Plenković u Davosu lobirao za 50 milijardi eura Ukrajini: Ressler protivnike nazvao šarlatanima

Komentar – S obzirom da ipak sve veći broj ljudi polako saznaje istinu o Davosu i ljudima koji stoje iza tih genijalnih ideja o velikom resetu u kojem nećemo imati ništa i bit ćemo sretni, u kojem ćemo jesti bube i umjetno meso, plaćat ćemo porez na disanje, nećemo smjeti izaći iz svog 15-minutnog grada, nećemo smjeti koristiti automobil niti letjeti avionom, nova cjepiva za razne bolesti x će stizati svakih 100 dana i morat ćemo ih primiti ako želimo živjeti…s obzirom na sve to, opravdano je pitati što Andrej Plenković radi u Davosu, i zašto se uopće predsjednik vlade pojavljuje na opskurnim skupovima jedne neformalne organizacije vrlo upitnih i opasnih namjera?

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković u srijedu je u Davosu rekao da očekuje da će Europska unija osigurati 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu “na ovaj ili onaj način”. Njegov mlađi kolega, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler kritizirao je protivnike financiranja Ukrajine nazvavši ih šarlatanima.

Plenković u Davosu sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). Ondje se sastao između ostalih s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Kosova Albinom Kurtijem i čelnikom OECD-a Mathiasom Cormannom.

“Normalan način bi bio da svih 27 (država članica) pristane revidirati višegodišnji financijski okvir i pruži tu pomoć Ukrajini”, rekao je Plenković CNN-ovom novinaru Richardu Questu.

Ako Mađarska bude protiv ove ideje, pronaći ćemo drugi način, kaže Plenković

Ako jedna od zemalja, poput Mađarske, bude protiv ove ideje, onda ćemo pronaći alternativno rješenje na kojem (Europska) komisija radi, a to je pronaći politički, pravni i financijski sporazum da se to ostvari izvan sedmogodišnjeg proračuna Europske unije”, dodao je Plenković, prenosi Jutarnji list, pozivajući se na Hinu.

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban se ne protivi tome da drugi šalju novac Ukrajini izvan financijskog okvira Europske unije, pojasnio je Plenković.

“Radi se o tome da unutar Europe morate pronalaziti kompromise. Mislim da smo iscrpili sve mogućnosti za kompromisom, no pronašli smo rješenje, a mislim da je rješenje važnije od kompromisa”, kazao je.

Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, Plenković je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da “smo prošli revolucionarnu fazu”.

‘Putin ubrzao proširenje Europske unije’

“(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je zapravo ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama”, poručio je Plenković.

On smatra da je potrebno vrijeme kako bi se sustiglo zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji i u tržišnim gospodarstvima te da ih i “mi još uvijek sustižemo”.

“Siguran sam da će naši susjedi uz pomoć, naročito u vidu gospodarskog upravljanja i plana rasta koji im je ponuđen, postupno dospjeti u položaj, gdje će im narasti gospodarski i socijalni standard. Ostanu li duže vrijeme vani, bit će im gore”, izjavio je Plenković.

Ressler protivnike nazvao šarlatanima

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler rekao je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da je potrebno osigurati financiranje Ukrajine te pozdravio odluke o proširenju koju su čelnici EU-a donijeli prošli mjesec.

Na tom sastanku je donesena odluka o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, ali je izostao dogovor o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira u okviru kojeg je paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za razdoblje do 2027. godine.

Ressler je u svom istupu i kritizirao hrvatske zastupnike Ivana Vilibora Sinčića i Mislava Kolakušića.

“Pet mjeseci prije europskih izbora, nije vrijeme za eksperimente, za besmislena nadmudrivanja, nije vrijeme za šarlatane koje smo čuli a koji nisu učinili ništa ni za Hrvatsku ni za Europu, niti su podržali za Hrvatsku važne investicijske pakete”, rekao je Ressler.

Izvor: https://narod.hr/eu/plenkovic-u-davosu-lobirao-za-50-milijardi-eura-ukrajini-ressler-protivnike-nazvao-sarlatanima