Kvalitetna edukacija

Panel pod nazivom „Kvalitetna edukacija – preduvjet opstanka i budućnost čovjeka“

Održan je u sklopu 1. međunarodne konferencije u Hrvatskoj za obustavu Agende 2030 „UJEDINJENI ZA ČOVJEKA“ od 19. do 21.08.2022. u Ličkom Osiku, u organizaciji pokreta Slobodni Zajedno.

Izlagači na Panelu:

  • Dr. sci. Nada Jurinčić, dr. med. spec. pedijatrije
  • Prof. dr. sc. Ružica Razum
  • Deniza Marasović, prof. logoped

Prof. dr. sc. Sandra Pavelić Kraljević – Izlaganje nije prikazano, jer nemamo dozvolu izlagačice.

Video zapis s panela .

U okviru Panela mogla su se čuti vrlo zanimljiva i stručna izlaganja, od čega izdvajamo neke naglaske:
Odgojno-obrazovni proces je od izuzetnog značaja za razvoj pojedinca i društva u cjelini – zato je i Agenda 2030 usmjerila značajne resurse na taj segment. Razvoj kritičkog mišljenja se ističe u svim svjetskim i našim kurikulumima, no, na žalost, radi se o mrtvom slovu na papiru. Ni jednoj političkoj garnituri ne odgovaraju ljudi koji kritički razmišljaju, što se jako zorno moglo vidjeti unatrag dvije i pol godine u jeku covid krize, a nastavlja se i danas. Kakve ljude stvara naš obrazovni sustav? Poslušnike ili one koji misle svojom glavom?

Kako radi Agenda 2030 u stvaranju distopijskog društva? Organizirano, pomno planirano i postupno. Sve kreće benigno i pomalo, kao npr. „misli globalno, djeluj lokalno“, a završava na diktaturi CO2 i uništavanju poljoprivrede. Takve primjere imamo u svim segmentima društva (seksualizacija djece, rodna ideologija, sustav socijalnih kredita…).

„Nije vam to od cjepiva“ – poznata i česta rečenica upućena roditeljima čija su djeca nastradala od cjepiva. Problematika pedijatrijskih cjepiva iz kuta jednog logopeda, druga strana medalje o kojoj se ne priča – povećanje poremećaja iz autističnog spektra, poremećaji govora, ponašanja…

Kako vratiti povjerenje u medicinu, struku i znanost? Medicina i znanost su doživjele potpuno moralno i civilizacijsko urušavanje, tu više povratka nema. Nije ostalo ništa za popraviti, sve se mora ponovno izgraditi na drugačijim temeljima – tamo gdje je temelj Čovjek, a ne profit. Kako su se medicinski fakulteti degradirali kroz godine i kakvi liječnici izlaze iz tog sustava? Što nam je potrebno da sagledamo napravljenu štetu, da odgovorni odgovaraju te da krenemo naprijed u izgradnju boljeg sustava.