Norvežani kažu – keš je bitan!

Nakon početnog istraživanja Financijskog nadzornog tijela 2021. godine koje je pokazalo da mnoge banke više ne prihvaćaju odgovornost za pružanje gotovinskih usluga i takozvane “novčane krize” iz svibnja 2022. kada kartični terminali diljem zemlje satima nisu funkcionirali, naglašavajući trajnu važnost gotovine, norveška vlada želi ojačati gotovinske usluge i pravo na plaćanje novčanicama i kovanicama.
Ministarstvo pravosuđa i pripravnosti za izvanredna stanja podnijelo je u rujnu 2022. prijedlog izmjena Zakona radi jačanja prava na plaćanje gotovinom, pri čemu su fizička poduzeća dužna prihvatiti gotovinu.

Kim Hamre, osnivač norveškog građanskog pokreta JA til kontanter (DA gotovini), objašnjava kako zakonske promjene napreduju od početka 2023. godine.

„Od 1. listopada 2022. banke su dobile strože zahtjeve za pružanje boljih novčanih usluga u okviru Zakona o financijskim poduzećima § 16-8. Moja organizacija – JA til kontanter – smatrat će ih odgovornima i prijavljivati nepridržavanje i nepravilnosti norveškom nadzornom tijelu.“

Bravo za Norvežane! Nadamo se da će se i kod nas probuditi svijest koliko je bitno da gotovina bude zakonski zaštićeno sredstvo plaćanja. Dok god imamo gotovinu, programabilna digitalna valuta zajedno s digitalnim ID-om ne može zaživjeti!

#nedamogotovinu
https://www.cashmatters.org/blog/norway-strengthens-the-right-to-pay-cash