Obala i more, 100% slobodno, 100% naše!

Željan Jurlin, otvoreno o motivima prosvjeda.

Gospodin Željan Jurlin, dugogodišnji aktivist u borbi za očuvanje prirodnih resursa naše domovine, i ovaj put našao se u ulozi u kojoj je potrebno ukazivati na nelogičnosti prijedloga novog zakona o pomorskom dobru te braniti rasprodaju obiteljskog srebra.

Možete li se ukratko predstaviti, koliko dugo se bavite aktivizmom i u kojim ste sve udrugama i inicijativama aktivni?

– Očito toliko dugo da se ne mogu odmah ni sjetiti kada je sve započelo. Nešto aktivnije započelo je zapravo s prosvjedima protiv spaljivanja europskog smeća i opasnog otpada u SDŽ u tvornici Cemex 2011.g. Dapače, sa smećarskim lobijem još uvijek vodimo ustavnu tužbu na sudu. Tu je još bilo i bušenje Jadrana, frakiranje, bazne stanice i 5G mreža, porez na nekretnine, Pokret otoka, vjetroelektrane na kopnu, borba za Cetinu i očuvanje VODA.

 

Zadnji je aktivistički angažman bio sa Slobodni Zajedno po pitanju medicinskog aparthejda, odnosno kovid terora nad slobodnim ljudima koji je za posljedicu imao segregaciju, diskriminaciju i fašizaciju društva. Moj se aktivizam trenutno odnosi i vodi uglavnom kroz udrugu Krizni Eko Kaštelanski Stožer (KEKS) koja je ujedno i dio inicijative Javno Je Dobro, čiji sam također izvorni suosnivač,a također sam i predstavnik Zelenog odreda za SDŽ. To je uglavnom to ako nešto nisam zaboravio.

Inicijativa Javno je dobro na čelu s vama, organizator je nadolazećeg prosvjeda u Zagrebu. Možete li nam reći nešto više o tom prosvjedu?

– Da, mi smo inicijatori tog prosvjeda i mogu vam reći da je taj prosvjed po mom dugogodišnjem iskustvu svojevrsni presedan. Kao što je recimo najveći zagrebački prosvjed u organizaciji Slobodni Zajedno uspio animirati do sada najveću kritičnu masu hrvatske javnosti, tako se i za ovaj najavljeni može slobodno reći da se još nikada nije dogodila situacija gdje je jedna tako važna tema, poput Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML), objedinila takvu lepezu različitih svjetonazora, ideologija i afiniteta. Svejedno radilo se o pojedincima, društvenim skupinama ili političarima.

 

Prosvjedom ćemo svakako poslati poruku velikog dijela zainteresirane javnosti kako bi spriječili bilo kakvu naknadnu doradu i moguću korekciju ZPDML, a s kojom bi se onda išlo u drugo čitanje. ZPDML je jednostavno rečeno smeće i tu treba završiti, a od zakonodavca ćemo zahtijevati ponavljanje cijelog postupka iz početka. Dakle, izradu Zakona koji bi bio u službi hrvatskog naroda, a ne korporacija, bankara i političkih interesno kriminalnih profitera. Država nije vlasnik POMORSKOG (općeg) DOBRA, već SKRBNIK što ukratko znači da se za njega treba brinuti, paziti i ostaviti ga u nasljeđe, kao što su ga nama ostavili naši pretci, a ne ga rasprodavati i eksploatirati na štetu svih slobodnih ljudi.

Što vas je potaknulo, odnosno koji je bio motiv za organizaciju, tko će biti sudionici, kakav program ste pripremili?

– Osobno me potaknula činjenica da je čak jedna trećina kopnenog teritorija RH u statusu pomorskog dobra, odnosno u općoj uporabi, a ovim se prijedlogom, kroz razne elemente Zakona (funkcionalna cjelina, založno pravo, Plaže posebne namjene.. itd.), ne samo ulazi u zakulisnu i čak ne toliko prikrivenu privatizaciju, nego se kroz članak 7. direktno ruši Ustav RH. Predstavnička se tijela razvlašćuju, a sva moć daje koruptivnoj Vladi (kao i svim budućim Vladama), odnosno u ruke samo jednom jedinom pojedincu – Plenkoviću.

 

Dakle, prijedlog Zakona u ovakvom obliku je nepopravljiv i nemoguće ga je doraditi. Sudionici će u prvom planu biti STRUKA, odnosno pojedini članovi Radnog tijela, koje je sudjelovalo u izradi zakona, isto kao i stručna skupina unutar JJD koja je pak surađivala u stručnom (savjetodavnom) dijelu pojedinih poglavlja. Tu je naravno i domaćin Zeleni odred te predstavnici drugih udruga koje surađuju i podupiru najavljeni prosvjed. Uglavnom nema političara. Program se svodi na 2 sata efektivnog izlaganja ispred, ali i unutar sabora. Od 12 do 14 sati na Markovom Trgu.

Koji je cilj prosvjeda i koji su daljnji koraci koje planirate poduzeti?

Cilj prosvjeda je izboriti se za kompletno povlačenje prijedloga iz procedure i vraćanje na njen početak. Počevši od novog saziva i transparentnog rada Radne skupine, što svakako uključuje i angažman stručnjaka iz područja okolišnog prava, pa do e-savjetovanja, naravno zakonitog i sukladnog kodeksu savjetovanja jer sve navedeno nije bio slučaj u ovoj izradi.

 

Ako to ne uspije, po svemu sudeći se ide na referendum i prijavu te ocjenu Ustavnosti.

Kako vidite daljnji razvoj situacije oko pokušaja donošenja najavljenog zakona?

– Daljnji razvoj se ne može procijeniti jer činjenica da sve zavisi od zainteresirane javnosti. Trebamo si napokon svi zajedno posvijestiti jednu jedinu stvar, a to je da vlast = narod, a oni koji nam služe ili bi trebali služiti jesu tek administrativni obnašatelji vlasti. I dok god budemo razmišljali obratno, polučit se i promjeniti na bolje neće ništa. Ali eto zato se uostalom i bavim aktivizmom jer vodim se time da smo mi aktivisti kao svojevrsni „luđaci“, naravno u pozitivnom smislu riječi, moguće jedini koji ovo, nadasve bolesno društvo, koliko toliko, još činimo normalnim.

Poziv na prosvjed u Zagrebu !!!

2.2.2023., četvrtak, prosvjed na Markovom trgu u cilju odbacivanja Prijedloga zakona o pomorskom dobru, čijim bi izglasavanjem naše postalo njihovo, dakle, opće dobro bi se počelo privatizirati. Odlazak u Zagreb ćemo organizirati autobusima. Ako želite ići potvrdite dolazak unutar linka, a možete i potvrditi porukom na broj 0989703948, Željana Maričić.

Bez obzira na vaš dolazak šaljite poruku svojim kontaktima, kako bismo upoznali što više ljudi s akcijom.

Link: https://www.facebook.com/events/2141225549598555?ref=newsfeed