COVID mjere – posljedice, dileme i njihov utjecaj na psihofizički razvoj djece

Tribina pod nazivom „COVID mjere – posljedice, dileme i njihov utjecaj na psihofizički razvoj djece“

Održana u subotu 19. veljače u dvorani Župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru, a predavači su bili prof. logopedije i volonterka u humanitarnim udrugama za pomoć djeci s teškoćama u razvoju Deniza Marasović, liječnik obiteljske medicine dr. Damir Biloglav i spec. ginekologije i porodiljstva dr. Marija Divić.

Prof. Deniza Marasović: Mnogo je prestrašene, depresivne, pogubljene djece ovisne o tehnologiji
„Ako se djecu stalno izolira, osim što je to socijalna izolacija, djeca nemaju mogućnost razvoja socijalnih vještina i komunikacije. Time se čini još nešto jako loše. U situaciji izolacije, dječji mozak do 6. godine ne razvija se dobro jer djeca trebaju biti na zraku, u prirodi, trebaju trčati, skakati, penjati se, hodati po zidićima, s osjećajem slobode i radosti, zato što se tada mozak najintenzivnije razvija.
Razvijaju se moždani putovi, mijeliniziraju se, ‘asfaltiraju’ se bijelom tvari. Ako ima dosta bijele tvari, mi smo pametniji, sposobniji, to su naši talenti. U dijelovima mozga gdje ima dosta mijelina, sposobniji smo. Ako imamo manje mijelina, manje smo sposobni. Za dječji mozak ključan je pokret, kretanje, smijeh, trčanje, što donosi još više kisika u mozak djeteta koji je neophodan za njegov razvoj“, rekla je prof. Deniza Marasović koja se usavršavala i na mnogim stručnim specijalizacijama.


„Razina anksioznosti, straha kod djece, uvjetovanosti i programiranosti dovela je do toga da su djeca postala nesigurna, preplašena, ne znaju što je dobro. Jedna psihologinja rekla je da su djeca izgubila osjećaj za razumijevanje onoga što je dobro i što je loše. Takva mlada bića podložna su programiraju više nego itko. Takvi mladi mozgovi koji se ne mogu razviti u svom punom potencijalu nisu dovoljno razvijeni. Djeca ne propituju, ne razmišljaju na kreativan način. Kreativnost je ugušena. Taj problem je postojao i prije, poticaji da djeca ne znaju razmišljati. Ovim mjerama to se dodatno potencira“, upozorila je prof. Marasović.
Ukazala je i na opasnost masovne ovisnosti o mobitelu čemu je doprinijela i online nastava.
„Imamo mnogo prestrašene, anksiozne, depresivne, pogubljene djece koja su ovisna o tehnologiji, koja se ne znaju družiti, ne znaju komunicirati, ne znaju što trebaju činiti, a to ne znaju ni njihovi roditelji. Djeca se nemaju na koga osloniti, nemaju stupove u svom životu, djeca su pogubljena. Mi svi, nastavnici, učitelji, roditelji koji nismo ništa poduzeli, dopustili smo da se stvori robovski temelj budućeg društva. Zato što su takva djeca idealna za one koji planiraju novi svijet za nas. Jer neće nikad ništa pitati, propitivati“, upozorila je prof. Marasović.
Ja sam odgovoran roditelj i neću slati bolesno dijete u školu.


Pogledaj video tribine u Zadru.Dr. Ranko Rajović, neuropedijatar, suradnik UNICEF-a u projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece, autor NTC metode, ističe povezanost između kretanja, igre i razvoja dječjeg mozga.
„Dr. Rajović vidio je da kad pretjerano gledamo ekrane, mi smo u vrsti hipnoze. Možete zamisliti što nam se sve može raditi kad smo u hipnozi. Mi smo onda nesvjesna bića“, rekla je prof. Marasović, dodavši da je “štetno i poticanje straha u društvu”.
„Ako nemamo straha, nismo u vlasti onih koji potiču straha. Ne trebate imati straha. Strah ograničava čovjeka u djelovanju. Strah u čovjeku može probuditi depresiju ili agresiju. Kakve su naše misli? Misli su baza svega. Našim mislima materijaliziramo naše međusobne odnose. Ako se u odnosu fokusiramo na nešto što je loše, događa se svađa. Ako ste u strahu od mjera, krenut ćete u agresiju prema školama, nastavnicima.
Iznad straha je ljubav. Frekvencijsko polje ljubavi je iznad polja straha“, rekla je prof. Marasović, poručivši: „Kad nešto činimo iz straha, onda reagiramo. Kad činimo iz ljubavi, onda kreiramo jer su nam širina i percepcija veća, stvari su nam jasnije, imamo jasnoću što je dobro, što je loše. I nećemo odstupiti, jer ljubav ne odstupa.

