žrtve seksualnog napada

Najmanje 7000 žena u Njemačkoj bile su žrtve seksualnog napada od strane izbjeglica

Najmanje 7000 žena u Njemačkoj bile su žrtve seksualnog napada od strane izbjeglica od 2015. godine

Evo što je Njemačkoj donijela politika “otvorenih granica” – da se žene ne usuđuju na neka javna mjesta. Država umjesto da štiti svoje građanke, štiti kriminalce. Ovaj scenarij očito kreće i kod nas, jer ti “krasni mladići koji dolaze trbuhom za kruhom” – kako kaže Kekinica – sve više preplavljuju malu Hrvatsku. 

Zbog gotovo nekontrolirane migracije mladića doselili su i brojni seksualni prijestupnici. I zato CDU želi smanjiti broj tražitelja azila – Zeleni o tome šute.

Neregularna migracija u Njemačku negativno utječe na sigurnost u javnim prostorima. Posebno su pogođene žene i djevojčice. Osim nasilja koje već doživljavaju od strane svojih državljana, ugrožene su od strane seksualnih kriminalaca koji su u zemlju došli kao tražitelji azila.

Pokazuje to policijska kriminalistička statistika. Od 2015. do 2022. bilo je više od 8590 prijavljenih slučajeva silovanja, seksualnog napada i seksualnog napada od strane imigranata. Savezni ured kriminalističke policije (BKA) koristi izraz “imigranti” za opisivanje ljudi koji su u Njemačku došli kroz sustav azila. Više od 90 posto žrtava seksualnih zločina su žene.

U članku za NZZ, istraživač migracija Ruud Koopmans opisuje rizike europske politike azila. Koopmans vidi hitnu potrebu za reformom kako bi se zaustavila smrtnost u Sredozemnom moru i Sahari. Ali neregularna imigracija također je opasna za lokalno stanovništvo ciljanih zemalja, kaže stručnjak za migracije.

Većina žrtava silovanja su Nijemice

To je tisuće žena u Njemačkoj koštalo seksualnog integriteta. Koopmans piše da je između 2017. i 2020. više od 3000 žena postalo žrtvama silovanja od strane jednog ili više migranata. Većina žrtava su njemački državljani.

U federalnom izvješću o situaciji “Kriminal u kontekstu imigracije”, koje BKA svake godine objavljuje od 2015., imigranti su definirani kao osobe sa statusom boravka “tražitelji azila”, “oni koji imaju pravo na zaštitu i oni koji imaju pravo na azil”, kao i tražitelji azila s tolerantnom dozvolom te također oni koji borave u zemlji bez dozvole.

BKA koristi pogrešne izraze

Ne odgovara svako prijavljeno silovanje ženskoj žrtvi. Seksualni napad, primjerice u slučaju grupnog silovanja, može imati više počinitelja, tako da je broj žena žrtava nešto manji od broja slučajeva.

Koliko točno žena postane žrtvama silovanja ili seksualnog napada nije javno dostupno. Međutim, NZZ ima brojke iz posebne procjene BKA za Federalno ministarstvo unutarnjih poslova.

Oni pokazuju da je od 2017. više od 1000 žena svake godine doživjelo seksualni napad od strane imigranata. Stoga se može pretpostaviti da je od krizne 2015. godine bilo najmanje 7000 žena žrtava.

Izraz “imigranti” koji koristi BKA dovodi u zabludu jer prikriva činjenicu da se radi o neregularnoj migraciji. U općoj upotrebi obično govorimo o izbjeglicama. Stručnjaci za migracije tražitelje azila koji dolaze u Europu iz Afrike kako bi poboljšali svoju ekonomsku situaciju nazivaju “ekonomskim migrantima”.

Manje od 2,5 posto stanovništva su migranti azilanti

Brojke su također eksplozivne u ovom kontekstu. Prema policijskim statističkim podacima o kriminalu, bilo je gotovo 12 000 prijavljenih slučajeva silovanja i seksualnog napada u 2022. godini. Od oko 10.000 osumnjičenih, 6.366 su bili Nijemci, a 3.679 nisu bili Nijemci. Imigranti su činili 1.155 osumnjičenih. Stoga su prezastupljeni u seksualnim zločinima, s obzirom na njihov mali udio u populaciji.

