Dječak preminuo nakon cijepljenja protiv covida – liječnik prijavljen tužiteljstvu

Roditelji 13-godišnjeg dječaka, koji je preminuo nekoliko mjeseci nakon cijepljenja protiv COVID-19, prijavili su liječnika da im nije dao podatke o opasnosti od upale srca i da je time uzrokovao smrt. Izvješće je otišlo izravno Državnom odvjetništvu, koje je sada preuzelo slučaj.

Početkom rujna Helena Treiberg Claeson iz Ureda javnog tužitelja u Göteborgu pokrenula je preliminarnu istragu o izazivanju smrti druge osobe iz nehata. Slučaj se odnosi na Nicholasa Sundgrena koji je, četiri mjeseca nakon cijepljenja Moderninim Spikevaxom, preminuo od posljedica trovanja krvi zbog endokarditisa, oblika srčane infekcije. Imao je 13 godina.

U pritužbi se navodi da je liječnik odgovoran za cijepljenje dječaka protiv COVID-19 propustio upozoriti dječaka na rizik od upale srca, koja je potencijalno smrtonosna.

Važno je da je Nicholas imao dobar imunološki sustav i bio je klinički zdrav, kao što je navedeno u njegovoj medicinskoj dokumentaciji iz listopada. – navodi Bobbo Sundgren, dječakov otac.

Helena Treiberg Claeson rekla je za Epoch Times da ne zna kada će preliminarna istraga biti dovršena.

“Slučajevi skrbi jedni su od najtežih slučajeva koje dobivamo i zahtijevaju puno rada, pa može potrajati jako dugo”, kaže ona, dodajući da bi to moglo potrajati i do dvije godine.

Izvješće, prvotno odbijeno u proljeće, odobreno je nakon što je tužitelj primio na znanje dodatne informacije, uključujući studije i izvješća koja pokazuju vezu između cjepiva protiv COVID-19 i smrti.

Nicholas Sundgren rođen je sa srčanom manom i kada je imao tri dana ugrađena mu je proteza biološkog srčanog zaliska. Sa šest mjeseci presađena mu je jetra. Unatoč tome, bio je potpuno bez lijekova od prve godine života, a cijeli je život bio zdrav, snažan i sretan. Nije bilo ništa neobično u vezi s njegovim zdravljem,” kaže Nicholasov otac, Bobbo Sundgren.

Godine 2019. Nicholasov protetski srčani zalistak uspješno je zamijenjen. Njegovi su roditelji imali veliko povjerenje u zdravstveni sustav, za koji su smatrali da mu je uvijek pružao veliku podršku.

“Dakle, kada je medicinska sestra nazvala iz dječje bolnice Queen Silvia u kolovozu 2021. i ponudila cjepivo protiv covida Nicholasu, samo sam rekao ‘naravno, mislimo da zvuči dobro’,” kaže Bobbo Sundgren.

Nicholas je primio prvu dozu Spikevaxa u rujnu, a drugu u listopadu. Noć nakon druge doze dobio je temperaturu od 40 stupnjeva, ali se prilično brzo oporavio. Dva mjeseca kasnije obolio je od groznice i povraćanja, što je njegov otac protumačio kao zimsko povraćanje. Ali trećeg dana nije mogao pomaknuti noge.

“Bio sam potpuno šokiran. To me je natjeralo da pozovem hitnu pomoć,” kaže Bobbo Sundgren.

U bolnici se pokazalo da je Nicholas dobio trovanje krvi i bakteriju u svom protetskom srčanom zalisku (endokarditis) koja se proširila na njegova pluća.

Međutim, liječnici nisu mogli pronaći ranu u koju je bakterija mogla ući i izazvati sepsu, kao što to obično biva.

“Još jedan važan aspekt je da je Nicholas imao dobar imunološki sustav i bio je klinički zdrav, kao što je navedeno u njegovoj medicinskoj dokumentaciji iz listopada”, kaže Sundgren.

Unatoč opsežnom liječenju i operaciji, život mu nije mogao biti spašen. Nakon dva mjeseca u bolnici, Nicholas je umro s ocem uz sebe.

