Druženje povratnika i doseljenika u Hrvatsku

Okupljanje povratnika i doseljenika u Hrvatsku, organizirano od strane inicijative Povratnik uz potporu udruge Slobodni ZAjedno, Zadar.

Inicijativa ‘Povratnik‘ uz potporu Udruge ‘Slobodni ZAjedno‘ – Zadar, u nedjelju 15.01., na trgu ispred zadarske katedrale, a povodom blagdana Sv. Stošije, organizirala je upoznavanje i druženje povratnika i stranih doseljenika koji su u posljednjih nekoliko godina odlučili doći živjeti u Hrvatsku.

Imamo običaj misliti kako je kod susjeda trava zelenija, no, je li tomu doista tako? Mladi nam odlaze u svijet u potrazi za boljim životom. Novaca je možda više, no, sigurno razlika nije mjerljiva kao nekada. Mnogo je elemenata koji nekog natjeraju na odlazak, ali čuvši ove povratnike i njihove razloge, ne možemo, a da srce ne zatitra u nadi da će jednom započeti proces odlaska prerasti u obrnuti proces – povratka.

U nastavku pogledajte / poslušajte par intervjua s povratnicima i njihovim razlozima povratka u Hrvatsku.


Ovaj simpatični i nasmijani par stigao je iz Njemačke i našli su svoje mirno i ugodno mjesto za život u Garešnici blizu Kutine. Gospođa Ursula je cijeli život bila medicinska sestra, voljela je svoj posao, sve dok nije krenuo covid teror. Pritisak na nju, njene kolege i pacijente je bio strašan, te kaže da ih je većina na kraju ipak popustila pritisku.
U trenutku kad im nisu htjeli prodati kruh u pekarni bez maske, odlučili su se na preseljenje!


Gospodin Vlado Franjević, rodom iz Martinca kraj Čazme, vratio se u Hrvatsku nakon 33 godine života i rada u Švicarskoj i Lihtenštajnu. Kaže kako su se međuljudski odnosi jako promijenili u zadnje tri godine otkako je krenula kako on kaže „covid problematika“. Ostao je jako zatečen u negativnom smislu kad je vidio da se nitko od njegovih prijatelja i poznanika nije usprotivio tom teroru.
To je svakako bio okidač da se sa suprugom vrati u Hrvatsku. Zadovoljan je životom u Hrvatskoj, kaže da je jako bitno biti okružen rodbinom i prijateljima u kriznim situacijama. Također mu je jako drago zbog organiziranog okupljanja jer je mogao uživo upoznati ljude koje je do sada poznavao samo preko društvenih mreža.


Bračni par koji se doselio iz Stuttgarta prošle godine u petom mjesecu, priča o svom iskustvu života u Njemačkoj pod covid mjerama. Kada je Njemačka uvela svakodnevno testiranje djece u školi, tu im je prekipjelo, jer kako kaže gospodin Dražen – ja svoje dijete šaljem zdravo u školu – i nisu htjeli pristati na testiranje. Dobili su dopis od gimnazije da moraju pristati, no, odbili su, i doslovno pokupili stvari i otišli.
Kćerka je uspješno završila godinu u klasičnoj gimnaziji u Zadru, za što kažu da se zahvaljuju na pomoći i ravnatelju i profesorima. Supruga intenzivno uči hrvatski, a po licima im se može iščitati da su zadovoljni što su se spasili terora pod kojim su živjeli !


Razgovarali smo sa supružnicima koji su se iz Kiela, grada na sjeveru Njemačke odlučili doseliti u Hrvatsku. Gospodin Kristijan je porijeklom iz Hrvatske, u Njemačkoj je živio protekle 44 godine, a gospođa Anja je rođena Njemica. Odlučili su se za Hrvatsku jer je život u Njemačkoj postao pretežak i kako kaže gospodin Kristijan – radilo se zaista o pravom fašizmu. Sugrađani su se ponašali vrlo loše prema njima, preko noći su postali nepoželjni. Nisu željeli da im sin odrasta u takvim uvjetima, te su se odlučili preseliti.
Jako su zadovoljni životom u Hrvatskoj, oboje su našli posao, a maleni se također odlično snalazi, uči jezik i uživa u svom novom društvu.


