Pravo stanje na Banovini

Pravo stanje na Banovini – Preuzeto s FB profila Luce Gašpar Šako

OBNOVA ILI OBMANA

Ovaj smo mail dobili prošle godine u 3 mjesecu. Sada smo dobili novi mail, stavljam ga u komentare, nastavak događanja. Ono što s pouzdanjem znamo i što smo utvrdili prije godinu dana da je više od 50% crvenih i žutih obiteljskih kuća “preko noći” postalo zeleno.

Ovo je jedna od njih. Pa dragi ministre Branko Bačić, tajniče Domagoj Orlić, župane Ivan Celjak je li to ta zamahnuta, pravedna i nadasve učinkovita obnova?

“Poštovani,

kako ste mi i napisali šaljem vam poruku koju sam poslala na Instagram sada mailom:

 

S obzirom na to da ste vi trenutno jedini aktivni političar na Banovini molim vas za savjet. Našu kuću gradila je poslijeratna obnova. Od temelja je građena nova. Svekar je branitelj i invalid. Završena 2003.g (imamo sve projekte). Kuća nije izgrađena prema projektu, fale stupovi, serklaža itd. Znam da je taj dio u zastari, a svekar je tada naivno potpisao primopredaju jer mu je gospodin Žinić tako rekao i obećao riješiti naknadno što naravno da nije. Poslije potresa su nam bila dva različita statičara (jedan 5.01 a drugi cca mjesec kasnije) i kuću označili kao žutu uz napomenu da treba napraviti detaljan pregled temelja, tla oko temelja, krovišta, nosivih zidova i ukloniti oba dimnjaka. Oba statičara su rekla isto, a trećeg smo angažirali privatno – dobili smo isti odgovor.

 

Prekjučer me zove gospođa (nije se predstavila) i govori da ju šalju (ne znam tko) u pregled kuće u subotu između 9 i 11h te da budemo doma i da pripremimo dokumente od kuće. Gospođa danas dolazi s mladim dečkom, ne predstavljaju se, ne pokazuju nikakav dokument ili ispravu, tablice na autu su mislim vukovarske. Brzo rade krug oko kuće, ulaze, slikaju par papira od poslijeratne obnove. Gotovo ni ne sluša što joj objašnjavamo. Kaže da po kući vidi da nije napravljena po projektu i da fale stvari navedene u projektu ali da ona kuću označava kao zelenu. Ja joj kažem da koliko znam svaka kuća sada treba imati certifikat da je građena protupotresno do min 7 richtera što mi gospođa potvrđuje. Ja ju pitam hoće li mi dati papir da je i moja takva ako ju želi prebacit iz žute u zeleno. Ona na to kaže da to ne može dati pismeno. Pitam ju da li mi može dati pismeno da moje dijete smije spavati na gornjem katu, kaže da ne može ni to. Došli su u pregled bez ikakve opreme ili alata. Samo s papirom i kemijskom. Nije uopće napravila pregled temelja niti tla, kaže da ne treba, da ona ne radi detaljan pregled već samo mijenja naljepnice. Ja joj govorim da mi već imamo dvije žute i da tko je ona da ih mijenja. Na to ne odgovara. Ponavlja da vidi da nije dobro odrađeno poslije rata i da je zato kuća oštećena ali ju ona ipak svrstava u zeleno a za ostalo ona nije nadležna. Neka se žalimo. Dalje joj nismo dali da išta piše, lijepi niti smo išta potpisali već smo joj rekli da izađe iz kuće, što je ona onda i učinila. Vjerojatno tako danas obilaze Glinu i vjerojatno će takvih slučajeva biti još. Također je jako upitno što će ljudi potpisati jer gospođa ne govori da mijenja naljepnice. To mi je rekla tek na moje inzistiranje jer sam ja već pretpostavila s kojom namjerom dolaze. Nisam možda školovana kao ona ali znam da je kampanja u tijeku i da se do izbora Banovina mora “obnoviti” bar statistički.

 

Donji kat smo mi sami “uredili”. Morali smo jer su nam pukle cijevi od vode nakon potresa i jednostavno smo morali ištemati cijelu glazuru, promijeniti cijevi i nasuti sve opet jer bi kuća inače propala skroz kroz dvije godine. Uz to sam ja nakon godine u kućici dobila trombozu nakon čega jednostavno više nisam smjela biti u kućici. Kćer je sve više bila bolesna od hladnoće u kućici i zbog svega navedenog nismo imali izbora. Uložili smo u donji kat cca 10.000 eura. NOVE pločice na zidu pucaju, pokazali smo to gospođi, nije htjela ni pogledati………Gornji kat nismo dirali jer nemamo financijskih sredstava a ne znamo ni kako, zato smo i čekali obnovu. Kćer od 14 godina spava s nama u sobi jer ne možemo osposobiti gornji kat, čekamo ih preko dvije godine da bi nam sada ni ne gledajući, mrtvo hladno rekli da nam je kuća zelena a da to što nije dobro napravljena poslije rata, njih ne zanima……….Kakva je ovo država? U Turskoj su uhićivali takve lopove, kod nas su oni tajkuni. A i što će biti ako nas zadesi još koji potres, pa ta kuća u takvom stanju ne može podnijeti potres kakav smo imali, nema šanse.

