Zemlje EU uništile su cjepiva protiv COVID-a u vrijednosti od 4 milijarde eura

Uništena cjepiva protiv COVID-a u vrijednosti od 4 milijarde eura! – Analiza POLITICO-a pokazuje da je odbačeno više od 200 milijuna neželjenih injekcija protiv koronavirusa.

Najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 koje su kupile zemlje EU-a na vrhuncu pandemije od tada je bačeno uz procijenjeni trošak za porezne obveznike od 4 milijarde eura, otkriva analiza POLITICO-a. A to je gotovo sigurno potcjenjivanje.

Otkako su prva cjepiva protiv koronavirusa odobrena krajem 2020., zemlje EU-a zajedno su preuzele 1,5 milijardi doza (više od tri za svaku osobu u Europi). Mnogi od njih sada leže na odlagalištima diljem kontinenta.

Izračuni temeljeni na dostupnim podacima pokazuju da su zemlje EU-a u prosjeku odbacile 0,7 injekcija za svakog člana svoje populacije. Na vrhu ljestvice je Estonija, koja je bacila više od jedne doze po stanovniku, a odmah iza nje je Njemačka, koja je također bacila najveću količinu injekcija.

Ako se ova prosječna stopa otpada projicira u ostatku EU-a, bila bi jednaka više od 312 milijuna uništenih cjepiva.

Nije lako otkriti koliko je cjepiva bačeno. Vlade, uključujući Francusku, drugu najmnogoljudniju zemlju u EU-u, nerado otkrivaju razmjere otpada.

Izračuni POLITICO-a temelje se na brojkama iz 19 europskih zemalja — 15 koje su nam dale izravne brojke i četiri o kojima su količine objavljene u lokalnim medijima. Neke brojke datiraju čak od ovog mjeseca; najstariji dolaze iz prosinca 2022.

Protok vremena znači da su brojke koje smo primili konzervativne, pri čemu je stvarni broj odbačenih cjepiva vjerojatno puno veći.

Njemačka je, na primjer, dala podatke o otpadu POLITICO-u u lipnju; u to je vrijeme imala još 120 milijuna cjepiva u skladištu. Proizvođači cjepiva također su od tada predstavili novije verzije koje su prilagođene najnovijim varijantama koronavirusa, čineći starije injekcije zastarjelima i vjerojatnije da će biti odbačene.

POLITICO procjenjuje vrijednost 215 milijuna bačenih cjepiva na više od 4 milijarde eura, na temelju cijena cjepiva objavljenih u medijima (nisu javno objavljene). Za zemlje koje su prijavile samo ukupan broj uništenih cjepiva, bez raščlambe prema vrsti cjepiva, POLITICO je upotrijebio ponderiranu prosječnu cijenu od 19,39 eura izračunatu iz podataka koje su dale zemlje koje su dale raščlambu.

Opet, ova brojka je gotovo sigurno minimum. Ali čak i četiri milijarde eura je pozamašna svota, jednaka velikom infrastrukturnom projektu ili godišnjoj zdravstvenoj potrošnji Hrvatske.

Mnoga dotična cjepiva kupljena su na vrhuncu pandemije 2021., kada su se EU, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo borili kako bi osigurali ograničeni broj doza. U to mahnito vrijeme EU je sklopila svoj najveći pojedinačni ugovor o kupnji 1,1 milijarde doza od Pfizera i BioNTecha.

Lako je zaboraviti koliko su stvari bile neizvjesne 2021., a dogovor s EU-om tada je hvaljen. No pokazalo se da su i veličina i vrijeme sklapanja sporazuma problematični. Zemlje su bile zatvorene u kupnji doza čak i dok je pandemija jenjavala, dok su napori da se višak injekcija donira trećim zemljama bili osujećeni padom potražnje i problemima s logistikom.

Posljedice su više od financijskih. Pitanja oko toga kako se pregovaralo o velikom ugovoru s Pfizerom muče predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen otkad je New York Times izvijestio da je šefica EU-a razmijenila poruke s izvršnim direktorom Pfizera uoči dogovora.

Europska komisija već je ponovno pregovarala o ugovoru pod pritiskom zemalja EU-a koje pate od viška cjepiva. I Poljska i Mađarska prestale su primati cjepiva i Pfizer ih tuži zbog neplaćanja. U Rumunjskoj tužitelji žele ukinuti imunitet bivšem premijeru i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da je prekomjerna kupnja cjepiva državi nanijela štetu veću od milijardu eura.

U međuvremenu će cjepiva nastaviti dolaziti, a revidirani ugovor s Pfizerom ograničava europske zemlje na kupnju cjepiva barem do 2027.

Izvor: https://www.politico.eu/article/europe-bonfire-covid-vaccines-coronavirus-waste-europe-analysis/