Božidar Kemić – rezultati analize kišnice na teritoriju Republike Hrvatske

Božidar Kemić, mag.phys., za Slobodni ZAjedno Zadar govori o inicijativi Instituta za bio i tehnosferu, te o rezultatima analize kišnice na teritoriju Republike Hrvatske.
Predstavnici IBT-a su nedavno predali dokumentaciju s analizom kišnice na nekoliko adresa odgovornih državnih institucija. Podnijeli su zahtjev za pokretanje saborske rasprave na temu zagađenosti teritorija u Republici Hrvatskoj.
Rezultati analize kišnice su pokazali prisutnost teških metala, što je zabrinjavajuće, jer kišnica ne bi zapravo smjela imati ništa od toga u svom sastavu. Pronađeni su željezo, aluminij, nikal, bor, barij te stroncij. Postavljamo legitimno pitanje – otkud teški metali u kišnici?

Magistar Kemić ističe da su on i kolege u Institutu pratili stanje dugotrajnih tragova na nebu i uspoređivali službene vrijednosti zagađenja, te da su tu uočili jaku korelaciju. Magistar ističe da IBT ne tvrdi ništa, nego da traže od odgovornih da se pozabave ovim rezultatima te da daju konkretne odgovore koji su mogući uzroci. Postoje metode mjerenja koje bi se mogle upotrijebiti kako bi dobili vjerodostojne nalaze te dugo očekivane odgovore. Također, napominje da već postoji recenzirani rad objavljen u znanstvenom časopisu, koji prikazuje rezultate mjerenja ultraljubičastog zračenja kroz dugotrajne tragove na nebu. Ukoliko bi se radilo o običnim zrakoplovnim tragovima od vodene pare, tu ne bi bilo apsorpcije. No, u slučaju dugotrajnih tragova postoji izmjerena jaka apsorpcija.

Zagađenje kojem smo sada izloženi utječe na kompletnu biosferu, te na taj način u potpunosti na naše i živote naše djece. Odgovorne državne institucije su očito nezainteresirane za pronalazak uzroka i zaustavljanje zagađenja, pa se očito moramo sami izboriti za svoj zdravi životni prostor. Iznimno je važno da se informacije o ovoj životno važnoj temi što više prošire te da sve više ljudi postane svjesno ove opasnosti s neba!