Ne smijemo slijepo vjerovati medijima!

Ne smijemo slijepo vjerovati medijima! – U ovom video isječku, dr. Daniele Ganser, poznati švicarski povjesničar i publicist, pokazuje očite i vrlo zanimljive primjere medijskog manipuliranja. Navedeni primjeri su fotografija princeze Diane i Dodi-a s naslovom „vruće usne“, zatim što su švicarski mediji napravili s fotografijom mjesta terorističkog napada u Egiptu 1997. godine, te famozna fotografija hrabrih i neustrašivih političara koji su izašli na ulice Pariza nakon terorističkog napada 2015. godine.

Ovakvu vrstu manipulacije s fotografijama je nemoguće prepoznati, osim ako vam netko ovako ne prikaže originalnu fotografiju. Naš mozak radi tako da ćemo sami popuniti nekoherentnu sliku i zapravo popuniti „rupe“ ukoliko je nešto nejasno i nerazumljivo. Medijski magovi to znaju, i koriste ta saznanja kako bi nas indoktrinirali.

Mediji su dakle, već dugo, dugo godina zapravo propaganda i služe isključivo interesima svojih financijera. Pitanje je jesu li ikad bili objektivni i doista prenosili vijesti i informacije.
I nije tu samo profit u igri, nego je njima važnije stvoriti i oblikovati takozvano javno mnijenje i kontrolirati društveni narativ. Mediji nam kažu što da mislimo, a mi to nesvjesno prihvaćamo.

Koliko puta ste čuli nekoga da kaže „ma ne vjerujem ja njima ili ne pratim ja medije“, ali vam u sljedećem trenutku kaže neki svoj stav koji je u potpunosti ono što propagiraju ti isti mediji. Nesvjesno primamo njihovu indoktrinaciju, svakodnevno smo izloženi tom toksičnom utjecaju.

Samo nas vlastiti misaoni napor i težnja ka kritičkom razmišljanju mogu spasiti od pogubnog utjecaja manipulativnih medija.
U vremenu u kojem sada živimo doista ne smijemo slijepo vjerovati medijima, jer izgleda da baš ništa što dolazi s malih ekrana ili s naslovnica novina nije istinito i vjerodostojno.

Izvor:
https://odysee.com/@TheCoon:b/Ne-smijemo-slijepo-vjerovati-medijima:4