripe!

Cijelu epizodu SLOBODNI podcast Specijal iz Bruxellesa povodom ICS-a Međunarodnog covid summita možete pogledati ovdje https://bit.ly/SLOBODNIpodcast
Pridružite se https://t.me/andrijaklaric
Pratite https://twitter.com/andrija_klaric
https://www.instagram.com/andrijaklaric/