Vrček: Intervju koji otkriva boljke znanosti i javne komunikacije

Jay Bhattacharya američki je profesor medicine sa sveučilišta u Stanfordu, a svjetla su pandemijske pozornice uperena u njega kada je 2020. godine potpisao Barringtonsku deklaraciju.

Taj je dokument, zajedno s uglednim oxfordskim i harvardskim profesorima Kulldorffom i Guptom, objavio kao kritiku javnozdravstvenih politika. To je i upozorenje zbog razornih posljedica epidemioloških mjera, posebice zatvaranja društva.

Prigovor vrhunskih znanstvenika supotpisali su znanstvenici iz elitnih institucija širom svijeta, uključujući nobelovca Michaela Levitta. Usprkos medijskoj blokadi Deklaraciju je poduprlo gotovo milijun ljudi – liječnici, pravnici, učitelji…

 

Bhattacharya je ukazao na iluziju konsenzusa

Profesor Bhattacharya nedavno je pokrenuo svoj »podcast«, niz emisija, priloga i intervjua dostupnih preko interneta kako bi javnosti omogućio drugu stranu priče.

Ono što je ljudima uskraćeno tijekom pandemije – pravo na sve informacije – sada im se vraća u otvorenoj, dostupnoj i nenametljivoj formi. Ono što su izgubili znanstvenici tijekom pandemije – povjerenje javnosti – sada im se vraća djelovanjem bivših heretika.

Naslov »podcasta« glasi »Iluzija konsenzusa«, izraz koji upozorava da vlasnici (znanstvene) istine ne postoje te podsjeća na stalnu potrebu dijaloga.

 

Gdje je taj novinar?

U najnovijem prilogu profesor Bhattacharya odlučio je objaviti intervju s Paulom Thackerom, američkim novinarom, vrsnim poznavateljem tema i zapleta iz područja medicine, znanosti i zaštite okoliša. Sudjelovao je u razotkrivanju mnogih farmaceutskih i toksikoloških afera, poput slučaja zabranjenoga lijeka »Avandia«, teflona, takozvanih pisaca duhova, različitih sukoba interesa…

Pisao je za mnoge ugledne tjednike i časopise, uključujući vrhunske znanstvene publikacije, kao što su »Okolišne znanosti i tehnologija« (ES&T) i »Britanski medicinski časopis« (BMJ). Sve do početka pandemije bio je rado viđen gost u televizijskim emisijama.

 

Obrnuti intervju

Zajedno s autorima Barringtonske deklaracije i mnogim drugim poznatim imenima Thacker je, tijekom pandemije, završio s krive strane barikade. Isključen je iz dominantnih medija jer nije imao ispravno mišljenje.

Stoga je objavljeni razgovor između profesora Bhattacharya i novinara Thackera, dvaju svjedoka pandemijske cenzure, zanimljiv društveni eksperiment koji je, svakako, zanimljivo pregledati.

Obojica su bila na prvoj crti epidemiološke fronte, dobro poznaju aktere javnozdravstvenih politika te razumiju strukturu financijskih i ideoloških interesa.

 

Lekcija za sutra

Njihov razgovor (illusionconsensus.com/p/episode-35-paul-thacker-on-the-illusion) nije iživljavanje nad pogrješkama učinjenim tijekom pandemije, nego razborita lekcija o propustima. S namjerom da se u sličnim situacijama ne ponove cenzura, stožeri istine, provjeritelji činjenica, kultura isključivanja i pandemija straha.

Oni nisu generali nakon bitke, jer to nikada nije položaj pobjednika, nego svojim razgovorom služe društvu za lakšu i bolju orijentaciju.

Intervju je zanimljiv i zbog svoje obrnute strukture: umjesto da novinar ispituje znanstvenika, profesor postavlja pitanja medijskomu djelatniku. Mnogi su novinari, naime, spontano ili prisilno izbjegavali, tijekom pandemije, znanstvenike koji se nisu uklapali u javnozdravstveni narativ.

Također, mnogi su novinari, tijekom pandemije, izgubili svoj prostor javnosti i završili na alternativnim, marginalnim medijima. Stoga je svaka ispravka tih pogrješaka dobrodošla promjena u društvu koje se susreće s novim izazovima – tiranijom digitalnoga novca, nametnutom krivicom zbog klimatskih poremećaja, medijskim monopolima…

 

Izvor: https://narod.hr/svijet/vrcek-intervju-koji-otkriva-boljke-znanosti-i-javne-komunikacije