Udio migranata azilanata bio je manji od 2,5 posto ukupnog stanovništva 2022. godine. Uvelike su zastupljeni ne samo u silovanjima, već i u drugim nasilnim zločinima poput ubojstava i ubojstava iz nehata.

Kada je u pitanju kazneno djelo silovanja, postoji ogromna količina neprijavljenih slučajeva. Stručnjaci pretpostavljaju da se prijavi samo 20 posto svih seksualnih zločina. Kriminolog Christian Pfeiffer rekao je za “Tagesschau” da je nizak broj osuđenih silovatelja posljedica činjenice da “85 posto žena to ne prijavi, a onda nema osuda”. Napadi u vlastitom domu, obitelji i partnerskom odnosu najčešće se ne prijavljuju.

Od 2015. godine uglavnom dolaze mladi muškarci

U pravu je svatko tko misli da je visok udio mladih, samaca koji migriraju uzrok mnogih seksualnih zločina. Dok 49 posto ukupnog stanovništva čine muškarci (a mnogi su stariji ili mlađi od prosječnog migranta azilanata), isključujući Ukrajince, muškarci čine oko dvije trećine ilegalnih imigranata. Ali samo to ne objašnjava prezastupljenost zločina.

Kada su u pitanju silovanja, ističe se prevelika zastupljenost muških izbjeglica. Godine 2020. izbjeglice su bile pet puta više zastupljene u slučajevima silovanja, sa 14 posto, piše Koopmans u svojoj knjizi “Lutrija za azil”. Kad je riječ o seksualnim zločinima u cjelini – to također uključuje seksualno uznemiravanje i seksualno zlostavljanje – oni su osumnjičeni 3,3 puta češće nego što bi njihov udio u populaciji sugerirao.

Razlozi za to su i vlastita iskustva muškaraca u nasilju u djetinjstvu i mladosti, zbog kojih im se nasilje čini kao legitimno sredstvo, kao i ponekad arhaične strukture u njihovim zemljama porijekla.

Zemlja porijekla igra važnu ulogu

Za razliku od zapadnih zemalja, islamske zemlje poput Afganistana, Irana i Sirije karakterizira patrijarhalna struktura. Žene i djevojke se sustavno degradiraju i tretiraju kao građanke drugog reda. Žene u izbjegličkom smještaju ili na putu prema Europi također su izložene opasnosti i često su bespomoćne kao solo putnice.

Prema podacima Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf), Sirijci su podnijeli 33 posto zahtjeva za azil u 2022. Kao izbjeglice iz građanskog rata, gotovo uvijek dobivaju supsidijarnu zaštitu. Iako se situacija u dijelovima Sirije smirila, Ministarstvo vanjskih poslova i dalje savjetuje protiv deportacija.

Razlika između zemalja podrijetla vrlo je uočljiva u statistikama kriminala. Koopmans napominje da Sirijci nisu dvostruko češće osumnjičeni za seksualne delikte nego što je to slučaj s ukupnim zločinima, nego tri puta češće. Migranti iz Afganistana i Pakistana – obje zemlje s vrlo visokom rodnom nejednakošću – također su u velikoj mjeri zastupljeni kao osumnjičenici, posebno za seksualne zločine.

CDU poziva na deportacije u Siriju i Afganistan

NZZ je od svih stranaka koje predstavljaju parlamentarne skupine u Bundestagu zatražio očitovanje o broju slučajeva. Unatoč nekoliko zahtjeva, uključujući i članove Odbora za unutarnje poslove, iz Zelenih nije bilo odgovora.

Zastupnik CDU-a Christoph de Vries, član Odbora za unutarnje poslove, navodi: “Očito je da je rizik za žene da postanu žrtve silovanja ili drugih seksualnih prijestupa u Njemačkoj povećan migracijom azilanata iz arapske regije i država Magreba u Njemačku. Rizik se značajno povećao posljednjih godina.”

Političar CDU-a zahtijeva da se broj azilanata mora trajno smanjiti, a kriminalci dosljedno deportirati – uključujući Siriju i Afganistan. Zaštita žena mora “imati prioritet nad zaštitom seksualnih grabežljivaca i drugih kriminalaca”.

