KONTROLIRANJE VREMENA – Znanstvenici usred pustinje umjetno stvorili preko 50 kišnih oluja

ABU DHABI – Stanovnici pustinje koji svoj surov okoliš žele pretvoriti u profitabilnu, samodostatnu oazu u kojoj rastu biljke, upravo su postali korak bliže ispunjavanju tog cilja. Naime, znanstvenici u Abu Dhabiju tvrde kako su tijekom vrhunca ljeta 2010. godine više od 50 puta stvorili umjetne kišne oluje iz vedra neba (kontroliranje vremena).
Prema pisanju Arabian Businessa, oluje su dio tajnog projekta kojeg podržava Švicarska, a kojeg je zatražio šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata te vođa Abu Dhabija .

‘Weathertec’, klimatski projekt vrijedan oko jedanaest milijuna dolara koristi ionizatore, koji podsjećaju na velika sjenila za lampe, kako bi stvorio polje negativno nabijenih čestice od čega se potom stvaraju oblaci.
– Projekt trenutno funkcionira na području regije Al Ain. Počeli smo u lipnju 2010. i do sada postigli stvaranje brojnih padalina – objasnio je Helmut Fluhrer, osnivač Metro Systems International, švicarske kompanije koja stoji iza projekta.

Dodao je kako su tijekom 122 dana ljetnih mjeseci, ionizatori uključeni 74 puta kada je vlaga zraka dosegla potrebnih 30 posto ili više. Umjetne su oluje stvarale tuču, olujne udare vjetra pa čak i snažne munje, ostavljajući lokalno stanovništvo s brojnim pitanjima.

– Projekt ima brojne primjene. Jedna od najvažnijih je sigurno dovođenje vode u sušna područja – zaključio je profesor Hartmut Grassl, bivši direktor instituta za tehnologiju Max Planck.

Ovako piše Jutarnji list 2011. godine. Ništa posebno, nema čuđenja, geoinženjering je nešto potpuno normalno i znanstvenici uspješno stvaraju umjetne kišne oluje iz vedra neba. Pa kad su to mogli tada, zašto ne bi mogli i sada? Naš se vrli Faktograf živ polomi da nama neukima objasni kako to što ta tehnologija već odavno postoji, da to ne znači da se i koristi u svrhe mijenjanja vremena. Ma da, imaju tu skupu tehnologiju, tako malo da ju imaju i povremeno obrišu prašinu s aparature.

„Umjetne su oluje stvarale tuču, olujne udare vjetra pa čak i snažne munje, ostavljajući lokalno stanovništvo s brojnim pitanjima.“

Hm, zanimljivo, aktualna rečenica, kao da se odnosi na vremenske neprilike koje su pogodile Hrvatsku u sedmom mjesecu ove godine.

#KlimatskePrijevare
#StopKlimatskomAlarmizmu

https://www.jutarnji.hr/life/znanost/znanstvenici-usred-pustinje-umjetno-stvorili-preko-50-kisnih-oluja-3098447