Europska središnja banka poručuje osoblju: Ako niste zeleni, niste poželjni

ECB (Europska središnja banka / European Central Bank) poručuje osoblju: Ako niste zeleni, niste poželjni – “Ne želim više te ljude”, rekao je najviši dužnosnik središnje banke Frank Elderson na internom sastanku, otkriva POLITICO. Lagarde kaže da stoji uz njega.

FRANKFURT – Visoki dužnosnik Europske središnje banke zaprepastio je zaposlenike rekavši da ljudi koji ne vjeruju zelenim ciljevima institucije nisu dobrodošli tamo raditi.

Frank Elderson, jedan od šest članova izvršnog odbora ECB-a, rekao je na internom sastanku: “Ne želim više te ljude.”

Njegovi komentari, koje je potvrdio POLITICO, izazvali su bijes među osobljem ECB-a, koji su ih opisali kao “autoritarne” i rekli da pokazuju da slobodna i otvorena rasprava o klimatskim promjenama ― i ulozi koju bi banka trebala igrati u rješavanju toga ― više nije moguća u organizaciji sa sjedištem u Frankfurtu.

Na sastanku ranije ovog mjeseca, Elderson je pitao zaposlenike – neke osobno, neke online – “Zašto bismo htjeli zaposliti ljude koje moramo reprogramirati? Došli su s najboljih sveučilišta, ali još uvijek ne znaju kako se piše riječ ‘klima’.”

Svatko tko već radi u ECB-u trebao bi se prekvalificirati, dodao je Elderson. Inzistirao je na tome da “nikome ne prijeti” i nije objasnio što je mislio pod „ne znaju kako se piše riječ klima“.

Nizozemčeve primjedbe imaju šire značenje jer je Europska središnja banka (ECB) upletena u raspravu ― interno i među europskim političarima ― o tome koliko bi njezina politika trebala biti usmjerena prema tome da gospodarstvo postane “zelenije” ili bi se samo trebala držati svog glavnog cilja održavanja stabilnih cijena u eurozoni.

Raznolikost i uključenost

Komentari su izazvali bijesnu reakciju zaposlenika koji su otišli u privatnu sobu za razgovor za bankovno osoblje. U njihove odgovore uvjerio se i POLITICO.

Elderson, koji je klimatski car banke i potpredsjednik njezinog nadzornog ogranka, “ubio je ideal raznolikosti i uključenosti jednom rečenicom”, rekao je jedan član osoblja. “Mislio sam da ovo podupire kulturu ove institucije.” Nizozemčeve komentare opisali su kao “autoritarne”.

Drugi su upozorili da njegovi komentari riskiraju poticanje “grupnog razmišljanja”, što bi ugrozilo donošenje odluka ECB-a.

‘Stojim uz Franka’

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, upitana je o tom pitanju u Europskom parlamentu u četvrtak ujutro nakon što je ovaj članak izvorno objavljen na POLITICO Pro u srijedu navečer.

“Stojim uz svog kolegu Franka, ali jednako, a vjerojatno i važnije, ja i drugi cijenimo različitost u instituciji koju vodim”, rekla je.

“Uopće, sve uobičajene definicije o tome što znači raznolikost, ali i raznolikost razmišljanja, raznolikost pozadine, i mislim da ćemo kao rezultat toga poboljšati naš rad.”

Anti-klima

Mnogi su tvrdili da se “raznolikost” nije uvijek proširila na razlike u mišljenjima o zelenoj agendi središnjeg bankarstva.

“Rasprava o ozelenjavanju središnjeg bankarstva postala je toliko polarizirana da je kritička rasprava postala teška”, rekao je Daniel Gros, direktor Instituta za europsko kreiranje politika na Sveučilištu Bocconi u Milanu. “Ako izrazite kritiku, brzo vas optuže da ste protiv klime. Osobno sam to iskustvo imao više puta.”

Gros smatra da je ovaj problem posebno izražen u svijetu središnjih banaka, gdje najviši dužnosnici uglavnom izbjegavaju otvoreni sukob.

Kada je POLITICO pitao o implikacijama Eldersonovih primjedbi na strategije zapošljavanja i obuke, ECB je rekao: “Klimatski i prirodni rizici utječu na našu monetarnu politiku i obavezu nadzora banaka, a svi bi kolege trebali razumjeti što to znači za njihov rad.”

Kulturna čistka

Nedavno istraživanje pokazalo je da većina osoblja ECB-a podržava pojačane napore središnje banke u borbi protiv globalnog zatopljenja. Rasprava među osobljem nakon Eldersonovih primjedbi pokazuje da su neki oprezni u pogledu pretvaranja zelene revolucije banke u kulturnu, s tim da se osoblje koje ne podržava bitku uklanja.

Europska središnja banka (ECB) je tvrdila da je zakonski obvezna pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena, pozivajući se na službenu sekundarnu zadaću koja zahtijeva potporu širim ekonomskim politikama EU-a sve dok one nisu u sukobu s održavanjem stabilnih cijena.

Jedan bivši kreator politike ECB-a, koji je ostao anoniman kako bi mogao slobodno govoriti, izrazio je zabrinutost zbog nedavne usredotočenosti ECB-a na suočavanje s klimatskim promjenama, posebno u svjetlu neuspjeha u održavanju inflacije pod kontrolom.

“Primarni cilj ECB-a je stabilnost cijena, a zatim podupiranje ekonomske politike EU-a,” rekao je. “To uključuje klimatske, ali i druge ciljeve poput zapošljavanja i rasta, koji podrazumijevaju kompromise. Razgovor samo o klimi nauštrb svih ostalih sve više stvara problem za legitimitet ECB-a.”

‘Trebali bismo biti iskreniji’

Primjer ove klimatske politike je član Upravnog vijeća ECB-a Pierre Wunsch, šef belgijske središnje banke, koji je prošle godine doživio iskustvo slično onom koje je spomenuo Gros. Nakon što je izrazio rezervu prema prilagodbi određenih operacija ECB-a tako da uzmu u obzir klimu, 20 grupa za zaštitu okoliša pisalo je belgijskom kralju Philippeu krajem prošle godine, pozivajući ga da blokira drugi mandat Wunschu.

Nepokoleban, Wunsch, koji nikad nije dovodio u pitanje stvarnost klimatskih promjena, samo je ovog tjedna u Europskom parlamentu iznio neke kompromise povezane sa zelenom tranzicijom.

“Ova tranzicija nas neće kolektivno učiniti bogatijima”, rekao je. “Trebali bismo biti iskreniji i [ne] namamiti ljude da misle da ozelenjavanje nosi pozitivne prilike koje bi mogle povećati BDP i stvoriti milijune dobro plaćenih poslova.”

Nije na neizabranim čelnicima središnjih banaka da biraju pobjednike i gubitnike u procesu – to je uloga izabranih vlada, kažu oni koji žele ograničiti ulogu središnjih banaka u zelenoj bitci. I predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i predsjednik Švicarske nacionalne banke Thomas Jordan, na primjer, obećali su ograničiti ulogu svojih banaka kako bi zaštitili svoju neovisnost.

Gros je upozorio da bi neuspjeh u održavanju konstruktivne, otvorene rasprave o borbi protiv klimatskih promjena i ulozi koju središnje banke mogu odigrati mogao ponovno progoniti ECB.

“Neki kreatori politike imaju vrlo ideološki stav i ne čine uslugu instituciji”, rekao je. “Ovo nije dugoročno održivo.”

 

https://www.politico.eu/article/ecb-tells-staff-if-youre-not-green-youre-not-wanted/