Svaka četvrta osoba koja je primila Pfizer cjepiva protiv covida doživjela je neželjeni imunološki odgovor

Telegraph UK – Svaka četvrta osoba koja je primila Pfizer cjepiva protiv covida doživjela je neželjeni imunološki odgovor

Pogreška nije izazvala nikakve štetne učinke, pokazuju podaci, ali znanstvenici s Cambridgea otkrili su da takva cjepiva nisu savršena i ponekad su dovela do stvaranja besmislenih proteina umjesto željenog Covid “šiljka”, koji oponaša infekciju i dovodi do proizvodnje antitijela.

Injekcije mRNA, poput onih koje su stvorili Moderna i Pfizer, koriste niz genetskog materijala kako bi rekli tijelu da stvori određeni protein koji sigurno oponaša infekciju.

Istraživanja na terenu, koja su trajala desetljećima, tekla su sporo. Često je bilo zastoja jer samu RNA tijelo često napada kao stranog napadača.

Ali 2023. Nobelovu nagradu za medicinu dobio je par znanstvenika koji su proveli godine radeći na rješavanju problema. To je učinjeno uzimanjem jedne od RNA baza, uridina, te zamjenom u vrlo sličnu sintetičku alternativu.

Ovo otkriće omogućilo je znanstvenicima stvaranje proteina u tijelu bez napada imunološkog sustava na injekciju. Omogućuje brza i precizna cjepiva koja su vrlo učinkovita i bilo je okosnica odgovora na cjepivo protiv Covida.

Cjepiva nisu savršena

Smatralo se da manja izmjena uridina nije uzrokovala probleme u stanicama, ali tim istraživača s odjela za toksikologiju Vijeća za medicinska istraživanja (MRC) Sveučilišta u Cambridgeu sada je otkrio, kada se pročita ovaj djelomično sintetski kod, stroj za stvaranje proteina u tijelu se ponekad bori s kodovima uridina.

Budući da nije savršeno prilagođen onome što se očekuje, može doći do trenutne pauze koja uzrokuje zastajkivanje procesa i može se preskočiti slovo u kodu, slično kao kod bicikla koji propušta brzinu.

Ovaj proces, nazvan pomicanje okvira, izbacuje način na koji se kod tumači budući da se oslanja na skupine od tri baze, poznate kao kodoni, koje se čitaju ispravnim redoslijedom.

Ovaj problem, uzrokovan kodom u injekciji, potpuno izbacuje proces iz sinkronizacije i cijeli sljedeći kod postaje iskrivljen.

U slučaju cjepiva protiv covida, krajnji rezultat je besmislen i bezopasan protein, otkrio je tim, koji tijelo napada i dovodi do rasplamsavanja imunološkog sustava. Nova studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da se to događa kod oko 25-30 posto ljudi.

Strah od odmetnutih proteina

Cjepivo je dovoljno dobro iščitavano da stvori snažnu zaštitu od koronavirusa, kažu znanstvenici, ali problem pomicanja okvira stvara ono što je do sada bio nepoznat učinak izvan cilja.

Kodeks koji se odnosi na cjepiva protiv Covida bio je bezopasan i nisu stvarani nikakvi problemi. Međutim, tim kaže da bi kasnija mRNA cjepiva koja se koriste za druge bolesti ili infekcije mogla, u teoriji, dovesti do stvaranja održivih proteina koji su aktivni u tijelu.

U ovom scenariju ne samo da cjepivo ne stvara pravi protein, već bi moglo dovesti do proizvodnje lažnog proteina.

Nema dokaza da se to događa kod cjepiva protiv Covida, naglašavaju autori, i kažu da bi bilo kakva ispitivanja drugih mRNA terapeutika otkrila takve probleme u ranim fazama.

Dr. James Thaventhiran, stariji autor izvješća, rekao je: “Istraživanje je bez sumnje pokazalo da je mRNA cijepljenje protiv COVID-19 sigurno. Milijarde doza mRNA cjepiva Moderna i Pfizer sigurno su isporučene, spašavajući živote diljem svijeta.”

Autori su također otkrili da postoji jednostavan način da se iskorijene događaji pomicanja okvira koji se oslanja na promjenu koda mRNA lijeka kako bi se smanjila upotreba problematičnog pseudo-uridina.

Zamjena s prirodnom bazom koja, kada se čita kao trio, još uvijek stvara ispravnu aminokiselinu, dovoljna je za zaustavljanje neželjenih preskakanja i stoga poboljšava sigurnost bez žrtvovanja učinkovitosti.

Ti su nalazi podijeljeni s regulatorom lijekova MHRA prije otprilike godinu dana, kažu znanstvenici, a ažurirana cjepiva koja koriste poboljšani oblik mRNA su u izradi za injekcije raka i druge terapije.

‘Revolucionarna tehnologija’

“Ova je tehnologija nevjerojatna i bit će revolucionarna kao nova medicinska platforma za razne stvari, ali je u budućnosti trebamo učiniti mnogo sigurnijom”, profesorica Anne Willis, suautorica studije i direktorica Toksikološka jedinica MRC-a rekla je novinarima.

“Ribosomi nekako osjećaju modificirane RNA, ali cjepiva protiv Covida su vrlo, vrlo sigurna i vrlo, vrlo učinkovita.

“Ali postoje problemi s dekodiranjem s ovom tehnologijom koji mogu uzrokovati odugovlačenje i pomicanje okvira i možemo dobiti stanični imunitet na te peptide nakon cijepljenja.”

Međutim, ona dodaje da je vrlo uzbudljivo da postoji način da se riješi problem, koji “masovno smanjuje rizike ove platforme u budućnosti”.

O čemu zapravo govori članak?

O tome da „bad news are just keep coming“ i kako sad javnosti prezentirati ovakve strahote koje donosi revolucionarno mRNA cjepivo, nego standardnim narativom – cjepivo je vrlo, vrlo sigurno, osim onda kad nije.

A upravo smo otkrili da vam radi kaos u tijelu i zbog toga ih „trebamo u budućnosti učiniti mnogo sigurnijima“. Nema brige, kažu znanstvenici, to je baš uzbudljivo što smo otkrili da „cjepiva nisu savršena“, i da je uzrok te male nesavršenosti upravo pseudouridin za čije su otkriće dvoje „znanstvenika“ ili bolje reći plaćenika upravo dobili Nobelovu nagradu.

Ova uzbudljiva otkrića su iz dana u dan sve uzbudljivija – prvo smo saznali da su cjepiva kontaminirana sa stranom DNA, pa zatim da je u Pfizeru još i gen SV40 poznati promotor karcinoma, a sad još i ova „mala sitnica“.

Mi naravno znamo da su cjepiva sigurna kao pijenje vode i ne brinemo se uopće za ove male „nesavršenosti“ savršeno sigurnih i učinkovitih takozvanih mRNA cjepiva.

#CjepivaSuSigurnaKaoPijenjeVode

 

https://archive.is/gGacx

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/12/06/mrna-jabs-modena-pfizer-quarter-unintended-response/