Ljubav teče, a strah blokira“, ohrabrila je prof. Marasović. Istaknula je kako su roditelji uvijek bili odgovorni s obzirom na zdravstveno stanje djeteta.
„Ja sam odgovoran roditelj i neću slati bolesno dijete u školu. Ako dijete ima temperaturu, ostaje kući dok ne ozdravi. Tako je bilo prije i tako će uvijek biti“, rekla je prof. Marasović, poručivši da su testiranja djece suluda.
„Oni koji žele upravljati svijetom, koji imaju bolesnu ideju što bi s nama, koji žele kontrolu i moć nad ljudima, ne boje se najviše onih koji će im se agresivno suprotstaviti, nego onih koji imaju moć u sebi, boje se naše unutarnje moći. A ta moć nije u strahu. Ta moć je u ljubavi, jer ljubav daje snagu, a strah je oduzima. Nemojte se preplašiti. Idite snagom istine i ljubavi. I uspjet ćemo. Spasimo našu djecu jer već sad je učinjena nepopravljiva šteta“, poručila je prof. Marasović.


Dr. Damir Biloglav: Djeca su najveće i najnedužnije žrtve u svemu ovome
Nekoliko godina zaredom dr. Damir Biloglav proglašavan je najdoktorom od strane pacijenata. Pacijenti su ga proglasili najdoktorom i 2021. godine. On je ujedno idragovoljac Domovinskog rata.
Činjenica je da djeca najmanje stradavaju od COVID-a. Brojna istraživanja i radovi govore da je situacija s djecom alarmantna kao posljedica mjera, „djeca su najveće i najnedužnije žrtve u svemu ovome“, istaknuo je dr. Biloglav.
U Hrvatskoj živi oko 700 000 mladih ljudi, dobne skupine od 0 do 19 godina. U zadnje dvije godine, u toj dobnoj skupini umrlo je 9 djece od povezanosti s COVID-om.
„Najmanje troje od tih devetero djece je umrlo od tzv. multisustavnog upalnog sindroma. To je vrlo rijetki sindrom kod kojeg se radi o pretjeranoj reakciji organizma na virus. Virus tu pokreće pretjeranu reakciju organizma koja završava fatalno. Svake godine u doba cijepljenja, u sezoni gripe, zabilježi se pojedini takav slučaj u Hrvatskoj. Dosada to javnost nije znala, osim nas profesionalaca. Ostalih šestero djece bili su teško bolesni“, rekao je dr. Biloglav, istaknuvši da je to smrt 1 na 160 000 mladih povezana s COVID-om.
“Za usporedbu, od 1. siječnja do 30. studenog 2021. g., u prometu na hrvatskim cestama poginulo je više od 40 djece u dobi do 19 godina. Više od 10 puta stradalo je djece u prometu nego od COVID-a, a i to devetero djece bili su bolesni i imali su predispoziciju za fatalan kraj”, rekao je dr. Biloglav.
Dužni smo štititi djecu, prema ljudskom i božanskom pravu
Podsjetio je da i prije koronakrize djeca zbog štrajkova učitelja u Hrvatskoj nisu išla u školu. Djeca su traumatizirana prekidanjem nastave i neizvjesnostima s odlascima u školu.
„Djeca će nam jednog dana postaviti pitanje, zašto ste nam ovo učinili? Koronavirus za djecu nije opasan. Postoje znanstveni radovi, istraživanja, ljudi iz struke, medicine, svjetski poznati znanstvenici, nobelovci, akademici koji to potvrđuju. Zbog mjera vidimo povećanu anksioznost, depresiju, a neka djeca imaju i simptome posttraumatskog stresnog poremećaja. To sada vidimo. A koliko ima djece koja ne dolaze k nama, koja se u tišini svoga doma bore sami sa sobom?“, upitao je dr. Biloglav, rekavši da je testiranje djece napad na zdravlje djece, a javlja se baš u trenutku kad se pandemija približava kraju.
„Kao obiteljski liječnici u skrbi imamo i djecu školskog uzrasta. Nikad u svojoj praksi, a pri kraju sam svog radnog vijeka, nisam viđao toliko puno problema kod djece kako viđam ovih dana. Živimo u trenutku kada uz nas raste čitava nova generacija duboko traumatizirane djece koja će sutra biti nositelji našeg društva. Ako sada ništa ne učinimo, a mislim da već u velikoj mjeri kasnimo, onda će to društvo biti jako opterećeno sa svim oblicima socijalne patologije“, upozorio je dr. Biloglav, rekavši da bismo se „kao društvo trebali upitati što činimo i što poduzimamo da ublažimo štetu koja je već učinjena“.

