kresimir pavelic

Krešimir Pavelić – komentar na znanstveni rad koji pokazuje učestalost miokarditisa nakon booster cijepljenja

Akademik Krešimir Pavelić – Komentar na znanstveni rad koji pokazuje učestalost miokarditisa nakon booster cijepljenja

Naziv studije: Sex-specific differences in myocardial injury incidence after COVID-19 mRNA-1273 booster vaccination

1 u 35 slučaja miokarditisa nakon booster cijepljenja

Zaključak studije:
„Ozljeda miokarda povezana s cjepivom mRNA-1273 bila je češća nego što se mislilo, bila je blaga i prolazna te je bila češća kod žena u odnosu na muškarce. Moguća zaštitna uloga IFN-λ1 (IL-29) i GM-CSF zahtijeva daljnje studije.
Prvo, naša otkrića potvrdila su hipotezu studije. Povišenje markera ozljede miokarda povezano s docjepljivanjem mRNA-1273 dogodilo se kod otprilike jedne od 35 osoba (2,8%), što je veća incidencija od procijenjene u meta-analizama hospitaliziranih slučajeva s miokarditisom (procijenjena incidencija 0,0035%) nakon drugog cijepljenja .“

Akademik Krešimir Pavelić, komentar:

Ovo je jedan u nizu znanstvenih radova koji ukazuju na to da tzv. cijepljenje s modRNA protiv Covida može uzrokovati miokarditis. Štoviše, u ovom švicarskom radu se ističe da je miokarditis znatno češći nego se do sada smatralo tj. pojavljuje se nakon pojačivača u 1 od 35 slučajeva.

Uglavnom je srednje opasan ili prolazan no ima i težih slučajeva koji završe u bolnici ali i smrtno što je znatno rjeđe. Do sada su se uglavnom takvi slučajevi bilježili (otuda i manji broj slučajeva). Rad također pokazuje da je miokarditis nakon cijepljenja češći u žena nego u muškaraca. Autori također smatraju da bi trebalo istražiti potencijalni protektivni učinak interleukina 29 i GM-CSF u nastanku post-vakcinacijskog miokarditisa.

Istraživanje je rađeno na bolničkim zaposlenicima koji su cijepljeni i primarnim cjepivom i pojačivačima. Do sada se miokarditis najčešće prikazivao u mladih osoba i smatran je teškom nus-pojavom cijepljenja Moderninim i Pfizerovim pripravkom. U studiji su isključeni mogući drugi uzroci poput npr. autoimunog procesa uzrokovanog Covid-om ili anti-iL-1RA.
Inače miokarditis se kao komplikacija, ali znatno rjeđe, javlja i nakon drugih cjepiva poput npr. cjepiva protiv malih boginja.

Znanstvena studija – učestalost miokarditisa:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejhf.2978

miokarditis nakon cijepljenja studija