kopitom u glavu

Kopitom u glavu: Recite DA kamerama u platnom prometu

https://www.vecernji.hr/barkod/nova-godina-nove-kamere-na-ukupno-1700-lokacija-vrebaju-prebrze-vozace-ali-vide-i-mobitel-nevezani-pojas-1735715

Konačno dobre vijesti! Sretna vam svima Nova godina da sretnija ne može biti. Ovo je vrijeme nade i optimizma. Nova godina nije mogla početi radosnije i berićetnije. Konačno su stigle napredne kamere visoke rezolucije koje mogu snimati unutrašnjost vozila.

11 milja eura je uloženo kako bi nas naša vlast zaštitila od nas samih. 85% tog iznosa bespovratno je sponzorirala Europa, jer nas jako voli i želi nam dobro. Hrvatska tako konačno, konačno staje uz bok ostalim državama članicama Inteligentnog prometnog sustava, čija je svrha pravodobno prepoznavanje opasne radnje u prometu. A pravodobno prepoznavanje opasnih radnji je jako bitno u svakom segmentu života, a ne samo u prometu. Ovo nije prekomjerno zadiranje u privatni prostor neodgovornih neveziša pojasa niti je to samo još jedan novi korak k elektroničkom koncentracionom logoru, to je nezaustavljivi društveni progres i veličanstven iskorak za našu sigurnost. Za sigurnost naših najmilijih, naše dječice, starijih i nemoćnih.

Ne budi zato mrzovoljni dikobraz, misli na druge, prihvati bez pogovora potpuni elektronički nadzor. Zaboravi ona stara, romantična vremena kad te brkati milicioner Mile iz nekog sela kraj Banja Luke pedagoški tukao pendrekom po glavi kako bi iz tebe izvukao informaciju ko je provalio u kiosk u kvartu. Ubrzo će sve biti na kamerama dostupno našim organima u realnom vremenu. Potpuna prekrivenost. Vrhunska sigurnost. Tajne službe slave. Nema više onog glupog dosadnog terenskog rada, praćenja, slijeđenja, sačekuša, podmetanja buba, tajnih kamera, konspiracije… Sad samo upališ laptop i, hopa, tu su svi podaci sa 1700 prometnih kamera, i tko zna još koliko drugih kamera instaliranih, naravno, samo i isključivo zbog naše sigurnosti, koje nas od 0-24 štite od nas samih. Čak je i milicioner morao ponekad zaspati, ali kamere ne spavaju nikad. Blago nama.

https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/timeline/html/index.hr.html

Nastavlja se i približavanje digitalnom euru. Taj lijepi slatki digitalni napredak se sljubljuje s finim napretkom nadzora svakog segmenta društva kao meki, svileni preljev od čokolade sa osvježavajućim, slasnim sladoledom od vanilije. I jagodicom na vrhu.

Čim kupiš žvaku odma u centralnu banku stiže informacija. Bankari, tajne službe i ostali koji imaju dovoljno utjecaja i para da kupe tu informaciju, u realnom vremenu znaju kada si gdje bio i koji okus žvake voliš. A ako se negdje u nekom trenutku u budućnosti malo uzjoguniš i postaneš neprihvatljiv sustavu, posve je opravdano i logično da ti zabrane te žvake. Ili korištenje novca. Ili izlazak iz kvarta. Ili pravo na disanje. Tebi i svim tvojima do četvrtog koljena. Kao npr. kanadskim kamiondžijama koji su se drznuli organizirati prosvjed protiv odluke o obveznom cijepljenju vozača kamiona koji voze teret preko granice između Kanade i SAD-a.

Ti jeleni su valjda mislili da će šta, natjerati četvrti rajh da prizna grešku i povuče odluku o kršenju temeljnih ljudskih prava? Pih, naivci. Namlatiš ih, blokiraš im sve račune, pohapsiš i ciao bella. Tako se to radi u demokraciji, ne treba ti ni zakonit nalog niti zakonsko utemeljenje. Zato pozdravljamo i svaki korak ka digitalizaciji novca, gušenju gotovinskog plaćanja i općenito predaju netransparentnim i neizabranim naddržavnim tijelima potpunu kontrolu nad svim segmentima našeg života. Naravno, sve to radi zaštite sigurnosti naših najmilijih i nejakih, naše dječice, starijih i nemoćnih. Ili javnog zdravlja, klime, financijskog sustava, napretka… dobar izgovor zlata vrijedi.

S obzirom na životno i ljudski potpunu opravdanost ovih mjera očekujem da će se instaliranje kamera nastaviti i na drugim mjestima koja predstavljaju iznimnu opasnost za društvo te sigurnost i imovinu građana. Jer pravodobno prepoznavanje opasnih radnji je jako bitno u svakom segmentu života, a posebno u platnom prometu. Kamere, dakle, treba postaviti na mjesta na kojima se događa najveći broj opasnih radnji u platnom prometu, mjesta s kojih vrebaju predatori platnog prometa, mjesta na kojima je najveća vjerojatnost zlouporabe moći na štetu naroda i narodnog novca. Već vidim kako Europa plaća instaliranje kamera u urede premijera, ministara, šefova banka i velikih korporacija. Tu je platni promet najjači, tu se vrti najveća lova. Koferi se nose, transakcije se realiziraju, med i mlijeko teku u potocima…

