Krešimir Pavelić

Perspektiva upravljanja bolešću COVID-19

Donosimo znanstveni članak na temu „Perspektiva upravljanja bolešću COVID-19“ objavljen u časopisu Journal of Clinical Medicine 2021. godine, čiji su jedni od autora naši uvaženi znanstvenici Sandra Kraljević Pavelić i Krešimir Pavelić.

Izdvajamo sažetak i zaključak rada, te komentar autora. Kompletan rad je na priloženoj poveznici.

Autorski doprinos: Sandra Kraljević Pavelić i Krešimir Pavelić su izradili rukopis, svi autori su sudjelovali u pisanju, pripremi tablice i pretraživanju literature, Bianca Brix i Nandu Goswami su napisali odjeljak “Je li COVID-19 “loša endotelna” bolest?”, Nandu Goswami i Krešimir Pavelić su izvršili završnu reviziju rukopisa. Svi su autori pročitali i složili se s objavljenom verzijom rukopisa.

Perspektiva upravljanja bolešću COVID-19

Autori: Sandra Kraljević Pavelić, Krešimir Pavelić, Bianca Brix i Nandu Goswami.

Sažetak

Izbijanje novog koronavirusa – Teški akutni respiratorni sindrom-Koronavirus 2 (SARS-CoV-2)  – dovedeno je u vezu s globalnom pandemijom koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila u ožujku 2020. godine, što je rezultiralo brojnim slučajevima pripisanim SARS-CoV-2 širom svijeta. Ovdje raspravljamo o trenutnom znanju o dostupnim terapijskim opcijama za pacijente s dijagnozom COVID-19. Na temelju dostupnih znanstvenih podataka, donosimo pregled rješenja u upravljanju COVID-19 primjenom lijekova, cjepiva i antitijela. Još uvijek postoje mnoga pitanja s nejasnim odgovorima o mjerama upravljanja pandemijom COVID-19 i njezinom utjecaju na zdravlje – tj. stvarni postotak zaraženosti stanovništva, ažurirani precizni podaci o smrtnosti, varijabilnost odgovora stanovništva na infekciju, priroda imuniteta i njegovo trajanje, problemi razvoja cjepiva, strah da bi znanost mogla završiti s pretjeranim obećanjima kao odgovor na COVID-19—i ta su pitanja pokrenuta među znanstvenicima. Doista, znanost može, ali i ne mora dati rezultate u stvarnom vremenu. U predstavljenom radu raspravljamo o nekim posljedicama bolesti, njenom otkrivanju i serološkim testovima, nekim rješenjima za prevenciju i upravljanje bolestima, zamkama i preprekama, uključujući cijepljenje. Ovdje predstavljene ideje i podaci imaju za cilj doprinijeti tekućoj raspravi o COVID-19 bez prethodnog odabira dostupnih informacija.

Iz rada:

Konačno, još jedan lijek – Ivermectin, odobreni lijek protiv parazita – pokazao se kao obećavajući kandidat u ranom liječenju pacijenata s COVID-19. Podatke je predstavio FLCCC Alliance i temelje se na objavljenim studijama koje pokazuju njegov potencijal u inhibiciji SARS-CoV-2.

ZAKLJUČAK

Od znanstvene zajednice očekuju se pretjerana obećanja kao odgovor na istraživanje COVID-19. Zapravo, ozbiljnost bolesti COVID-19, posebice stopa smrtnosti i infektivnost, mogu se precizno izračunati samo s vremenskom odgodom i pažljivim, vrlo preciznim praćenjem. Imajući u vidu da još uvijek postoji toliko otvorenih pitanja i nedostatka čvrstog znanja o SARS-CoV-2 i COVID-19, potreban je sveobuhvatan, metodološki ispravan i odgovoran pristup stručnjaka i znanstvenika prema kliničkim studijama, istraživanju i liječenju ove bolesti. Ne treba očekivati ​​da će znanost dati konačne odgovore jer je to proces koji je u tijeku usmjeren na nova razumijevanja i otkrića, često zamjenjujući stara [122]. Na primjer, neke znanstvene činjenice koje je znanstvena zajednica prije prihvaćala kao “konsenzus” godinama su potpuno izmijenjene zbog otvorenog istraživanja, znanstvene znatiželje i slobode u znanstvenim aktivnostima. Promjene paradigmi ili teorija događaju se unutar atmosfere otvorene za znanstvene rasprave i često mogu trajati godinama. Na primjer, uloga RNK u evoluciji života također je bila pod velikim izazovima posljednjih godina. Predstavljeni pregled stoga je doprinos boljem razumijevanju objavljenih podataka koji pokrivaju temu COVID-19 bez prethodnog odabira dostupnih informacija.

 

Komentar autora:

Članak ukazuje na samom početku pandemije na potrebu liječenja. Zanimljivo je da je članak kočen za tisak godinu dana, no ipak je tiskan u odličnom časopisu.

 

Poveznica na znanstveni članak: https://www.mdpi.com/2077-0383/10/8/1586