Mlijeko trans žena jednako je dobro kao majčino mlijeko

Mlijeko trans žena jednako je dobro kao majčino mlijeko, kaže NHS zaklada – Tekućina za ‘dojenje’ izazvana lijekovima ‘usporediva’ je s majčinom kad je u pitanju prehrana bebe, tvrde bolnice.

NHS zaklada kaže da je majčino mlijeko koje proizvode trans žene kojima je pri rođenju dodijeljen muški spol jednako dobro za bebe kao i ono koje proizvede majka koja je rodila.

U pismu aktivistima kampanje, bolnički NHS Trust Sveučilišta u Sussexu (USHT) rekao je da je mlijeko koje proizvedu trans žene nakon uzimanja kombinacije lijekova “usporedivo s mlijekom koje proizvede majka nakon rođenja djeteta”.

Bolnički trust, koji među ostalima vodi bolnicu okruga Royal Sussex, bolnicu Worthing i dječju bolnicu Royal Alexandra, također je bio prvi u Britaniji koji je upotrijebio izraz “chestfeeding” (chestfeeding umjesto brestfeding, hranjenje grudima umjesto dojenje) umjesto dojenja jer ga neki smatraju inkluzivnijim.

Zaklada je 2021. stvorila ono što je nazvala britanskim “prvim kliničkim i jezičnim smjernicama koje podržavaju trans i nebinarne osobe koje rađaju”.

Unutar njegovih smjernica bile su tvrdnje o sposobnosti trans žena da proizvode mlijeko za bebu.

Lijek za razvoj žlijezda koje proizvode mlijeko

Oni su bili predmet žalbe prošle godine od strane organizacije „Djeca tranzicije“. Organizaciju je utemeljila žena čiji je otac otišao u tranziciju (prelazak u drugi spol), u nastojanju da pruži savjete djeci u sličnoj situaciji.

U odgovoru iz kolovoza 2023., bolnica je branila svoje tvrdnje, pozivajući se na pet znanstvenih radova koji datiraju iz 1977. i upućujući na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i “neodoljive dokaze” da je “ljudsko mlijeko” bolje za bebu od adaptiranog mlijeka.

Također se poziva na studiju iz 2022. koja je otkrila da su “koncentracije testosterona u mlijeku” ispod 1 posto “bez vidljivih nuspojava” kod beba. Studija je trajala pet mjeseci i nisu dobiveni dugoročni podaci.

Da bi osoba rođena kao muškarac mogla dojiti, mora razviti žlijezde koje proizvode mlijeko uzimajući hormon progestin.

Za laktaciju je potreban lijek, poput domperidona, koji se često propisuje ženama koje se bore s dojenjem, a pomaže u stimulaciji proizvodnje prolaktina – zasebnog hormona koji govori tijelu da proizvodi mlijeko.

Domperidon, također poznat pod robnom markom Motilum, nije bio namijenjen za to, već ga liječnici propisuju nenavedeno, unatoč tome što ga proizvođač, Janssen, sam ne preporučuje zbog mogućih nuspojava na bebino srce.

Uputa za pacijente za Motilium kaže: “Male količine su otkrivene u majčinom mlijeku. Motilium može uzrokovati neželjene nuspojave koje utječu na srce kod bebe koja doji. [To] treba koristiti tijekom dojenja samo ako vaš liječnik to smatra nesumnjivo potrebnim.”

USHT vjeruje da je praksa sigurna, dodajući da bolničko osoblje “savjetuje roditelje koji uzimaju lijekove (iz bilo kojeg razloga) da potraže savjet o mogućnosti da se ti lijekovi prenesu na bebu dojenjem, kao i o zdravstvenim implikacijama za bebu”.

Zaklada je  ‘neuravnotežena i naivna’

Lottie Moore, iz Policy Exchangea, koja je otkrila pismo, rekla je da je zaklada “neuravnotežena i naivna u svojoj tvrdnji da izlučevine koje proizvodi muškarac na hormonima mogu hraniti dojenče na način na koji to može majčino mlijeko”.

USHT je uklonio web-stranicu na kojoj su objavljene smjernice, ali sada vodi poveznicu na vanjsku web-stranicu, La Leche League, koja navodi da “podržava sve koji žele dojiti ili dojiti dijete u postizanju svojih ciljeva”.

Maya Forstater, direktorica grupe za kampanju Sex Matters, rekla je: “Za izvršnog direktora i medicinskog direktora NHS trusta davanje prioriteta trans identitetima nad onim što je najbolje za majke i njihove bebe je duboko uznemirujuće.”

Milli Hill, aktivistica za prava žena tijekom rađanja, rekla je: “Muškarci, kako god se identificirali ili opisali, ne mogu dojiti.”

Sveučilišne bolnice Sussex NHS Foundation Trust rekli su: “Stojimo iza činjenica iz pisma i citiranih dokaza koji ih podupiru.”

 

#VjerujStruci

 

https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/18/trans-womens-milk-as-good-as-breast-milk-says-nhs-trust/

https://archive.is/5I8mN