Izjava za medije – tema “Ustavni sud”

Prenosimo u cijelosti izjavu za medije koju smo pripremili Inicijativa “Slobodni zajedno”

,,Neki smatraju da Ustavni sud ne može odlučivati o ustavnosti promjene Ustava’’; izjava je to predsjednika Ustavnog suda g-dina Miroslava Šeparovića u kojoj je apsolutno degradirao instituciju Ustavnog suda, sebe te svojih preostalih 12 kolega jer ono što gospodin Šeparović treba biti je jedan od zaštitnika i čuvara Ustava te sačuvati svoje osobno dostojanstveno i Ustavom zajamčenu državotvornost i suverenost naroda.

Međutim, ništa od navedenoga nije uspio učiniti, obzirom da je pokleknuo pred onima koji su ga na tu nekad visoko cijenjenu funkciju izabrali. Naravno da Ustavni sud, treba intervenirati kad se radi o Hrvatskoj kao ustavnoj državi i njezinim temeljnim vrednotama, no ovaj put je potpuno zakazao.

Ustav u svom članku 1. definira najvažniju činjenicu, a ona navodi da je Republika Hrvatska jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država te da u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana te je upravo Narod taj koji ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

A referendum je oblik neposrednog odlučivanja!

Izjašnjavanjem 400.000 birača – građana Republike Hrvatske da se zatraži raspisivanje referenduma u želji da pravda konačno bude zadovoljena, a suverenitet hrvatskog Naroda ispoštovan i jest upravo izražavanje prave volje naroda i ni u kome slučaju takav referendum sukladno čl. 87. st. 3., 4., 5. i 6. Ustava RH ne može biti neustavan. Sukladno čl. 5. Ustava koji navodi da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike pa čak i Ustavni suci koji izričito moraju reagirati, a svaki čin zanemarivanja, odbacivanja i negiranja volje Naroda je upravo protivan temeljnim vrednotama ustavnog poretka.

Hrvatski sabor mora raspisati referendum u slučaju kad to zatraži 10% birača, od ukupnog broja birača u RH, a na referendumu se potom odlučuje većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici. Stoga se samim nepoštivanjem volje Naroda može postaviti i pitanje legitimiteta hrvatske vlade jer je na parlamentarnim izborima 2020. godine za vladajuću stranku glasalo svega 16,7% birača, što u konačnici dovodi do situacije da vlast izabrana tako tankom većinom birača ignorira istinsku volju Naroda izraženu kroz prikupljene potpise 10 % svih birača u Republici Hrvatskoj.

Nastavno na gore navedeno proizlazilo bi da bi više osvojenih glasova na izborima izabranoj vlasti proizišloj iz tih glasova davalo i veći legitimitet, dok u suprotnom imamo trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo od 2020. godine, gdje posebno zadnje dvije godine volju Naroda evidentno uzurpira vladajuća stranka na najpretenciozniji način.

Također, u izjavi predsjednika Ustavnog suda rečeno je da Ustavni sud, kad se radi o Hrvatskoj kao ustavnoj državi i njezinim temeljnim vrednotama, može uvijek intervenirati, no u ovom slučaju zlouporabe Ustava i prethodnim blasfemičnih izjava vladajuće stranke upravo je učinjeno dijametralno suprotno jer Ustavni sud koji je čuvar i zaštitnik osnovnog i najvišeg akta u Hrvata je ovom prilikom neslavno izdao sve one Hrvate koji su dali svoj potpis za izravnu demokraciju.
Pritom ne poštujući slobodni izbor i odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana Lijepe Naše, a koja se još od stvaranja hrvatskih kneževina u VII. stoljeću do 16. svibnja 2022. godine oblikovala i razvijala kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.

Naime, u RH zaista nije jednostavno biti Ustavni sudac, a posebno ako isti pri tome ne razumije ni trodiobu vlasti, odnosno počevši od načina izbora, do načina reizbora, no demokracija i sloboda ne bi trebale podlegnuti volji vlasti i krnjoj većini koliko god bili prisiljeni na isto.
Zaključno je potrebno ukazati i na problem s puno dubljim korijenima od ovih na koje pokušavamo uputiti, a to je na način izbora ustavnih sudaca. Ustavni sudac čiji sustav moralnih vrijednost nije čvrst i nepokolebljiv i kojem najvažniji cilj nije čuvati Ustav i poštivati volju Naroda te svoj mandat Ustavnog suca koji traje 8 godina iskoristi za dodvoravanje vlastodršcima, u tom slučaju imamo upravo ovakav prikaz Ustavnog suda koji donosi ovakve neustavne i nezakonite odluke, no ni to ne može i ne smije biti isprika
za ignoriranje i ne postupanje po izričitoj volji Naroda jer u konačnici; vlast proizlazi iz naroda i pripada Narodu i upravo bi trebalo biti glavno počelo svih sadašnjih i budućih Ustavnih sudaca u RH.

Pravni tim
pokreta „Slobodni ZAjedno“

preuzmi pdf.

Sloboda nije kad čovjek čini sve što želi, nego kad ne mora činiti ono što ne želi.

Slobodni ZAjedno