Tek kada je Nicholas bio hospitaliziran, njegovi su roditelji saznali da mRNA cjepiva mogu uzrokovati srčane infekcije kao što su mio- i perikarditis. O tome ih prije cijepljenja nisu obavijestili ni liječnik ni medicinska sestra.

Već u proljeće 2021. vlasti iz nekoliko zemalja primile su izvješća da su Spikevax i Pfizerovo cjepivo Comirnaty u rijetkim slučajevima uzrokovali mio- i perikarditis. U srpnju te godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove (EMA) izdale su upozorenja zdravstvenim djelatnicima da budu oprezni u vezi s tim i da potaknu pacijente da odmah potraže liječničku pomoć ako razviju simptome upale srca. Švedska agencija za medicinske proizvode također je izdala upozorenje svim zdravstvenim radnicima u Švedskoj 19. srpnja 2021., više od mjesec dana prije nego što je Nicholas Sundgren primio svoju prvu dozu cjepiva.

U rujnu je Švedska agencija za medicinske proizvode također primila oko 100 izvješća o mio- i perikarditisu kao sumnji na nuspojavu Spikevaxa i Comirnatyja. Do listopada se ta brojka popela na oko 160, a do kraja 2021. i početkom 2022. zaprimljeno je gotovo 400 prijava. Međutim, Agencija za medicinske proizvode ističe da prijava sumnje na nuspojavu nije isto što i uzročno-posljedična veza s cjepivom te da je za donošenje takvog zaključka potrebna pažljiva provjera.

“Pokazalo se da modificirana mRNA i spike protein smanjuju imunološki sustav na nekoliko različitih načina.” – ističe BJÖRN HAMMARSKJÖLD, bivši viši savjetnik u pedijatriji i diplomirani biokemičar i molekularni biolog.

Dana 6. listopada 2021. – dva dana nakon Nicholasove druge doze – Švedska agencija za javno zdravstvo pauzirala je Modernin Spikevax za sve mlađe od 30 godina zbog povećanog rizika od ovih srčanih infekcija. Velika pan-nordijska studija pokazala je preliminarne podatke da bi posebno mogli biti pogođeni mladići i dječaci. No, naglašeno je da je rizik da se to dogodi vrlo mali.

Nakon smrti svog sina, Bobbo Sundgren počeo je tražiti informacije o tome kako Spikevax može uzrokovati mio- i perikarditis. Pronašao je mnoštvo istraživanja i izvješća koja pokazuju da cjepivo mRNA, koje stanice pretvara u male ‘tvornice proteina šiljaka’, može potaknuti imunološki sustav da napadne zdrave organe i krvne žile u tijelu, uzrokujući upalu, ugruške i druga oštećenja.

“Studije su također pokazale da nebakterijski endokarditis može biti gotovo bez simptoma dulje od mjesec dana. A nova studija iz Švicarske pokazuje da se oštećenje srca od cjepiva može dogoditi više od 30 dana nakon druge injekcije Moderna covid cjepiva”, kaže.

Björn Hammarskjöld, bivši viši savjetnik za pedijatriju i obučeni biokemičar i molekularni biolog, podržava ovo stajalište. On je svjedok u pritužbi roditelja i kaže da su u Nicholasovom slučaju modificirana mRNA i šiljasti proteini vjerojatno uzrokovali da imunološki sustav ošteti stanice u srčanom zalisku, stvarajući upalu gdje se bakterije mogu pričvrstiti i rasti.

Nadalje objašnjava da se pokazalo da modificirana mRNA i spike protein smanjuju imunološki sustav na nekoliko načina.

“Kada je imunološki sustav smanjen, povećava se rizik od brzog rasta virusa i bakterija. Na kraju, imunološki sustav zakaže i bakterije ga preuzmu, što dovodi do sepse,” kaže.

Hammarskjöld ističe da daleko od toga da svi dobiju ozbiljne nuspojave od cjepiva protiv covida, na neke to uopće ne utječe.

“To je zato što smo jedinstveni pojedinci s različitim osjetljivostima, uključujući imunološki sustav”, kaže.

Zakon o pacijentima zahtijeva takozvani informirani pristanak kada pružatelji zdravstvenih usluga nude medicinski tretman, što se također odnosi na većinu cjepiva. Navodi se da pacijent ili skrbnik trebaju dobiti jasne informacije o rizicima i nuspojavama.