 

Da ne duljim jer svašta mogu pisati a vi sigurno nemate kada to sve čitati. Što sada? Dobit ćemo sigurno nekakvo rješenje na koje se možemo žaliti ali bojim se da je to gotova stvar i da tu nema pomoći……….

 

Za sve dodatne informacije sam dostupna.

 

Hvala vam na čitanju, znam da vjerojatno imate 100 upita dnevno.”

#PodatciPoznatiOdgovornima

NOVI MAIL OD GOSPOĐE

Danas, vam se javljam opet, zbog nastavka problema iz prijašnjeg maila. Nakon one situacije pišem žalbu na prenamjenu, žalbu gospođa Debeljak odbija te mi je rečeno da ako se želim žaliti dalje, moram ići na tužbu. Kažu da rađe prihvatimo prenamjenu u zelene pod uvjetom da će i konstrukcijsko oštećenje biti napravljeno. Prihvaćamo to te predajem zahtjev za nekonstrukcijsku obnovu dana 03.10.2023. Gospodin u Glini kaže da im dam cca dva mjeseca vremena da se sve pokrene i da onda zovem. U siječnju počinjem zvati centar obnove u Petrinji ali ne dobivam nikoga na telefon. Uspjevam dobiti u Zagrebu gospođu na broju 01/3782150 te gospođa pristaje vidjeti što se događa. Kaže da je elaborat već napravljen i da se čeka izvođač radova. Ja ju na to pitam kako je napravljen elaborat ako nitko nije došao k nama…..Ona ostaje začuđenja i pita me jesam li sigurna. Govorim joj da radim od doma i da sam 100 posto sigurna. objašnjavam joj prethodnu situaciju koja se događala te gospođa kaže da je gospođa Debeljak radila elaborat. Ja je pitam da li ona elaborat može napraviti na temelju onog prvog susreta na što mi odgovara da ne može, da su morali doći ponovno i detaljno provjeriti što se sve treba raditi. Također mi govori da vidi da se kuća nalazi u crvenom području te da je potrebno napraviti analizu tla te da se te okolnosti moraju uzeti u obzir prilikom obnove i izrade elaborata. Gospođa kaže da će kontaktirati gospođu Debeljak te da ćemo se povratno čuti. Gospođa Debeljak 2 tjedna uopće nije htjela odgovoriti te joj se danas napokon javlja i govori da je elaborat napravljen. Gospođa joj na to kaže da mi tvrdimo da to nije moguće jer nije bila kod nas. Gospođa Debeljak na to izbjegava odgovor već samo ponavlja da je elaborat napravljen. Gospođa ju traži da joj pošalje elaborat a što gospođa Debeljak odbija. Gospođa ju pita da li je uputila zahtjev za analizu tla, a ona kaže da nije zadužena za to (iako neznamo kako je onda napravila elaborat). Djelatnica zove ministarstvo a oni joj kažu da kuća nije na popisu za ispitivanje tla te kažu da neznaju zašto nije, iako je u crvenom. Djelatnica mi sama potvrđuje da ne vjeruje što se događa te da je sve jako čudno. Da je nemoguće da nitko nezna zašto se odjednom ne treba raditi analiza tla tj kako je kuća maknuta sa popisa i zašto gospođa Debeljak izbjegava odgovore i ne želi poslati elaborat, ako je s njim sve u redu. Gospođa kaže da jedino što može još napraviti je poslati upit odjelu koji kontrolira gospođu Debeljak te tražiti njihovo očitovanje te da se javim za tjedan dana.

Moj osobni zaključak je da gospođa Debeljak ovo radi namjerno, a da očito ima jako dobre veze kada može tako postupati. Očito je ljuta jer smo ju prvi puta izbacili i sada ide po principu “bili ste bezobrazni, nećete dobiti ništa” a ne shvaća da ja ne želim ništa što mi ne pripada, želim samo svoje zakonsko pravo. Kako je moguće da se napravi elaborat bez dolaska? Kako je moguće da ga se nikome ne mora pokazati i da nitko u ministarstvu taj elaborat ne može vidjeti?

Očajna sam, zaista očajna. Dimnjaka nemamo. Grijemo se na cijev i sada nam ove zime vraća dim nazad te je gornji kat pun dima. Ni ne boravimo gore ali svejedno, osjeti se i dolje. Kćer od 15 godina i dalje spava s nama u sobi jer ne možemo riješiti ovu situaciju jer je jednostavno nemoguće kontaktirati nekoga i dobiti odgovore te raspetljati situaciju. Ne tražim ja od vas da je vi riješite. Molim vas, preklinjem, bar za kontakt nekoga tko mi može pomoći, samo to.

Hvala vam na čitanju, znam da je predugačko, ali očajna sam.

 

Izvor: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02fGfetKbkgT54kWKgjcrrNxHv19k4qfeKDRtvdz6UYDtBfTYtQHN2CpHxP9aS8z8Cl&id=1441336631&paipv=0&eav=AfaZBQRT4CZUmVm6LGMZAm8mr8HleybAy1L5e7wpWdEhrcJ8oQmgUhlz1KWIhnu58hM&_rdr