Zastupnici u Europskom parlamentu podržavaju uvođenje digitalnog novčanika u cijeloj EU

Zastupnici u Europskom parlamentu podržavaju uvođenje digitalnog novčanika u cijeloj EU:

  • EU novčanik za autentifikaciju i pristup javnim i privatnim uslugama te za pohranu, dijeljenje i e-potpisivanje dokumenata.
  • Nadzorna ploča privatnosti koja korisnicima daje potpunu kontrolu nad njihovim podacima.
  • Novčanik se koristi isključivo dobrovoljno.

Novi okvir digitalnog identiteta građanima EU-a omogućit će prekogranični digitalni pristup ključnim javnim uslugama.

Prema uredbi usvojenoj u četvrtak (29.02.2024.) i već dogovorenoj s ministrima EU-a, ovaj novi novčanik digitalnog identiteta omogućit će građanima da se identificiraju i autentificiraju na internetu bez potrebe da se obraćaju komercijalnim pružateljima usluga – što je praksa koja povećava zabrinutost za povjerenje, sigurnost i privatnost.

EU novčanik će se koristiti na dobrovoljnoj osnovi. Tijekom pregovora zastupnici Europskog parlamenta osigurali su odredbe za zaštitu prava građana i poticanje uključivog digitalnog sustava izbjegavanjem diskriminacije ljudi koji se odluče ne koristiti digitalnim novčanikom.

Zakon predviđa besplatne “kvalificirane elektroničke potpise” za korisnike novčanika iz EU-a, kojima se najviše vjeruje i imaju isti pravni status kao vlastoručni potpis, kao i interakcije između novčanika i novčanika, kako bi se poboljšala fluidnost digitalne razmjene.

Zastupnici Europskog parlamenta također su naložili da novčanik bude otvorenog koda kako bi potaknuli transparentnost, inovacije i poboljšali sigurnost. Oni također postavljaju stroga pravila za registraciju i nadzor uključenih tvrtki kako bi se osigurala odgovornost i sljedivost.

Preko takozvane nadzorne ploče za privatnost korisnici će moći imati potpunu kontrolu nad svojim podacima te će moći zatražiti brisanje podataka, kako je predviđeno Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

 

Izjava

Izvjestiteljica Romana Jerković (S&D, HR) rekla je: „Ovaj zakon ima za cilj osnažiti građane stavljajući im potpunu kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem njihovih podataka. Digitalni identitet evoluirao je od puke pogodnosti do katalizatora građanske uključenosti, društvenog osnaživanja i sredstva za poticanje inkluzivnosti u digitalnom dobu.”

 

Sljedeći koraci

Parlament je dao konačno zeleno svjetlo uredbi s 335 glasova za, 190 protiv i 31 suzdržanim. Sada će ga morati službeno odobriti Vijeće ministara EU-a kako bi postao zakon.

 

Pozadina

Studija istraživačke službe Europskog parlamenta naglašava da je od pandemije pružanje javnih i privatnih usluga sve više postalo digitalno. Postojeća rješenja digitalnog novčanika omogućuju korisnicima pohranjivanje i povezivanje podataka u jedinstvenom, besprijekornom okruženju na njihovim mobilnim telefonima. Međutim, prema Komisiji, ova pogodnost dolazi po cijenu gubitka kontrole nad osobnim podacima, dok su ta rješenja nepovezana s potvrđenim fizičkim identitetom, što otežava ublažavanje prijevara i prijetnji sigurnosti na internetu.

 

Konferencija o budućnosti Europe

Zakonodavstvo je izravan odgovor na preporuke Konferencije o budućnosti Europe, posebno u skladu s Prijedlogom 35(10) i Prijedlogom 33(5). Prijedlog 35(10) zagovara stvaranje zajedničkog europskog digitalnog identiteta za pojednostavljenje prekograničnih digitalnih transakcija i usluga, potkrijepljenog čvrstim okvirom europskih standarda i smjernica kako bi se osigurale potrebne zaštite. Prijedlog 33(5) naglašava važnost uspostave sigurnog i pouzdanog digitalnog okruženja.

 

Tako to kreće – dobrovoljno i pomalo, jednostavno za korištenje, komforno, pa tko to ne bi htio?

 

Izvor:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240223IPR18095/meps-back-plans-for-an-eu-wide-digital-wallet

 

Video: