Podcast Sekstant, gost Luka Goleš Babić (Sapere Aude)

„Jednostavan korak koji svaki hrabri pojedinac može napraviti jest odbiti sudjelovati u laži. Neka se laži nasade u svijetu, neka i preuzmu svijet – ali moju pomoć neće dobiti… Samo jedna riječ istine može nadjačati svijet.“
A. Solženjicin

U podcastu Sekstant gostovao je Luka Goleš Babić, autor izvrsnih tekstova na blogu Sapere Aude, koje možete čitati i na web stranici udruge Slobodni ZAjedno.

Luka u svojim tekstovima obrađuje i propituje najbitnija filozofska i društvena pitanja današnjeg doba, izvrsno povezujući duhovna zbivanja i zbivanja na fizičkom planu. Na hrvatskoj intelektualnoj sceni, Lukin blog je svojevrsni biser – po britkosti izričaja, po jasnoći predočavanja i po dubini shvaćanja sadašnjih svjetskih događanja.

U podcastu se razgovaralo o tome kakva se borba vodi u svijetu, što se to događalo zadnje 4 godine, zašto je sve to filozofski važno, zašto je propaganda toliko uspješna i zašto priča nije gotova. Govorilo se i o konzervativizmu, progresivizmu, klasičnom liberalizmu, ljevici, suvremenoj umjetnosti…

U poplavi bombastičnih podcasta i emisija u kojima „on zna što nas čeka – obavezno poslušajte !!!“, „ovo je strašno, morate poslušati !!!“, „otkrivamo koji nas užas čeka!!!“, „samo on/ona zna što nas čeka !!!“ i u kojima se većinom kritizira sve i svakoga, a hvali svoju velikost, ovaj podcast s Lukom pruža nešto sasvim drugo i upravo ono što nam treba.
Suprotno od prevladavajuće površnosti i emocionalnih zastranjenja koji se predstavljaju kao čvrsti stavovi, ovdje se mogu čuti pametna i duboka promišljanja jednog zaista krasnog mladog čovjeka.

Lukine tekstove možete naći na:
https://sapereaudecro.blogspot.com/
https://www.facebook.com/SapereAudeCro
https://slobodnizajedno.org/kategorija/sapere-aude/