kopitom u glavu

koPITANJE: OVIEDO KONVENCIJA

Znate li da je iznad Ustava RH i bilo kojeg zakona KONVENCIJA O ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA I DOSTOJANSTVA LJUDSKOG BIĆA U POGLEDU PRIMJENE BIOLOGIJE I MEDICINE: KONVENCIJA O LJUDSKIM PRAVIMA I BIOMEDICINI
(https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2003_08_13_109.html) koju nazivaju i Oviedo konvencija prema mjestu donošenja? Znate li da ta konvencija propisuje, a RH je pristala na to da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad samim interesom društva ili znanosti?

Ovo znači da država ne smije propisati, zabraniti ili narediti pojedincu (a taj pojedinac si ti, čitaoče) neko postupanje i opravdati to zaštitom državnih interesa ili drugih osoba (npr. obaveza primanja određenih pripravaka za dobrobit domovine iliti “zabij si eksperimentalni pripravak u rame i misli na druge”), niti smije eksperimentirati nad pojedincima u svrhu znanosti (kao npr. dr. Mengele ili proizvođači covid-cjepiva).

Također, zahvat koji se odnosi na zdravlje može se izvršiti samo nakon što je osoba na koju se zahvat odnosi o njemu informirana i dala slobodan pristanak na njega. Ovo znači da su Vam prilikom bilo kojeg zdravstvenog zahvata, npr. cijepljenja morali reći sve, ali baš sve o cjepivima: sastav cjepiva, indikacije i kontraindikacije, sve moguće posljedice cijepljenja; i utvrditi obiteljsku anamnezu i obavijestiti da je cjepivo eksperimentalno i da ne spriječava prijenos virusa. Nakon što saznate sve o takvom eksperimentalnom invazivnom zahvatu na vaše zdravlje smijete reći NE i ne smije biti nikakvih posljedica takvog vašeg odgovora.

Jesu li vam sve to posvijestili prije uzimanja spasonosnog uboda?

#kopitomUglavu