Federalni MUP akcije nazvao “gnusnim”

Neprihvatljivo je da “žene sve više izbjegavaju javna mjesta poput Jungfernstiega u Hamburgu u večernjim satima jer ih ondje redovito maltretiraju mlade izbjeglice”, rekla je demokršćanka za NZZ. De Vries zahtijeva da se “Zeleni i SPD, koji obično glasno dižu glas za ženske kvote i rodno prikladan jezik, također obvežu zaštititi žene u ovom trenutku.”

Zastupnica FDP-a Ann-Veruschka Jurisch također je rekla da je neprihvatljivo da tražitelji azila “zlorabe pravo na gostoprimstvo i čine zločine, posebno zločine protiv spolnog samoodređenja”. Liberali se pozivaju na “Zakon o poboljšanju repatrijacije” koalicije Traffic Light: “Novi propisi usmjereni su na brzu provedbu deportacije kriminalaca.”

Suočeno s brojkama, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu sa socijaldemokratkinjom Nancy Faeser, odgovorilo je: “Ovi postupci su gnusni. Ovo se primjenjuje bez obzira na nacionalnost osumnjičenika.” Svako od ovih djela mora biti istraženo i “kažnjeno s punom strogošću vladavine prava”, rekao je glasnogovornik NZZ-u.

Potpredsjednica AfD-a Weidel smatra da su brojevi slučajeva “nevjerojatni”

Potpredsjednica Alternative za Njemačku (AfD), Alice Weidel, brojke naziva “nevjerojatnim”. Weidel je za NZZ rekla: “Iza svakog slučaja stoji užasna osobna sudbina.” Žene u Njemačkoj moraju se bojati za svoj fizički integritet zbog “politički želje da se drugima preda kontrola”.

“Nerazmjeran udio ‘izbjeglica’ među osumnjičenima” za seksualne zločine je “zastrašujući rezultat neodgovorne politike otvorenih granica od 2015.”, kritizirala je Weidel.

Kao i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova, čelnica AfD-a poziva na “punu strogoću vladavine zakona” i, dodatno, kasniju deportaciju za osuđene počinitelje. Fokus ne bi trebao biti na “pogrešno shvaćenoj toleranciji prema stranim kriminalcima, već na zaštiti vlastitih građana”, rekla je Weidel.

Počinitelji su često poznati policiji

Prvi zamjenik predsjednika Saveznog sindikata njemačke policije Manuel Ostermann rekao je za NZZ: “Počinitelji su često poznati policiji i uživaju privremeni status zaštite u Njemačkoj.” Ostermann zahtijeva da se migranti, uključujući one sa supsidijarnom zaštitom, koji su pravomoćno osuđeni, odmah deportiraju.

Ako nema osobnih dokumenata koji su potrebni za deportaciju osobe, zakonski bi bio moguć deportacijski pritvor u trajanju do šest mjeseci, objašnjava Ostermann. “Svatko tko počini seksualni zločin ne smije imati pravo ostati u Njemačkoj.”

Savezni policijski službenik također je rekao: “Doživljavamo kolektivni gubitak slobode u Njemačkoj, posebno za žene.” “Nije neuobičajeno da žene izbjegavaju javna mjesta ili svečanosti jer objektivni i subjektivni rizik da postanu žrtve čina nasilja stalno raste.”

Mnogi su se zločini mogli izbjeći

Istraživač migracija Ruud Koopmans piše u svojoj knjizi “Lutrija za azil”: “Žrtve, od kojih je samo mala manjina spomenuta u ovom poglavlju, bile su jednostavno dovoljno nesretne da su se našle na krivom mjestu u krivo vrijeme.” Mnoge priče o stradanju mogle su se izbjeći da je Njemačka imala drugačiju migracijsku politiku, zaključak je Koopmansa.

Posljedica je to politike otvorenih granica od 2015. godine, koju je vodila bivša kancelarka Angela Merkel, a koja je toj opasnosti izložila tisuće žena u Njemačkoj. Ali ni nakon kraja ere Merkel nema poboljšanja na vidiku.

U ljetnom intervjuu ministrica unutarnjih poslova Faeser je rekla: “Moramo spasiti Europu otvorenih granica.” Ostaje samo pitanje kolika će cijena biti.

 

Izvor: https://www.nzz.ch/international/asyl-und-sexualverbrechen-tausende-frauen-opfer-von-fluechtlingen-ld.1769909