Radi li se o dugom COVID-u ili posljedicama cjepiva? Želi li vlada znati istinu?

Radi li se o dugom COVID-u ili posljedicama cjepiva? Želi li vlada znati istinu?

Pišu dr. Pierre Kory i dr. Paul Marik

Milijuni Amerikanaca još uvijek pate mjesecima ili čak godinama nakon što su zaraženi COVID-om. Dugotrajni COVID, kao što je općenito poznato, ozbiljan je i slabo shvaćen problem. Ali također postoji sve više dokaza da bi cjepivo protiv COVID-a moglo izazvati sličnu bolest.

Naše državne zdravstvene agencije moraju ozbiljno razmotriti ovo stanje i prestati stigmatizirati liječnike i pacijente koji prijavljuju ove nalaze kako bismo ljudima mogli pružiti pomoć koja im je potrebna.

Mi smo liječnici intenzivne njege iz Saveza FLCCC (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance) i liječili smo pacijente s COVID-om tijekom cijele pandemije. Jedan od nas nedavno je otvorio privatnu ordinaciju usmjerenu na pacijente s dugim COVID-om.

U dvije godine naša ordinacija je obradila i liječila više od 1000 osoba. Otprilike 70 posto ovih pacijenata izjavilo je da su se njihovi prijavljeni simptomi pojavili u minutama, satima, danima i tjednima nakon cijepljenja protiv COVID-a, za razliku od nakon infekcije COVID-om. To bi moglo biti povezano s novim stanjem koje je donedavno bilo skriveno ispod radara.

Ovaj sindrom, nazvan “dugi vax”, tek počinje ulaziti u medicinsku literaturu. Dr. Harlan Krumholz s Medicinskog fakulteta Yale objavio je anketu od 241 pacijenta koji su nakon cijepljenja protiv COVID-a opisali simptome nepodnošenja tjelovježbe, pretjeranog umora, obamrlosti, magle u mozgu i neuropatije, poremećaja živčanog sustava koji može uzrokovati bol, trnce, obamrlost ili slabost. Pacijenti koji su dugo bolovali od COVID-a bili su isključeni iz studije koja je sada u fazi recenzije.

Postoji opravdana zabrinutost je da će naši nalazi, Krumholzova studija i sva izvješća o neželjenim događajima cijepljenja protiv COVID-19 biti podvrgnuti istoj institucionalnoj cenzuri koju smo vidjeli tijekom pandemije. Zataškavanje ovih informacija riskira stvaranje još veće katastrofe.

Alarmirajući podaci pokazuju da autoimune bolesti dosežu “razine epidemije”. Velik dio toga može se pripisati COVID-u, a sve je više dokaza da su cijepljenja protiv COVID-a također mogla pridonijeti ovom trendu. Slično tome, autoimune bolesti, posebno autoimune reumatske bolesti, mogu povećati šanse da osoba razvije dugotrajni COVID. To znači da bismo mogli vidjeti eksploziju dugog COVID-a — i dugog „vaxa“ (posljedice cjepiva) — u mjesecima i godinama pred nama.

Američke zdravstvene agencije moraju djelovati kako bi pomogle u proučavanju ovog problema kako bismo mogli bolje razumjeti i liječiti ova stanja. Nažalost, čini se da nema puno nade da će se to dogoditi. Nacionalni instituti za zdravlje usredotočeni su na proučavanje učinka Paxlovida, antivirusnog lijeka za COVID-19, za liječenje dugog COVID-a i dugog vaxa, unatoč tome što nema dokazanog učinka na autoimune bolesti

U isto vrijeme, sudski slučajevi kao što je Murthy protiv Missourija dovode u pitanje pritisak koji je Bidenova administracija vršila na društvene mreže da potisnu raspravu o alternativnim tretmanima za COVID-19 dok su gurale kampanju masovnog cijepljenja.

Kao liječnici koji su svoje živote posvetili liječenju ljudi, teško nam je podnijeti da je vlada na ovaj način zlorabila svoju moć. Industrija i političke snage su preuzele naše zdravstvene agencije, ostavljajući milijune ljudi ranjivima na ozljede, patnju i smrt, u mnogim slučajevima bez ikakvog pribježišta. Sve dok naši čelnici u Washingtonu ne uskoče i ozbiljno shvate ove probleme, na liječnicima i pogođenim pacijentima je da dijele naše znanje i stvaraju rješenja.

Istini za volju, Senatski odbor za pomoć nedavno se pozabavio pitanjem duge bolesti COVID-19, ali to jednostavno nije bio ozbiljan napor. Bez poštenog obračuna onoga što je pošlo po zlu, zadnje što bismo trebali učiniti je dati vladi veću moć nad našim odlukama o zdravstvu.

Dr. Pierre Kory je predsjednik i glavni medicinski službenik, a dr. Paul Marik je glavni znanstveni službenik Front Line COVID-19 Critical Care Alliance.

 

Izvor:

https://thehill.com/opinion/healthcare/4512451-is-it-long-covid-or-long-vax-does-the-government-want-to-know/