Nema takve stvari kao što je ‘dugi COVID’, kaže zdravstvena agencija u šokantnoj tvrdnji: ‘Izaziva se bespotreban strah’

„Dugi Covid“ oko kojeg je napravljena drama i fama skoro podjednaka kao i sa strašnim virusom, jedno vrijeme je odlično figurirao među plaćeničkom zdravstvenom zajednicom. Čak su i Capak i ekipa piskarali neke radove na tu temu i izgovarali glupe floskule u medijima. No, sad se izgleda dogodilo sljedeće – posljedice od mRNA pripravka se trpaju pod „dugi covid“ i to im je jedno vrijeme tako bilo prihvatljivo, no, očito je tih posljedica toliko puno da im sad više ne odgovara da se uopće govori o posljedicama, pa čak i strašnog virusa. Pa sad treba uvjeriti ljude koji su se cijepili i nakon toga iskusili famozni „dugi covid“, da to zapravo nije ništa i da se ne obaziru na to. Zataškavanje, to je na djelu.*

Izraz “dugi COVID” treba baciti u stranu kao i hrpu N95 maski kojima je istekao rok trajanja – to tvrde zdravstveni stručnjaci u jednoj zemlji, koji su otkrili da se simptomi onih koji su navodno bolovali godinu dana kasnije nisu nimalo drugačiji od tipičnog virusa, kao što je npr. gripa.

Medicinski istraživači u Australiji koje podupire vlada kažu da je vrijeme da se prestane koristiti fraza koja izaziva strah, a koja je postala popularna nakon što je veliki broj ljudi koji su bili pozitivni na COVID-19 doveo do porasta općenito ne jako ozbiljnih “simptoma umora od virusa” koji bi inače prošli su nezapaženo, izvijestila je South West News Service.

“Vjerujemo da je vrijeme da prestanemo koristiti izraze poput ‘dugi COVID’,” rekao je dr. John Gerrard, glavni zdravstveni dužnosnik Queenslanda, koji je nadgledao novoobjavljenu studiju.

“Pogrešno impliciraju da postoji nešto jedinstveno i iznimno u dugoročnim simptomima povezanim s ovim virusom”, objasnio je.

“Ova terminologija može izazvati nepotreban strah, a u nekim slučajevima i hiper-budnost zbog duljih simptoma koji mogu spriječiti oporavak”, upozorio je Gerrard.

Istraživači Queensland Healtha ispitali su 5112 osoba koje pate od simptoma u dobi od 18 i više godina kako bi došli do svog zaključka.

Prijavljeni simptomi uključivali su umor, maglu u mozgu, kašalj, otežano disanje, promjenu mirisa i okusa, vrtoglavicu i ubrzan ili nepravilan rad srca.

Istraživači su odabrali svoje subjekte iz grupe bolesnih Australaca koji su testirani na COVID-19 – koji su bili i pozitivni i negativni – u kasno proljeće 2022., ispitujući ih godinu dana kasnije o njihovim simptomima i kvaliteti života.

Šesnaest posto ispitanika reklo je da je imalo simptome u proljeće 2023., dok je 3,6 posto prijavilo “umjereno do teško funkcionalno oštećenje” u svakodnevnom životu.

Nisu pronađeni dokazi da su odrasli koji su bili pozitivni na testu 2022. iskusili ovu povećanu razinu oštećenja u višoj stopi od onih koji su bili negativni na testu ili onih koji su jednostavno imali gripu.

U studiji je navedeno da su stope dijagnosticiranog “dugog COVID-a” niže nego u drugim zemljama, zbog strogih ograničenja koja je nametnula australska vlada tijekom pandemije.

Gotovi dokument trebao bi biti predstavljen sljedeći mjesec na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti u Barceloni 2024.

“U zdravstvenim sustavima s visoko cijepljenom populacijom, dugi COVID mogao se činiti kao posebna i teška bolest zbog velikog broja slučajeva COVID-19 tijekom pandemije”, rekao je Gerrard.

“Međutim, otkrili smo da se stope tekućih simptoma i funkcionalnog oštećenja ne razlikuju od drugih postvirusnih bolesti”, nastavio je.

“Ovi nalazi naglašavaju važnost usporedbe ishoda nakon COVID-19 s onima nakon drugih respiratornih infekcija, te daljnjeg istraživanja postvirusnih sindroma.”

 

https://nypost.com/2024/03/14/lifestyle/no-such-thing-as-long-covid-health-agency-says-in-shock-claim-unnecessary-fear/