Poruke s prešućenoga skupa »Znanost ili dogma« Propitivanje anomalija globalizacije i poziv na dijalog

Dragi čitatelji, sa zadovoljstvom Vam objavljujem tekst koji je ustupila redakcija Glasa Koncila koji je objavljen povodom održavanja Znanstvenog skupa ZNANOST ili DOGMA 1. 10. 2023. u Zagrebu u Hotelu Sheraton.

Hvala Glasu Koncila koji je jedini objavio tekst oko održanog skupa. Zašto je skup prešućen? Zašto je od mene “traženo” da se otkaže, a Zagrebačka deklaracija ne objavi jer nije – trenutak?

Autor: Darko Grden

ZAGREB »Odgovor na okolnosti koje imamo u društvu: nema dijaloga, nema kritičkoga mišljenja, nema mogućnosti različitoga tumačenja informacija, zabranjeno je javno istupati mnogima, zatvoren im je medijski prostor…« Tako opisane okolnosti uvjetovale su ciljeve skupa koji je u nedjelju 1. listopada održan u zagrebačkom hotelu »Sheraton« baveći se izazovnom temom »Znanost ili dogma«.

Skup je organiziralo Znanstveno vijeće Hrvatske, koje se predstavlja kao neformalni forum intelektualaca, bez političkih ambicija, barem kolektivnih: vijeću je stalo do znanstvenoga, intelektualnoga i društvenoga dijaloga, a protivi se upravo stvaranju dogma, poput one kakva je stvorena za vrijeme onoga što su mnogi predavači nazivali p(l)andemijom Covida 19. Na skupu je nastupilo više od dvadeset govornika, među kojima su bila i dvojica akademika (molekularni biolog i stručnjak za tumore Krešimir Pavelić i fizičar Vladimir Paar koji je sudjelovao »na daljinu«) te desetak doktora znanosti.

No pandemija, koja je za predavače koji su nastupili na skupu bez daljnjega i globalna i lokalna paradigma kapitulacije zdravstva pred nekim drugim interesima, financijskim i ideološkim, nije bila jedina tema skupa koji je dupkom ispunio konferencijsku dvoranu zagrebačkoga hotela. Propitivali su se također prevladavajući narativ o utjecaju ljudskoga faktora na globalno zatopljenje, moguće umjetno izazivanje prirodnih katastrofa, štetnost neionizirajućega zračenja mobilnih mreža, a dotaknuta su i antropološka pitanja čovjeka budućnosti, kao i neki aktualni problemi koji pogađaju Hrvatsku, poput najnovijega migracijskoga vala i pretvorbe kune u euro.

Premda su mediji mahom prešutjeli skup, gurajući ga tako u područje čudaštva i svojevrsne supkulture, mnoga postavljena pitanja po sebi su vrijedna odgovora. Tako se primjerice – da se spomene tek jedan aspekt – u predavanju koje je na skupu pročitano u odsutnosti autorice dr. sc. Ivane Pavić odbacuju katastrofična globalna predviđanja drastičnoga povećanja karcinoma za koje se paušalno optužuje epidemija, ali se poziva da se hitno istraži moguća povezanost »kontaminacije« sastojcima cjepiva protiv Covida 19 s porastom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti (moždani i srčani udari, moždani i srčani udari, moždani i srčani udari, embolije) i od tumora.

»Ni jedan period nije pokazao smanjenje smrtnosti primjenom pripravka koji je trebao smanjiti smrtnost. U odabranim skupinama bolesti ne detektira se smanjenje smrtnosti, nego povećanje. Procjena je da će se trend povećavanja udjela umrlih cijepljenih nastaviti ako se nastavi primarna ili opetovana inokulacija. Nepoznato je kakve će biti dugoročne posljedice primjene pripravka«, ustvrdila je autorica Pavić. Slična su upozorenja upućena u barem još jednom ili dvama izlaganjima.

Tko je od prisutnih želio, na završetku je mogao potpisati Zagrebačku deklaraciju, svojevrsni završni dokument koji jasno daje na znanje da su zajednički nazivnik svih pitanja koje su predavači postavili anomalije globalizacije.

