Papa Franjo osobno smijenio američkog biskupa Josepha E. Stricklanda!

Uklanjanjem biskupa Stricklanda iz biskupije Tyler, Teksas, papa Franjo je smijenio jednog od najvjernijih, najiskrenijih i najglasnijih biskupa u Sjedinjenim Državama, javlja lifesitenews.

Papa Franjo smijenio je biskupa Josepha Stricklanda s njegove službe biskupa Tylera u Texasu.

Šokantna najava stigla je putem dnevnog biltena Svete Stolice, 11. studenog. Jednostavno je pisalo:

Sveti Otac razriješio je od pastoralnog upravljanja biskupijom Tyler (SAD) mons. Josepha E. Stricklanda i imenovao biskupom Austina, mons. Joea Vásqueza, [biskupa Austina] kao apostolskog upravitelja ispražnjene biskupije.

Papa Franjo je od biskupa Stricklanda službeno zatražio ostavku, u zahtjevu koji je stigao preko papinskog nuncija kardinala Cristophea Pierrea. Strickland je odbio taj zahtjev, ali sada – po izravnoj papinoj naredbi – napušta svoje biskupsko sjedište.

Papin potez je usmjeren protiv jednog od najiskrenijih i najglasnijih biskupa u Sjedinjenim Državama, koji je dobio značajnu podršku zbog svog promicanja tradicionalnog katoličkog učenja.

Govoreći u srpanjskoj epizodi The Bishop Strickland Hour, Strickland je usporedio svoju apostolsku vizitaciju s “pozivom u ured ravnatelja”. Sugerirao je da je to rezultat njegova glasnog svjedočenja katoličkog nauka:

„Ne, to nije nešto za što bih se dobrovoljno prijavio, da prođem kroz apostolsku vizitaciju. Jer to na neki način baca sjenu na biskupiju, [i] mnogi su ljudi uvjereni da nešto stvarno nije u redu. Ali mislim da sam prošao kroz ovo jer sam bio dovoljno hrabar i dovoljno sam ljubio Gospodina i Njegovu Crkvu da jednostavno nastavim propovijedati istinu.“

Službeni rezultati apostolske vizitacije nisu objavljeni u javnosti.

Prošle godine papa Franjo je također smijenio biskupa Daniela Fernándeza Torresa, još jednog otvorenog zagovornika katoličkog učenja, iz biskupije Arecibo, Portoriko, bez objašnjenja, navodno zbog njegove podrške prizivu na prigovor savjesti u slučaju cijepljenja protiv COVID-a.

Biskup Strickland, 65, dobro je poznat među našim čitateljima po svojoj nedvosmislenoj obrani katoličkog učenja, te izjava koje često dovode u pitanje papinske izjave ili poruke.

Stricklandova javna stajališta o moralnim i doktrinarnim pitanjima uključuju pozivanje pape da uskrati Svetu pričest bivšoj predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njezine podrške legalnom pobačaju, optužujući papu za “program potkopavanja pologa vjere” i osuđujući istaknutog pro-LGBT isusovca oca Jamesa Martina za blasfemiju.

No, nasuprot tome, papa Franjo nije disciplinirao brojne biskupe koji su javno proturječili katoličkom nauku o homoseksualnosti, spolu, “blagoslovima” istospolnih parova, ređenju žena i primanju Euharistije.

 

Intervju s biskupom:

Izvor: https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/papa-franjo-osobno-smijenio-americkog-biskupa-josepha-e-stricklanda