Das Treffen von Rückkehrern und Einwanderern nach Kroatien, organisiert von der Bürgerinitiative Rückkehrer mit Unterstützung des Vereins Slobodni ZAjedno, Zadar, 15.01.2023.

Wir haben mit dem Ehepaar gesprochen, das sich entschieden hat, aus Kiel, einer Stadt im Norden Deutschlands, nach Kroatien zu ziehen. Herr Kristijan stammt ursprünglich aus Kroatien und hat die letzten 44 Jahre in Deutschland gelebt. Frau Anja ist gebürtige Deutsche. Sie haben sich für Kroatien entschieden, weil das Leben in Deutschland für sie zu schwierig wurde. Und wie Herr Kristijan gesagt hat – es hat sich gehandelt um wahren Faschismus. Ihre Mitbürger behandelten sie sehr schlecht, über Nacht waren sie nicht mehr willkommen. Sie wollten nicht, dass ihr Sohn in einer solchen Umgebung aufwächst. Und so entschieden sie sich umzuziehen.

Sie sind mit dem Leben in Kroatien sehr zufrieden, beide haben Jobs gefunden und auch dem Kleinen geht es super, er lernt die Sprache und genießt die Zeit in seinem neuen Freundeskreis.


Mladi povratnik iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Teksasa, vratio se u Hrvatsku prije godinu dana. Ima rodbinu u Zadru i drago mu je što se dogodilo okupljanje povratnika i doseljenika, pozdravlja tu akciju. S obzirom da se bavi poslom iz IT segmenta, posao mu nije bio problem, jer može raditi na daljinu. A pri tome ima priliku biti u tako lijepom gradu, s bogatom poviješću, kao što je Zadar!


Nastavno na događaj okupljanja, u ponedjeljak, 16. siječnja u 12 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice dr. sc. Tomislav Sunić održao je predavanje “Metoda nove inkvizicije – liberalni higijenski novo-govor, nova vrsta političke represije”.

Ovdje možete pogledati i poslušati izjave dr. Srećka Sladoljeva, dr.sc. Tomislava Sunića i dr.sc. Zdeslava Hrepića nakon predavanja.


Doktor znanosti i profesor fizike Zdeslav Hrepić, nakon dugogodišnjeg života i rada u Sjedinjenim Američkim Državama, vratio se s obitelji u Hrvatsku prije otprilike pola godine.
U ovom intervju, profesor Hrepić govori o svom iskustvu pandemije u Americi, kakva je bila situacija na njegovom matičnom sveučilištu te koje su važne životne odluke donijeli on i njegova supruga u tim teškim trenucima.
Profesor i supruga su oboje bili državni zaposlenici, te je pritisak za cijepljenje bio velik. Oboje su odlučili da će istrajati u svojoj odluci, pa čak ako to znači i gubitak posla.
Za povratak u Hrvatsku kaže da su ovdje doma, tu je obitelj, tu je more, tu su ljudi s kojim se razumiju, te da se ovdje osjeća neusporedivo sigurnije.


Tomislav Sunić hrvatski je politički pisac, prevoditelj, aktivist, diplomat i bivši profesor. Vanjski je suradnik na Fakultetu hrvatskih studija. Na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Sacramentu magistrirao je politologiju 1985., a doktorirao u Santa Barbari 1988. godine. Do 1993. radi kao profesor političkih znanosti u Americi. Nakon toga vratio se u Hrvatsku. Autor je više knjiga na engleskom i francuskom jeziku, kao i brojnih eseja na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku iz područja politologije, filozofije, književnosti i jezikoslovlja.


Dr. Srećko Sladoljev, 16.01.2023. u Zadru, nakon predavanja dr.sc. Tomislava Sunića u Znanstvenoj knjižnici.
Kratko smo popričali s doktorom Sladoljevim o aktualnim temama, pa poslušajte što kaže o povećanoj smrtnosti u procijepljenim zemljama, o novoj varijanti virusa zastrašujućeg naziva kraken, o novim narudžbama cjepiva protiv majmunskih boginja…
Dr. Sladoljev je istaknuo kako je gotovo cijela populacija u svojevrsnoj imunološkoj preosjetljivosti, što možemo zahvaliti takozvanim običnim cjepivima!
Za cijepljenje djece kaže da je to toksični udar na zdravlje te da treba izbjegavati sva cjepiva koja dolaze preko igle.