U odgovoru e-poštom Epoch Timesu, Peter Almgren, voditelj pedijatrije u Dječjoj bolnici Queen Silvia, piše da mu je žao ako je obitelj nezadovoljna sa skrbi ili načinom na koji su bili tretirani u bolnici. Zbog povjerljivosti ne može komentirati pojedinačne slučajeve pacijenata, ali daje općeniti odgovor kako izgleda i kako je trebao izgledati proces cijepljenja protiv COVID-19 u bolnici u jesen 2021. godine.

Kaže da je sve relevantno zdravstveno osoblje u bolnici bilo upoznato s aktualnim nuspojavama u jesen 2021. Također piše da bi pacijenti i skrbnici trebali imati pristup informacijama o nuspojavama dostupnim u trenutku cijepljenja, što se odnosilo i na mio- i perikarditis.

Kada je riječ o procjeni kome treba ponuditi cjepivo protiv COVID-19, ona se može provesti u nekoliko koraka u kojima se važu preporuke pedijatara i drugih specijalističkih liječničkih organizacija zajedno s procjenom u svakoj klinici.

Almgren također piše da “ako se pitanje cijepljenja pojavi na pedijatrijskoj klinici u izvanbolničkoj skrbi, konzultiraju se liječnici koji skrbe o pacijentu nakon transplantacije organa.”

Prema Bobbo Sundgrenu, to se nije dogodilo u njihovom slučaju. Obitelj nije dobila nikakvu informaciju o nuspojavama niti da bi trebali biti svjesni simptoma upale srca.

O miokarditisu od cjepiva medicinska sestra koja je zvala nije rekla niti jednu riječ, a niti bilo tko drugi u zdravstvu. “Da smo to znali, rekli bismo ne”, kaže i dodaje da do ponude cjepiva protiv Covida nisu bili zabrinuti zbog same zaraze jer je Nicholas tijekom 2020. i polovice 2021. putovao javnim prijevozom bez razbolio se i vjerojatno je već imao antitijela.

“Da nas je samo zdravstvena služba upozorila kad je Spikevax pauziran, pomislili bismo da bi njegova temperatura mogla biti infekcija srca i odmah bismo potražili liječničku pomoć”, dodaje.

Nicholasov medicinski karton ne pokazuje da je obitelj bila upozorena na nuspojave. Također nema naznaka da je njegov hepatolog ili bilo koji kardiolog bio konzultiran prije cijepljenja. Voditelj odjela koji je odobrio cijepljenje nikada nije upoznao Nicholasa.

“Što se tiče informiranog pristanka u ovom slučaju, čini se dvojbenim da su zahtjevi za to ispunjeni.” – kaže TITTI MATTSSON, profesorica javnog prava na Sveučilištu u Lundu.

Titti Mattsson, profesorica javnog prava na Sveučilištu Lund, istraživala je medicinsko pravo. Ona kaže da je razlog zašto je informirani pristanak toliko važan povezan s dobrovoljnom prirodom zdravstvene skrbi. Stoga postoje strogi zahtjevi za zdravstvene djelatnike da pacijentima i skrbnicima pruže odgovarajuće informacije o rizicima i nuspojavama liječenja.

“Nije uvijek lako utvrditi dokle to ide u svakom pojedinom slučaju, ali se može reći da se radi o komuniciranju raspoloživog znanja temeljenog na znanosti i dokazanom iskustvu. Također se stalno mijenja, što znači da se zdravstveni radnici moraju ažurirati,” kaže ona. “Naravno, informacije koje su dale vlasti uvijek se primjenjuju kao uvjet.”

U slučaju djece, skrbnik ima glavnu odgovornost za davanje pristanka dok dijete malo ne poraste. Postupno, dijete stječe više samoodređenja, a zatim dolazi do opće procjene i općeg pristanka.

Titti Mattsson kaže da su djeca posebno ranjiva skupina jer često nemaju puni kapacitet za samostalno djelovanje. Stoga je posebno važno da skrbnici, ali i starija djeca, dobiju dovoljno informacija.

