Donosimo emisiju s Radio Paga u kojoj je gostovala Deniza Marasović, prof. logoped

U emisiji se razgovaralo o mogućim uzrocima drastičnog povećanja djece s jezičnim poteškoćama. Profesorica je u uvodu pojasnila što podrazumijevamo pod terminima komunikacija, jezik i govor, s obzirom da poteškoće mogu nastati u sva ta tri područja. Izrečena su vro važna i bitna pojašnjenja koja mogu pomoći roditelju da lakše uoči ukoliko se kod njegovog djeteta pojavi određeni problem.

Na upit voditeljice kakva je suradnja s pedijatrima, profesorica Marasović odgovara da još uvijek nema kvalitetne suradnje između pedijatara i logopeda i da tu ima prostora za poboljšanje kako bi se djetetu moglo na vrijeme pomoći. Često se zna čuti „ne morate žuriti, do pete godine je sve ok“. Deniza ističe da to nije točno, te da je iznimno bitno dijete s jezičnim i komunikacijskim poteškoćama što ranije uputiti logopedu, jer je ta rana faza jako važna.

Činjenica je da sve veći broj djece treba pomoć logopeda. Ključni uzroci tog povećanja nisu istraženi na kvalitetan način. Stoga se grupa logopeda, zajedno s profesoricom Denizom, odlučila na kreiranje ankete koja je napravljena kako bi istražila utjecaj vanjskih čimbenika na pojavu komunikacijskih i jezičnih poteškoća.

Jedan od mogućih uzroka jest korištenje mobitela, kako kaže profesorica, mobitel je za malu djecu velika pošast čije korištenje dovodi do usporenog razvijanja mozga.

Drugi mogući uzrok je redovno cijepljenje, a to se pokazalo kao zabranjena tema o kojoj se ne smije ni pričati niti propitivati. Uočena je pojava povećanja djece s poteškoćama nakon uvođenja polivalentnih cjepiva što ne mora nužno značiti da se radi o uzročnoj vezi, no, ima dovoljno signala da bi se ova pojava propisno istražila. Na žalost, većina pedijatara odbija i samu pomisao na povezanost s cijepljenjem, te još k tome ne prijavljuju ni sumnju na nuspojavu, iako su na to zakonski obvezni.

Znanost koja se ne preispituje nije znanost nego dogma, vidjeli smo to bjelodano u zadnje tri godine.

Nadamo se da će ovakvih kvalitetnih emisija biti što više, koje pružaju vitalne i važne informacije za roditelje, a sve u cilju zdravlja i dobrobiti djece!
Anketa koja je spomenuta u emisiji je na ovoj poveznici:
https://forms.gle/4x6gDaFxxbSQFV74A