Savezni sud proglasio je neustavnim Trudeauovo korištenje Zakona o izvanrednim situacijama

U dugo očekivanoj odluci, Savezni sud presudio je da su mjere na koje se premijer Justin Trudeau pozvao prema Zakonu o izvanrednim situacijama bile nerazumne i neustavne.

Odluka je uslijedila nakon zahtjeva za sudsku reviziju koju su pokrenuli Kanadska ustavna zaklada, Kanadska udruga za građanske slobode i nekoliko drugih podnositelja zahtjeva 2022. godine nakon što su korištene hitne mjere za okončanje prosvjeda Konvoja slobode u Ottawi.

Mjere su kontroverzno omogućile vladi da zamrzne bankovne račune prosvjednika, vojnih vozača tegljača i uhiti ljude zbog sudjelovanja u skupovima koje je vlada smatrala nezakonitima.

Sud je proglasio odluku o izdavanju Proglasa i povezanih Pravila i Naredbi nerazumnima i izvan djelokruga Zakona o izvanrednim situacijama.

U sudskom nalogu istaknuto je da su vladini propisi prekršili prava iz Povelje, posebno zadirući u slobodu misli, mišljenja i izražavanja. Nadalje, utvrđeno je da naredba Zakona o izvanrednim situacijama krši pravo na sigurnost od neopravdane pretrage ili zapljene.

“Proglašeno je da je odluka o izdavanju Proglasa i povezanih Naredbi bila nerazumna i da nije u skladu s Zakonom o izvanrednim situacijama”, presudio je Savezni sud.

“Proglašeno je da je odluka da su Propisi prekršili odjeljak 2 (b) Povelje i da je Naredba prekršila odjeljak 8 Povelje i da niti jedno kršenje nije bilo opravdano prema odjeljku 1.”

Čelnik konzervativaca Pierre Poilievre govori o presudi na X platformi, optužujući premijera da je prekršio “najviši zakon u zemlji” pribjegavanjem izvanrednim ovlastima.

Kanadska ustavna zaklada pokrenula je sudsku reviziju, izražavajući zabrinutost zbog onoga što smatraju teškim primjerom prekoračenja vlasti i kršenja građanskih sloboda tijekom pandemije.

“Primjena ovog izvanrednog zakona od strane Trudeauove vlade mogla bi biti najteži primjer prekoračenja i kršenja građanskih sloboda koji je viđen tijekom pandemije”, rekao je tada Van Geyn.

“Uporaba ovog snažnog zakona bila je neovlaštena jer zakonski prag za korištenje zakona nije bio ispunjen. Zakon o izvanrednim situacijama sadrži klauzulu o posljednjoj nuždi: može se upotrijebiti samo kada postoji nacionalna izvanredna situacija i ne postoje drugi zakoni na saveznoj, pokrajinskoj i/ili općinskoj razini koji mogu riješiti situaciju. Parlament ne može koristiti Zakon o izvanrednim situacijama kao pogodno sredstvo, kao što je učinio u ovom slučaju.”

U svojoj presudi, sudac Richard Mosley naglasio je da se Zakon o izvanrednim situacijama treba promatrati kao posljednje sredstvo, koje se primjenjuje samo kada su sve druge mogućnosti iscrpljene. Otkrio je da dokazi pokazuju da je većina pokrajina sposobna upravljati situacijom koristeći postojeće zakone, poput Kaznenog zakona, kako tvrdi Alberta.

Vlada je tvrdila da su prosvjedi koji su u tijeku stvorili nacionalnu krizu koja zahtijeva Zakon o izvanrednim situacijama, tvrdeći da alternativni zakoni nisu dovoljni. Međutim, sud se nije složio, priznajući ozbiljnost situacije, ali tvrdeći da su postojeći zakoni, kao što je pokazano u Alberti, mogli biti učinkoviti.

U biti, sud je zaključio da vlada nije uspjela pokazati apsolutnu nužnost pozivanja na Zakon o izvanrednim situacijama, naglašavajući važnost iscrpljivanja drugih dostupnih alata prije nego što se pribjegne ovom zakonu.

Dio odluke odnosio se i na posebne ekonomske mjere koje je poduzela Trudeauova vlada da zamrzne bankovne račune organizatora Konvoja slobode i prosvjednika. Sudac Mosley odbacio je tvrdnju liberalne vlade da zamrzavanje bankovnih računa povezanih s Konvojem slobode prema ekonomskim mjerama predstavlja minimalno oštećenje.

Unatoč prepoznavanju cilja vlade da rasprši blokade, sudac je ustvrdio da zamrzavanje računa nije daleko od minimalne štete, već da utječe na pojedince diljem zemlje, čak i u regijama bez nezakonitih prosvjeda.

Sudac je preporučio ograničeniji opseg mjera u presudi, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka jasnih standarda za ciljanje pojedinaca i nepostojanja odgovarajućeg postupka za osporavanje takvih odluka. Naglašene su neželjene posljedice obustave računa koje pogađaju zajedničke vlasnike računa i članove obitelji s izdatim kreditnim karticama.

Naposljetku, sudac je zaključio da kršenja odjeljaka 2(b) i 8. Povelje nisu bila minimalna šteta i da nisu bila opravdana prema članku 1. Zakona o izvanrednim situacijama.

 

Izvor: https://tnc.news/2024/01/23/federal-court-declares-trudeaus-emergencies-act-unconstitutional/