“Kada je riječ o informiranom pristanku u ovom slučaju, čini se dvojbenim da su zahtjevi za to ispunjeni”, kaže ona.

“To bi također mogla biti još ozbiljnija situacija – da je ne samo jedna osoba, već možda nekoliko ljudi izloženo sličnim rizicima zbog nedostatka sigurnih radnih praksi za zdravstvene djelatnike.”

Postoje posebna pravila o odgovornosti za zdravstvene djelatnike. Zdravstvenim djelatnicima koji se ne pridržavaju Zakona o pacijentima ili počine pogreške određene naravi može se oduzeti licenca u cijelosti ili na određeno vrijeme.

“Ovo je očito veliki gubitak za one koji više ne mogu raditi. A onda imate i kaznene sankcije u ozbiljnijim slučajevima,” kaže Titti Mattsson. Ističe da postoji nekoliko razina odgovornosti za dostavu informacija.

“Postoji odgovornost upravljanja na vrhu, onda obično zahtijevate više od liječnika nego od medicinske sestre, i tako dalje.”

Henrik Arnell, član odbora Švedske pedijatrijske organizacije i viši liječnik u Dječjoj bolnici Astrid Lindgren, kaže da je organizacija tijekom pandemije blisko surađivala s Agencijom za medicinske proizvode i Agencijom za javno zdravstvo Švedske. Također je bio u svakodnevnom kontaktu s drugim kolegama u Europi kako bi bio u tijeku.

„Ne mislimo da će ova cjepiva imati dugoročne učinke, ali iskreno ne znamo. Moramo biti skromni u zdravstvu, moramo shvatiti da još nemamo činjenice.” – HENRIK ARNELL, član odbora Švedske pedijatrijske organizacije.

U preporukama udruga za cijepljenje protiv COVID-19 djece i adolescenata u posebnim rizičnim skupinama od 12 godina, koje su se primjenjivale u jesen 2021. godine, između ostalog stoji da se cjepivo preporuča nakon “još jedne transplantacije organa, u pojedinim slučajevima nakon pojedinačne procjene.”

Arnell objašnjava da je to zato što postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir u vezi s cijepljenjem protiv COVID-19 i djecom s transplantiranim organima.

“Dakle, bilo je tako da se niti jedan zdravstveni djelatnik ne bi osjećao apsolutno obaveznim cijepiti, već bi se mogao osloniti na vlastito znanje i iskustvo”, kaže.

Niti je bilo moguće znati tko bi mogao biti ozbiljno pogođen samom virusnom infekcijom.

“Ne bismo mogli sa stopostotnom sigurnošću reći da je za ovu ili onu skupinu virus vrlo opasan. Za vrlo malu skupinu bilo bi stvarno jako opasno dobiti ovu infekciju – bilo je nekoliko stotina djece ukupno”, kaže.

Organizacija je također bila rano svjesna rizika od upale srca. Stoga su, kada su počela cijepljenja, zajedno sa Švedskom agencijom za medicinske proizvode i Švedskom pedijatrijskom kardiološkom organizacijom pratili pažljivo te nuspojave.

“Ali bilo je vrlo malo slučajeva. Za one s teškom bolesti srca, teškom bolešću pluća i teškom imunodeficijencijom gore je dobiti infekciju nego cijepiti se. Kako su stvari tada stajale, veći bi rizik od upale srčanog mišića bio od same bolesti nego od cijepljenja”, kaže.

Mnoge su zemlje s cijepljenjem bile ispred Švedske. Arnell vjeruje da bi se stoga mogli prilično dobro osloniti na iskustva drugih.

“Mislim da smo završili s relativno strogim i prilično rijetkim rizičnim skupinama ako usporedite s većinom drugih zemalja oko nas koje su imale mnogo širi pogled na rizične skupine.”

Kad je riječ o dugoročnim nuspojavama, kaže, postoji mnogo neizvjesnosti.

“Ne mislimo da će ova cjepiva imati dugoročne učinke, ali iskreno ne znamo. Moramo biti skromni u zdravstvu, moramo biti svjesni da još nemamo činjenica“ – kaže.

Izvor: https://childrenshealthdefense.eu/public-health/boy-died-after-covid-vaccination-doctor-reported-to-the-prosecutors-office/