Senator zahtijeva odgovore od FDA o uočenom sigurnosnom signalu za cjepiva protiv COVID-a za djecu

Američke agencije koje provjeravaju i preporučuju cjepiva trebale bi otkriti kada su saznale da cjepiva protiv COVID-19 mogu izazvati napadaje i konvulzije kod djece, kaže američki senator.

Senator Ron Johnson (R-Wis.) pozvao je američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da otkriju informacije nakon što su obje agencije odbile to učiniti Epoch Timesu.

U prethodnom dokumentu objavljenom 15. listopada, istraživači FDA-e rekli su da su otkrili sigurnosni signal za napadaje/konvulzije kod djece u dobi od 2 do 5 godina nakon cijepljenja protiv COVID-19.

Rad je obuhvatio podatke najkasnije od travnja.

Otprilike mjesec dana prije nego što je članak objavljen, FDA je odobrila nove injekcije iz Moderne i Pfizera za djecu od 6 mjeseci starosti. CDC je tada objavio da preporučuje injekcije za gotovo sve Amerikance, unatoč malo podataka koji podupiru takvu preporuku. Nijedna agencija nije spomenula signal napadaja i konvulzija.

“Kada su FDA i CDC prvi put upoznati s nalazima studije koju je financirala FDA koja je na kraju objavljena kao preprint 15. listopada 2023.? Navedite imena i naslove osoba koje su prvobitno bile upoznate s nalazima studije”, pitao je senator Johnson čelnike FDA-e i CDC-a 25. listopada.

U svom radu, istraživači FDA-e rekli su da signal treba dodatno istražiti “u snažnoj epidemiološkoj studiji”.

Senator Johnson je pitao provodi li FDA takvu studiju i za sve druge korake koje su FDA i CDC poduzeli kao odgovor na pronađeni signal.

Senator je izjavio da bi nove informacije mogle promijeniti promovirani stav da su dobrobiti cjepiva veće od rizika. CDC i FDA rekli su da je to slučaj za gotovo sve Amerikance, ali mnoge druge zemlje, poput Danske, ograničile su cijepljenje protiv COVID-19 na odabrane skupine u svjetlu slabljenja učinkovitosti cjepiva i visokih razina prethodne infekcije u populaciji.

FDA još uvijek odbija reći kada su njezini dužnosnici prvi put saznali za signal.

“FDA je uvjerena u sigurnost, učinkovitost i kvalitetu cjepiva protiv COVID-19. Dostupni podaci i dalje pokazuju da dobrobiti ovih cjepiva nadmašuju njihove rizike”, rekla je glasnogovornica Epoch Timesu u e-poruci, ignorirajući pitanje o tome kada je signal prvi put otkriven.

CDC nije odgovorio na zahtjev kada je prvi put obaviješten o signalu.

Pfizer i Moderna također nisu odgovorili na upite.

Zagovornici transparentnosti napominju da nedostatak transparentnosti potkopava povjerenje javnosti u zdravstvene agencije.

“Gubi se povjerenje u preporuke politike javnog zdravstva kada zdravstveni dužnosnici odbijaju ili sporo stavljaju na raspolaganje informacije koje mogu pomoći ljudima da sami odvagnu rizike kada razmatraju svoje trenutno zdravlje i povijest bolesti”, izjavila je za Epoch Times Barbara Loe Fisher, osnivačica i supredsjednica iz Nacionalnog centra za informacije o cjepivima.

Senator Johnson, visoko rangirani član Stalnog pododbora za istrage pri Senatu za domovinsku sigurnost i državna pitanja, član je Kongresa koji je najviše usredotočen na sigurnost cjepiva protiv COVID-19, jer je stalno od saveznih dužnosnika tražio informacije koje su bile uskraćene javnosti.

Senator je, na primjer, od FDA-e zatražio rezultate detaljne analize izvještaja o neželjenim događajima nakon što je Epoch Times dobio rezultate slične analize koja je pokazala da su savezni dužnosnici otkrili stotine signala za injekcije Pfizera i Moderne.

FDA je u rujnu odbila dati gospodinu Johnsonu tražene podatke, tvrdeći da to ne može učiniti zbog tekućeg sudskog spora oko informacija.

FDA i CDC također su sakrili podatke o osobama koje su umrle nakon cijepljenja protiv COVID-19, o slučajevima COVID-19 među cijepljenima, te rezultate studija o subkliničkoj upali srca i rano upozorenje o miokarditisu nakon cijepljenja Pfizerom.

Johnson je poslao 60 pisama saveznim agencijama kako bi pokušao dobiti odgovore, ali je dobio vrlo malo povratnih informacija.

“Savezne zdravstvene agencije moraju biti transparentne i pružiti sve informacije koje imaju kako bi pacijenti mogli imati koristi od informiranog pristanka. Do danas to nisu učinile”, rekao je g. Johnson za Epoch Times u e-poruci. “Davno je prošlo vrijeme da otkriju ono što znaju.”

Gospodin Johnson rekao je čelnicima FDA-e, CDC-a i američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga da “imaju dužnost pružiti američkom narodu potpune i transparentne podatke o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 ‘” i da je “potpuno neprihvatljivo” to što su odbili biti transparentni.

“Činjenica da velika većina mojih pitanja i zahtjeva za informacijama ostaje neodgovorena ili neriješena”, napisao je, “samo povećava moju razinu sumnje.”

https://www.theepochtimes.com/article/senator-demands-answers-from-fda-on-safety-signal-for-covid-vaccines-and-children-5517398