Potaknuo je ljude da odagnaju strah i da ne budemo „tamna generacija u povijesti koja nije imala hrabrosti oduprijeti se i stati u obranu najnemoćnijih i koji nam najviše znače“.
Mnogi sada su djeca roditelja koji su stvarali i obranili našu hrvatsku državu. „Već smo bili u povijesnom trenutku. Nemojte vi biti generacija koja će se pamtiti sa suprotnim predznakom Kroz cijelu povijest krvavo smo se borili za naše vrijednosti. Budite hrabri i borite se za svoju djecu“, potaknuo je dr. Biloglav roditelje da brane djecu, bez obzira što će drugi činiti.
„Dužni smo štititi djecu, prema ljudskom i božanskom pravu. Budimo zaslužni Božjeg dara koji se zove roditeljstvo. Roditelj se ne može odreći prava na skrb o vlastitoj djeci, piše u Obiteljskom zakonu. Ako netko drugi misli da može donositi odluke u naše ime, odriče nam osnovno pravo“, rekao je dr. Biloglav, ohrabrivši roditelje da ne zakažu u ovom „kritičnom i odgovornom trenutku“.
Zadnjih mjeseci viđam stvari koje ranije nisam viđao, a imam 36 godina radnog staža
Obiteljski liječnici liječenjem pokrivaju cijelu populaciju i imaju najbolji uvid u javno zdravstveni značaj koronakrize. Svi pacijenti, od lakše do teško bolesnih, ujedno su pacijenti liječnika obiteljske medicine.
“Liječnici iz zdravstvenog sustava imaju različite stavove, ovisno o njihovom mjestu u sustavu. Iz perspektive intenzivista, doktora koji rade na odjelima intenzivne skrbi kojima dolaze najteži pacijenti, oni će cijelu situaciju doživjeti kao katastrofu. Iz perspektive psihijatra, oni će reći da se radi o teškim psihičkim tegobama koje su posljedica mjera, ne samo virusa, nego mjera koje se poduzimaju. Mi, obiteljski liječnici, vidimo sve. Posljednjih mjeseci viđam stvari koje ranije nisam viđao, a imam 36 godina radnog staža. Ranije nisam viđao djecu s problemima kakve sad vidimo.”
“Nisam viđao djecu koja se zatvaraju u kuću, koja odbijaju komunikaciju s bilo kim, koja se ne žele prati, odbijaju očešljati se. Nisam viđao djecu koju ne možete izvući iz stana, javlja se visoki tlak kod male djece, pokušaji ili prijetnje da će se bacati s balkona i ubiti – roditelji ne mogu maknuti oko s te djece iz straha da nešto ne naprave. Ranije to nisam tako često viđao. To se sve sad događa u zadnje vrijeme, zabrinjavajuće je. A zajednički nazivnik svemu tome su ove nenormalne mjere u kojima čitavo društvo živi već pune dvije godine“, upozorio je dr. Damir Biloglav.


Dr. Marija Divić: Zbog situacije s koronom zanemarena je preventiva kroničnih bolesti kod pacijenata
Treća govornica na tribini, dr. Marija Divić upozorila je na ucjene kojima se ljude navodi na testiranje i cijepljenje u obavljanju njihovih djelatnosti, a navodno sve je dobrovoljno. “Nigdje u virologiji nismo učili da se zdrava osoba testira. Rodili smo se slobodni, rađa se sa slobodom kao svojim neotuđivim pravom”, naglasila je dr. Divić, upozorivši da se, prema njenom mišljenju, događa “farmakološko profiterstvo”, čemu doprinosi i netransparentnost u javnim nabavama testova i cjepiva.

Istaknula je kako nisu točni navodi nekih da je stečena imunost preboljenjem malog vijeka, u odnosu na cjepivo, što pokazuju i brojni primjeri u zemljama visoke procijepljenosti, gdje ljudi opet bivaju pozitivni, unatoč cijepljenju. Također, napominje dr. Marija Divić, statistika pokazuje kako je zbog situacije s koronom zanemarena preventiva kroničnih bolesti kod pacijenata, što je pogoršalo njihova oboljenja zbog nepravovremenog neadekvatnog liječenja.