Pogledajte što vam servira udruga Domino uz izdašne isplate iz gradske i državne kase

U organizaciji „queer“ udruge Domino odvija se festival “Perforacije”. U petak, 28. lipnja u okviru festivala održat će se i “Noć performansa” na temu: Politički art – nacionalizam i umjetnost, kroatizacija kulture. Uz potporu Grada Zagreba i države, „umjetnici“ će izvoditi performanse o domoljublju. Šahovnica, hrvatska zastava, bista Franje Tuđmana, krunica, molitva i slični motivi naći će se na popisu za ismijati i omalovažiti. Također, umjetnici će nas podsjetiti i koliko je Republika Hrvatska promašen i propali projekt.

Udruga Domino samo od Tomaševića ove godine dobila 102 970 eura!

Udruga koju je osnivao i Gordan Bosanac, član stranke Možemo, od grada Zagreba dobiva ogroman novac. Od 5. ožujka do 17. svibnja iz proračuna grada Zagreba na račun udruge sjelo je ukupno 102 970 eura. Novac poreznih obveznika udruga bliska članovima Možemo koristi za razne manifestacije. Na primjer, gotovo 10 000 eura bilo je namijenjeno za „Queer New York“. U veljači 2024. Grad Zagreb je „umjetnicima“ osigurao privilegiju propitivati tradicionalne definicije i razumijevanje „queera“ u dalekom New Yorku. Za “perforacije” u Argentini udruga je dobila 10 500 eura. Za „Queer Zagreb sezonu 2024.“ osigurano je 23 100 eura. Za „Festival perforacije“ Tomašević je isplatio 21 000 eura, a još 4 900 eura našlo se samo za „Noć performansa“.

Zaklada Kultura nova – 16 723 eura za Domino

Za „Mrežu izvedbenih umjetnosti“ u okviru koje se održava i ovaj festival udruge Domino, Zaklada Kultura nova na račun je uplatila 16 723 eura. Partneri udruge diljem Hrvatske u desetak gradova provode slične „umjetničke“ programe. „Mreža teži kroz suradničko djelovanje stvoriti platformu za umjetničko istraživanje i usavršavanje (rezidencijalni program, Lab za umjetnike), osigurati produkcijsku podršku (koprodukcije i produkcije), kao i za prezentacijsku podršku (izvedbe i gostovanja)“, piše na internetskoj stranici udruge Domino.

Svatko bi poželio donatore kakve ima Domino

Za organizaciju queer festivala i plaćanje umjetnika za izvođenje raznih performansa udruga dobiva novac i iz drugih izvora. Popis donatora udruge je poprilično dugačak. Glavni donatori su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Europska unija. Na popisu se nalaze i veleposlanstva Norveške, Australije, Španjolske, Belgije, Nizozemske i Portugala. Također, Domino podupiru i strane udruge i organizacije, poput Zaklade Heinrich Böll. Riječ je o njemačkoj političkoj zakladi koja raspolaže s milijunima eura. LGBT prava i klimatske promjene su joj pri vrhu prioriteta. Naravno, neizostavno je i Otvoreno društvo Georga Sorosa.

Tko će nastupiti? Tko bira ‘umjetnike’?

Svoje viđenje „kroatizacije“ kulture javnosti će predstaviti: Siniša Labrović, Emil Matešić, Bruno Isaković, Lucija Žuti, Lara Mandli, Karlo Štefanek i Angela Stipić. Najbolje od najboljih izabrali su direktor udruge Domino Zvonimir Dobrović i Arijana Lekić Fridrich, najpoznatija po svom performansu „Tiha misa“ kojim ometa javnu molitvu krunice u Zagrebu i Splitu.

Što je točno „Noć performansa“? Organizatori je ovako opisuju: „Noć performansa je site-specific događaj koji predstavlja performanse, prostorne i audiovizualne instalacije, eksperimentalne forme sa svjetlom, zvukom, pokretom te različite prostorne intervencije i participativne projekte umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva“.

‘Umjetnost’ u ‘Noći performansa’: Plinska boca i ljubljenje Tuđmanove biste

Što možemo očekivati u režiji udruge Domino? Naprimjer, Emil Matešić će u svom performansu „Zapaljiva povijest“ donijeti plinsku bocu i nagovoriti nekoliko ljudi da osvijetle svoje glave i istaknu se u gomili. Ovim umjetničkim izričajem aludira se na braniteljske prosvjede u Savskoj.
Siniša Labrović će okupljene impresionirati ljubljenjem biste Franje Tuđmana. Performans je nazvao „Tvoje hladno srce, moje vrele usne“Bruno Isaković će u svom nastupu pod naslovom „Hrvatska politička misao“ citirati manje promišljene izjave hrvatskih političara. Možemo nagađati kako nećemo čuti izjave Tomaševića, Kekin, Bosanca ili kakve druge političke zvijezde s ljevice.

Homoseksualci u šahovnici, mizoginija i nacionalizam

Lucija Žuti će u svojoj predstavi „Volim Hrvatsku“ demonstrirati nešto gotovo suprotno. Hrvatski grb preoblikovat će u nešto što uključuje razne zajednice u Hrvatskoj. U šahovnicu će inkorporirati homoseksualce, ustaše, Srbe, Jugoslavene… Kolegica Lara Mandli nastavit će u domoljubnom tonu. Njezin rad „Imamo Hrvatsku! Crven, bijeli, drugi“ propitivat će pravo lezbijki, ateistica i ljevičarki na domoljublje. Kombinirajući homofobiju, mizoginiju i nacionalizam Lara će oduševiti gledatelje, a istovremeno ih i potaknuti na duboko promišljanje u kakvom to društvu živimo?

‘Pranje’ hrvatske zastave i prosvjed ‘Protiv Sebe Samog’

Angela Stipić će u performansu „Pranje“ oprati riječi „dom“, „domovina“, „obitelj“ i „ljubav“. Mašina za pranje bi mogla biti i ona fizička, ne samo metaforička, sudeći po opisu događaja. Umjetnica Angela zapitat će se: „Zašto toliko volim svoju Hrvatsku, a ona je tako nepraktična i zatvorena i donosi mi koliko sreće toliko tuge jer mi njen sustav ne izlazi u susret?”. I na kraju, Karlo Štefanek će organizirati prosvjed „Protiv Sebe Samog“. Motivi će biti „povorka ponosa“ i molitva krunice na trgu.

Siniša Labrović već je uništavao hrvatske zastave kao dio ‘performansa’

Prema Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske uništavanje zastave kažnjiv je čin. Ovo neće biti prvi put da će se s hrvatskom zastavom postupati protuzakonito. Međutim, uporaba zastave, grba i himne RH slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo RH. Problematičan je ovaj posljednji dio rečenice koji je otvoren za tumačenje. Jedan od performera, Siniša Labrović već je uništavao hrvatske zastave kao dio ‘performansa’. Na obilježavanju završetka predsjedanja Hrvatske Europskom unijom izložio je niz uništenih, zapaljenih i preinačenih hrvatskih zastava. Performans je nazvao „Navlažena domovina“.

 

Pogledajte što vam servira udruga Domino uz izdašne isplate iz gradske i državne kase