Izvrsna analiza od Inicijative Hipokrat

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je u godini plandemije (2021.) ostvario ukupan prihod 1 milijardu kuna, koji je bio preko 300% veći u odnosu na 2020.g. i skoro 600% veći u odnosu na 2019.g. kada je ostvario samo 188 milijun kuna.
Zbog toga su ostvarili i najveću dobit do tada.
Na strani rashoda, pogađate, najveći dio troškova se odnosio na plaćanje eksperimentalnog cjepiva, za što je u 2021.g. potrošeno čak 632 milijuna kuna.

Ono što malo tko zna jest da je HZJZ u 2021.g. od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dobio čak 802 milijuna kuna, što je za 580 mlijuna više nego godinu dana ranije. Zamislite što je sve moglo biti financirano i napravljeno za taj ogromni novac!
Dakle, najveći financijer nabave “cjepiva” smo bili mi porezni obveznici i novac je preko HZZO-a došao u HZJZ, a oni ga u najvećoj mjeri potrošili za nabavu “cjepiva”. Od koga? Od farmaceutskih kompanija.

Također je zanimljivo iz financijskih izvještaja da je samo HZJZ na propagandnu kampanju u medijima “Misli na druge. Cijepi se” potrošio čak 23 milijuna kuna. Koliko još iz drugih izvora – tko zna. Najbolje zna Plenković koji je pred plandemiju sazvao onaj tajni sastanak s urednicima glavnih medija.
Zaključno; HZJZ je značajno profitirao i za njih je to bio dobar posao. Najprofitabilniji do sada. Kada je novčani tok snažan onda posljedice nabave eksperimentalnog cjepiva i upotrebe padaju u drugi plan. Kako ćeš kritizirati posao koji ti donosi toliki profit. I ne samo to, oni bi možda htjeli da sve traje što duže.

Za farmaceutske multinacionalne kompanije je to bio posao stoljeća. Bez obzira jesu li se sve doze potrošile ili su bačene ili donirane nekom drugom, one su najviše profitirale. To su bile astronomske zarade.
S druge strane, EU Komisija je do kraja 2021.g. sklopila ugovore o nabavi 4,6 milijardi doza eksperimentalnih cjepiva vrijednih 71 milijardu eura. Za ilustraciju, godišnji BDP Hrvatske je oko 55 mlrd.
To je biznis. Svi su uključeni i zadovoljni.

A posljedice? Nemojmo o tome – reći će. Kada su novci u pitanju onda se ne priča o posljedicama i moralu. To ne ide jedno s drugim. Neka se time nekada poslije netko drugi bavi.

#DaSeNeZaboravi