»Zauzimamo se za odbacivanje ideologija koje su jednostrano formulirale svjetske organizacije financirane od privatnih korporacija i financijera, a koje bi ljudima oduzele slobodu«, stoji u deklaraciji, a takav je ton prevladavao i u izlaganjima sudionika, iako treba reći i to da su neka bila jednostavno informativna. Popis pojava koje deklaracija poziva da se odbace podugačak je, a na njemu je, među ostalim, »korporativni monopol«, »organiziranje masovne migracije«, LGBTQA+ propaganda, »cenzura koja nam se nameće preko globalističkih aplikacija, točnije preko kojekakvih faktografa i ministarstava istine te medija i TV programa koji guše raspravu i dijalog«… Jednako se tako može reći da se rješenje za odupiranje anomalijama vidi u suverenitetu nacionalnih država, pri čemu se deklaracija poziva i na »kršćanski karakter tradicionalne Europe«.

Popis zahtjeva koji se upućuju Hrvatskoj kao nacionalnoj državi također je podugačak. Traži se napuštanje utjecaja Svjetske zdravstvene organizacije ako bi »nastavila s odbacivanjem dijaloga i jednostranim djelovanjem i oduzimanjem hrvatskoga suvereniteta«, kao i »ukidanje svih obveza protiv nacionalnih interesa Hrvatske koje nameću UN, EU ili bilo koja druga globalna organizacija«. Tu je i zahtjev »da prirodni resursi – voda, nebo, more, šuma, zrak, priobalni pojas – i prirodna bogatstva ostanu u hrvatskom vlasništvu«, da se zaštiti autohtono sjeme, mali proizvođači hrane…

»Tražimo zabranu postavljanja odašiljača radiofrekventnih zračenja, kao i izvora neionizirajućih zračenja za koja ne postoje znanstveni dokazi o neštetnosti, bez privole onih koji su njima izloženi. Zauzimamo se za pošteno plaćen rad… te se protivimo rušenju cijene rada i standarda nekontroliranim dovođenjem strane radne snage bez potrebnih osnovnih kvalifikacija te osnovnoga znanja jezika i poznavanja kulture. Zahtijevamo da novac kao sredstvo plaćanja ostane i u fizičkom obliku kao temeljna garancija individualne ekonomske slobode pojedinca. Tražimo jačanje veza s hrvatskim iseljeništvom«, stoji među ostalim u deklaraciji.

Bog je i dalje gospodar svijeta i povijesti

Na skupu »Znanost ili dogma« sudjelovao je i splitski svećenik, filozof i teolog dr. Josip Mužić. Gledano izvana, zlo je – a na vrhu je njegove piramide sam Zli – prema njegovu mišljenju već pobijedilo, a očituje se kao »rat protiv čovjeka«, ali i kao apostazija od kršćanske vjere, čak i među onima koji se nazivaju vjernicima. Sudjelovanje u mehanizmima tako poredanoga svijeta nema puno smisla. Čak je i politika postala predstavom čiji akteri ništa bitno ne mijenjaju.

Dr. Mužić je prisutnima na srce stavio vjeru u Boga kao jedinoga stvarnoga gospodara svijeta i povijesti, preporučivši im svojevrsno suvremeno »hajduštvo«, suvremeno »monaštvo«, tj. uskraćivanje vlastitoga sudjelovanja u vrtlogu svijeta kakav jest i njegove logike. Kao konkretnu mogućnost da bi se to što više moglo ostvariti naveo je kupnju vlastitoga gospodarstva te svojevrsnu samozaštitu od utjecaja medija, rekavši da on, primjerice, ne posjeduje televizor.

Izvor: https://www.arnasebalj.com/index.php/tekstovi/20-10-2023-mr-sc-arna-sebalj-poruke-s-presucenoga-skupa-znanost-ili-dogma-propitivanje-anomalija-globalizacije-i-poziv-na-dijalog