Ne smije se zaboraviti niti političare i šefove DORH-a i USKOK-a, Porezne uprave i raznih agencija, kontroverzne poduzetnike, mogule i tajkune, koji nekim čudom stječu sve vrijedno što postoji u Hrvatskoj, i razne (zna se, ali ne zna se odakle im novci) financijere iz Švicarske. Zatim u Planinsku, Tač i razne vrhunske restorane u kojima se skrivaju, privatne kuće i stanove ljubavnica navedenih starješina našeg društva, moralnih vertikala naših. To su sve kritične točke u platnom prometu koja treba pokriti kamerama i prislušnim uređajima kako bi i narod stekao neposredni uvid u sve kombinacije, talove i prevare koje razni kokošari i tezgari, prodane duše i pokvareni bijednici, kriminalci i veleizdajnici smišljaju na svoju korist i korist svojeg legla, a na štetu društva u kojem žive, na štetu svog naroda. Tu treba napraviti iskorak u prepoznavanju, prevenciji i kažnjavanju dionika kako bi se spriječilo potpuno uništenje hrvatskog gospodarstva, prodaja svega vrijednog bogatim strancima i prepuštanje teritorija siromašnim strancima. Kako bi se spriječilo zatiranje hrvatskog imena i običaja, duše našeg naroda, i otvorio put gospodarskom prosperitetu i duhovnom uzdizanju. Dapače, sadržaj tih kamera bi, u skladu s načelom transparentnosti koje ovi likovi najviše vole, trebao biti od 0-24 prikazivan na televizijskim kanalima. Vjerujem da postoji nesrazmjerno veći interes za prikazivanje tog programa, nego slika nadzornih kamera koje hvataju psihopate koji ne vežu sigurnosni pojas u svojoj Opel Astri.

Raznježim se naprosto na pomisao da bih u realnom vremenu na televizijskom programu mogao vidjeti kako neki niži direktorčić naše velike naftne kompanije pušta milijardu na račune svojih roditelja, kako se onako moćan i sposoban trese od uzbuđenja dok stišće ENTER na tipkovnici. Ili kako veliki vlasnik velikih firmi sa svojom ekipicom probranih kombinatora okupljenih oko stola na kojemu se dimi stado pečenih janjaca dogovara otimanje još jedne strateške hrvatske firme dok masnim prstima potpisuje papire za otvaranje još jedne firme na Malti. Ili kako naš glavni državni odvjetnik u polumraku svoje radne sobe pijucka viski uz neki dobar jazz i preko stare neregistrirane Nokie frendu iz lože ili lovačkog društva obećava prekoredno procesuiranje nekog političkog ili poslovnog neprijatelja ili sređuje pospremanje nekih inkriminirajućih spisa u duboke ladice. Što se tiče ovih tema nema kraja mojoj mašti. Ni njihovoj.

Ako nastavimo ovim putem jednog dana će se zasigurno preko strojeva, kamera i umjetne inteligencije moći pravodobno prepoznavati i sankcionirati i druge društveno opasne radnje – nepoćudne misli i riječi.

Mogu samo zamisliti kako se naš moćni premijer u neko random proljetno jutro u tehnološki potpuno kontroliranoj budućnosti pospano češka kažiprstom po smeđem dijelu bijelih bokserica i u jednom trenutku, sa mangupskim smješkom na licu, onako ovlaš šeretski nježno po guzi plesne svoju zakonitu, još bunovnu od sna. Ona se zatečena tom gestom, inače odmjerenog, dostojanstvenog i gordog gospodara Hrvatske, ponada da bi moglo doći do izmjene nježnosti koju već mjesecima nije dobila od izabranika svoga srca. No, naš premijer, očito u nekim svojim mislima, samo slavodobitno vikne: Eureka, znam što ću, Zekanovića ću staviti za ministra prosvjete! Na zadovoljstvo, da ne kažem ushit brojnog gledateljstva, najmodernije kamere opremljene zvučnicima i svim mogućim elektronskim dodacima (Europa nije škrta) registriraju taj uzvik. Umjetna inteligencija koja upravlja sustavom glasno na zvučnik izrekne upozorenje da je premijer uhapšen zbog nepoćudne misli i pročita mu njegova prava koja to nisu. U roku od dvije minute su premijeru već svi računi blokirani, čak i oni u Švicarskoj i na Malti, a tajni agenti nogom ruše ulazna vrata i iznose premijera na nepoznatu lokaciju s rukama u lisicama, zavezanim na leđima i kožnom brnjicom s jabukom na ustima. Idući dan nas mediji uvjere da premijer nije niti postojao i život se nastavi dalje, samo negdje u gornjem uglu ekrana ostaje neki čudni glič u matrixu koji samo iskusno oko može povezati sa brisanjem svih podataka o postojanju bivšeg protagonista belosvetske agende.

Ako itko misli da je iznad svega oko sebe i da će biti pošteđen takvog scenarija to je njegovo pravo. Jedno od onih koje će mu pročitati umjetna inteligencija dok ga baca u neku tamnu rupu iz koje više nikad neće izaći.

#kopitomUglavu