Valerije Vrček: Kemikalije zaštitnih maski

Nedavno je objavljena još jedna znanstvena studija koja otkriva brojne štetne kemikalije koje se nalaze u strukturi zaštitnih maski (Ecotoxicology and Environmental Safety 2023, 256, 114915). Rezultati su potvrda da su zaštitne maske, kemijskim rječnikom, prljave. Najnovija studija korejskih znanstvenika nastavak je toksikološke priče o maskama: prije dvije godine engleski su znanstvenici pokazali da se u svim plastičnim maskama nalaze nanočestice silicija, teški metali kadmij i olovo, azoboje i piroli (Water Res. 2021, 196, 117033), a prošle su godine belgijski znanstvenici upozorili da je kancerogeni titanijev dioksid redovit sastojak maski (Sci. Rep. 2022, 12, 2529), piše Valerije Vrček za Glas Koncila.

Kemijski arsenal zaštitnih maski sada je obogaćen kolekcijom hlapljivih organskih tvari kao što su butanon, dimetil-acetamid, heksan, dimetil-formamid, toluen, metoksi-2-propanol…

U nekim je vrstama jednokratnih maski koncentracija hlapljivih organskih tvari toliko visoka da nosi znatan rizik za zdravlje ljudi. U pamučnim je pak maskama koncentracija onečišćivala znatno manja. Pri višim je temperaturama, očekivano, isparavanje hlapljivih kemikalija dva do tri puta brže. To znači da je ljetna uporaba zaštitnih maski – mali toksični incident.

Nakon šokantnih znanstvenih objava o kemijskom sastavu zaštitnih maski opravdano je pitanje što smo to udisali dvije godine. To pitanje posebno vrijedi za one koji su bili primorani nositi maske satima poput djece u školi, studenata na fakultetu, taksista, prodavačica, medicinskih sestara…

Sve do pojave virusa SARS-CoV-2 ljudi nisu imali potrebu ni običaj dišne organe prekrivati plastičnim materijalima. Nitko nikada nije satima usta i nos maskirao »recikliranim bočicama Coca-Cole«.
Nažalost, tijekom pandemije to je postala rutina, obveza, pseudoreligija i – kemijsko nasilje.

Očito je da naši plandemijski heroji Capak, Beroš, Alemka i ostala klika, nemaju baš naviku pratiti znanost i čitati znanstvene radove, iako su puni floskula na temu znanosti.
Maske i testiranje su ponovno uveli u bolnice, ako im se dopusti i ne bude otpora, proširit će se i na ostale segmente društva.

Valerije Vrček: Kemikalije zaštitnih maski