Domoljubna opcija s klimatskom agendom?

Domoljubna opcija s klimatskom agendom? – Zadnjih se dana na društvenim mrežama proširio program Domovinskog pokreta, iz veljače 2021. godine, u kojem je jasno navedena točka borba protiv klimatskih promjena i tranzicija prema klimatski neutralnom gospodarstvu, sve prema planu i ciljevima UN-a i EU. Taj je program donedavno bio jedini program na njihovim stranicama i pobudio je, u najmanju ruku, iznenađenje i čuđenje. Jer kako to da stranka koja se predstavlja kao suverenistička i antiglobalistička, ima klimatsku agendu u svom programu? Postaju jasnije Penavine izjave u Saboru i u intervjuima novinarima da ga zabrinjavaju klimatske promjene na koje utječe čovjek, kao i direktna zamjerka upućena Plenkoviću da ne poduzima dovoljno protiv klimatskih promjena (jesen 2023. u Saboru).

Evo što je navedeno u tom programu:

„Danas se među prioritetima svake moderne državne politike svakako nalazi zaštita okoliša te posebno borba protiv klimatskih promjena. Domoljublje je i odnos prema našem okolišu, zemlji, vodi, zraku i čovjeku. Hrvatska ima mnoge neiskorištene kom­parativne prednosti u odnosu na druge europske zemlje kojima može graditi poziciju lidera održivog razvoja i “zelene oaze Europe”.

Domovinski pokret svoju tzv. “Zelenu politiku” temelji na sljedećim programskim točkama:

  • tranzicija prema klimatski neutralnom gospodarstvu smanjenjem potrošnje fosilnih goriva – (cilj do 2050. godine bez upotrebe fosilnih goriva, kao i EU);…“

Zatim je stigao demanti od dr. Damira Biloglava, koji se oglasio na svom FB profilu i odgovorio da klimatska agenda nikako nije u njihovom programu, te da je ovo ostalo u starom programu, a da će novi program uskoro biti objavljen.

Dr. Biloglava iznimno cijenimo i poštujemo njegov integritet i poštenje, on se pokazao kao istinski borac protiv notorne agende 2030.

Stigao je i novi program u kojem je doista ta sporna točka uklonjena.

Izvadak iz novog programa:

„Klimatske promjene, ciljevi održivog razvoja i Zeleni plan EU

Potrebno je: pomiriti specifičnosti hrvatskog gospodarstva s ciljevima održivog razvoja UN-a i Zelenog plana EU; reindustrijalizacija umjesto deindustrijalizacije, ali uz najveću razinu zaštite okoliša; odrediti i zaštititi strateške sektore hrvatskog gospodarstva (poljoprivreda, ribarstvo, prehrambeno prerađivačka industrija, drvna industrija, prometna infrastruktura, itd.); Hrvatska ne utječe na globalne trendove, ali ih može provedbom suverenističke gospodarske politike, bolje iskoristiti za vlastiti razvoj, odnosno, ako postoje, umanjiti njihove negativne efekte.

Domovinski pokret svoju tzv. “Zelenu politiku” temelji na sljedećim programskim točkama:

  • snažno uključivanje obnovljivih izvora energije;
  • poticanje izrade energetski pasivnih kuća – posebice u slabije naseljenim područjima;
  • snažna tranzicija u kružno gospodarenje otpadom;
  • zaštita nacionalnog šumskog bogatstva;
  • zaštita nacionalnog vodnog bogatstva (posebna zaštita izvora pitke vode);
  • dodatno poticanje proizvodnje i potrošnje ekoloških proizvoda;
  • zakonsko ograničenje upotrebe genetski modificiranih organizama – GMO;
  • zakonsko ograničenje bušenja jadranskog podmorja u svrhu eksploatacije plina ili nafte.“

Zanimljivo je da se klimatske promjene kao pojam spominju u naslovu, a nijednom više u tekstu. Interesantna je i ova rečenica: „pomiriti specifičnosti hrvatskog gospodarstva s ciljevima održivog razvoja UN-a i Zelenog plana EU“. Vrlo diplomatska.

Kao da je pisac ovog teksta morao udovoljiti i šefu i narodu, ili kako bi se to narodski reklo „da bude i vuk sit i ovce na broju“. Jer, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja UN-a i Zelenog plana EU su i dalje u programu, a znamo da je to zapravo Agenda 2030.

Ostaje za vidjeti kako će DP nakon izbora, u očekivanoj koaliciji s HDZ-om, pomiriti specifičnosti hrvatskog gospodarstva s ciljevima Agende 2030.

 

Novi program pogledajte OVDJE (PDF)

Stari program pogledajte OVDJE (PDF)