Jedite kukce za spas planete!

Razgovarali smo s profesorom Valerijem Vrčekom, nakon predavanja „Kukci u kuhinji“ održanog 17.02.2023. u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Početkom godine objavljena je provedbena odluka Europske komisije kojom se dozvoljava upotreba kukaca i brašna od crva u ljudskoj prehrani. Mediji nam već neko vrijeme plasiraju propagandu na temu konzumiranja kukaca, pa se tako mogu vidjeti floskule tipa „spasit ćemo planetu“, „smanjuje se emisija CO2“, „spriječit ćemo glad u svijetu“…

Profesor Vrček pojašnjava da za takve tvrdnje zapravo ne postoji znanstveno uporište. Također, odluka EK je donesena oslanjajući se na vrlo slabe i nategnute nalaze – o tome je profesor više govorio u predavanju. Organizacije kao što su UN, WEF, WHO, sve redom predstavljaju kukce kao prehrambeno rješenje, no, kad se pogledaju dostupne znanstvene činjenice, vidimo da se radi o kontroverznoj ideologiji, pa i prijevari.

Europljani su gastronomski otvoreni i ovdje se ne radi o tome da ne želimo probati nešto novo. Ovdje je na djelu politizirana ideologija iskonstruirana u sklopu omražene Agende 2030, kojom se ljudima nameće zdravstveno vrlo upitna hrana, neukusna i potpuno nepotrebna.

#NecemoJestiKukce