Četvrti mudrac

Iz zbirke Nevidljivo zbivanje, esej Blagdan i zajednica

Bela Hamvas

 

Legenda kaže da su se četiri mudraca molila sve dok nisu postigli što su željeli: mogli su stupiti u raj, među blažene. Proveli su cijeli dan tu među sretnicima, od zore do sumraka mogli su živjeti elizijskim životom. Prvi mudrac nije podnio taj doživljaj i umro je; drugome se pomračio um; treći je zaključao događaj u sebe, čuvao ga do kraja života i zadržao stečenu sreću za sebe. Samo je četvrti mudrac otišao zdrav i čio, jer je ono što je vidio iskoristio da pomogne onome tko mu se obrati.

Iz kruga patnje može svatko, kako zna i umije, slobodno istupiti i postići sreću. Ali četvrtina onih koji su upoznali svijet blaženih ne može podnijeti veliki doživljaj, pa umire. Svaki dan se može vidjeti čovjek koji se na vratima raja ruši i umire. Druga četvrtina pošemeri. I takvih se fanatičnih luđaka može dosta vidjeti. Treća četvrtina zaključa sreću u sebi, čuva je za sebe i ne da je drugome.

Sreću je podnio samo četvrti mudrac. Jer dopušteno je steći bogatstvo, radost, znanje, darovitost, ali jao onome tko za to nije dovoljno jak. Dio njih umire, dio gubi pamet, dio zakopava blago u sebe i ne da ga nikome. Svjetlo elizijskih vrtova u njemu se pretvara u tamu. Sreću podnosi samo onaj tko je dijeli. Svjetlost postaje blagoslov samo u onih koji je daju i drugome.

Jer nam je Moć koja nas je otpravila na put rekla: tebi povjeravam svakog čovjeka ponaosob, svakoga bez izuzetka, pomozi mu, daj mu jesti, daj mu odjeću, pazi na svakoga kao na sebe i ne dopusti da itko potone u tamu. Što stekneš, postigneš, saznaš, doživiš – razdijeli. Cijeli svijet je tvoj. Slobodan si od kamenja do etera. Upoznaj, osvoji, nitko ti ne brani, ali jao tebi ako zadržiš to za sebe. Što ne daš drugome, pa bilo to i zlato, postat će blato, bila to sveta svjetlost, postat će prokletstvo, bio to užitak, postat će smrt. Otpravljam i tebe kao i sve: odgovoran si za svakog čovjeka koji živi s tobom, i polagat ćeš račun za svaku paru koju potrošiš na sebe, koju si na sebe potrošio, za svaku radost koju si zatvorio u sebe i za svaki sretni trenutak koji si za sebe zadržao, sada idi i živi, jer svijet je tvoj.