mišak

Na rubu znanosti: Nove tehnologije ljudske reprodukcije

Pogledajte vrlo zanimljivu emisiju iz serijala Na rubu znanosti u kojoj Krešimir Mišak i gost profesor Tomislav Terzin razgovaraju o novim tehnologijama ljudske reprodukcije i o mogućnostima koje su sada već dostupne.

Od prve bebe u epruveti 1978. godine do sada, znanost je napredovala velikim koracima, te nam sada postaju normalne i uobičajene stvari koje smo prije gledali u znanstveno-fantastičnim filmovima. Tehnologija je odlična stvar, no, sve što dalje idemo, čini se da svrha tehnologije nije više da pomogne čovjeku, nego da ovlada njime.

Profesor Terzin odlično pojašnjava do kud se došlo s kloniranjem životinja i ljudi, koliko su napredovali inkubatori ili takozvana umjetna maternica, te kako bi bilo moguće da istospolni par dobije svoje biološko dijete.
Došli smo do toga da je doslovno moguće da žena može roditi sama sebe!

Kome je potrebno kloniranje ljudi? Zašto bi itko htio ili želio da je moguće „uzgajati“ bebe u takozvanim bio-bagovima? Koja je svrha proizvodnje ljudskih bića kao na traci?

Odgovor je tu, leži u pitanjima, nameće se sam. Neki bi se igrali Boga, upravo ovi koji su se ovih dana naslikavali i pozirali po Davosu. Opasnu igru igraju i na kraju će izgubiti, no, puno će štete, jada i smrti u međuvremenu prouzročiti.