kresimir pavelic

Presuda protiv američke Agencije za hranu i lijekove (FDA)

Presuda protiv američke Agencije za hranu i lijekove (FDA)

Ovu bi kolumnu mogli nazvati i „Stav o Ivermektinu – crna mrlja suvremene medicine”. Teško da ćemo  suvremenoj medicinskoj povijesti naići na veću nepravdu nego što je načinjena jednom izuzetnom lijeku – Ivermektinu. Unatoč znanstvenim dokazima koji su prezentirani javnosti već na samim početcima pandemije, tvrdoglavo se inzistiralo na tzv. cijepljenju. Navodno je u pitanju bio novac koji je zarađen na genskim pripravcima, osobito modRNA „cjepivu“ i slio se u džepove farmaceutskih firmi, korumpiranih pojedinaca, agencija itd. Ipak, istina i pravda iako sporo došle su na vidjelo, doduše uz brojne žrtve.

Ivermektin je antiparazitski lijek odobren za ljudsku upotrebu 1987. Djeluje putem mnogih mehanizama i može se uzimati na usta ili nanijeti na kožu. Pripada obitelji lijekova avermektina. William Campbell i Satoshi Ōmura dobili su 2015. Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za njegovo otkriće i primjenu.

Nalazi se na popisu esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije i odobrila ga je Američka agencija za hranu i lijekove.

Evo kako nas o Ivermektinu još uvijek dezinformira Wikipedija: “Tijekom pandemije COVID-19 široko su se širile dezinformacije koje tvrde da je Ivermektin koristan za liječenje i prevenciju COVID-19. Takve tvrdnje nisu potkrijepljene vjerodostojnim znanstvenim dokazima. Više velikih zdravstvenih organizacija, uključujući američku Upravu za hranu i lijekove, američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti,  Europsku agenciju za lijekove i Svjetsku zdravstvenu organizaciju izjavile su da Ivermektin nije ovlašten ili odobren za liječenje COVID-19.”

Tužba protiv FDA laži o Ivermektinu pokrenuta je citirajući obmanjivanje javnosti širenjem dezinformacija o sposobnosti Ivermektina da liječi COVID-19 – uzrokujući nepotrebne smrti. U velikoj pobjedi za istinu i medicinsku slobodu, FDA mora ukloniti SVE sadržaje društvenih medija i savjete za potrošače o upotrebi Ivermektina. U tužbi se citira američki zakon, uključujući odredbu da se FDA „ne smije miješati u ovlasti pružatelja zdravstvene skrbi da prepisuje ili daje bilo koji zakonski označeni preparat ili uređaj pacijentu za bilo koje stanje ili bolest unutar legitimnog odnosa liječnik-pacijent.” Dr. Bowden, jedan od tužitelja u ovoj tužbi, piše: “FDA gubi rat s Ivermektinom i pristaje ukloniti sve postove na društvenim mrežama i smjernice potrošača u vezi s Ivermektinom i COVID-om. Ovaj značajan slučaj postavlja važan presedan u ograničavanju prekomjernog djelovanja FDA-e na odnos liječnika i pacijenta.“

Na važnost ranog tretmana Covid-19, osobito na upotrebu Ivermectina ukazivao sam sa svojim suradnicima i u znanstvenoj publikaciji na samom početku pandemije (https://doi.org/10.3390/jcm10081586) te na alternativnim sredstvima informiranja. Moje su izjave bile izložene primitivnim, neznalačkim izjavama uglavnom tzv. korporativnih medija. Ta medijska sramota dobila je i svoje epiloge na sudovima. Što reći danas osim da je ovakva negativna kampanja koštala glave dijela naših žitelja i oslikala „brigu“ vlasti za zdravlje ljudi ne samo u Hrvatskoj već i u većem dijelu svijeta!

Što sada slijedi? Uglavnom nagodbe bez još uvijek jasnog odgovora na to kako i kada će se kažnjavati vinovnike ovog sramotnog čina. Ne radi se tu o želji za osvetom, već o tome da se ovakve stvari više nikada ne dogode. Unatoč tome, u posljednje vrijeme svjedoci smo kako se želi prikriti taj nečastan posao skretanjem pažnje na ratove, terorističke akcije, a sve uz pomoć korumpirane politike i korporativnih medija.

U članku pod naslovom ‘Krv na svojim rukama’: FDA će ukloniti anti-ivermektinske postove s društvenih medija i web stranica prema sporazumu o nagodbi“ Brenda Baletti piše kako je FDA zanijekala bilo kakvu krivnju, te izjavila da će ukloniti sadržaj koji upozorava ljude da ne koriste Ivermektin za liječenje COVID-19 u roku od 21 dan. Tužitelji su nagodbu nazvali velikom pobjedom za pacijente i odnos pacijent-liječnik.

U roku od 21 dana, FDA će ukloniti uvredljive napise za potrošače  “Zašto ne biste trebali koristiti Ivermektin za liječenje ili prevenciju COVID-19”, koje prikazuje doktora i konja. Web stranica FDA-e, koja je još uvijek aktivna, opetovano navodi da FDA nije odobrila ivermektin za liječenje COVID-19 i upozorava da lijek može biti “nesiguran”. Stranica također uključuje jezik koji upozorava ljude da ne koriste Ivermektin “namijenjen za stoku”. FDA će također izbrisati postove na društvenim mrežama s Twittera, LinkedIna, Facebooka i Instagrama objavljene 2021. i 2022. s porukama poput “Ti nisi konj. Ti nisi krava…”

“Ovo je značajan slučaj i jedna od najvažnijih pobjeda u cijeloj eri COVID-a”, rekao je Marik, glavni znanstveni direktor Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) i bivši šef pulmološke i intenzivne medicine na Eastern Virginia Medical School. “To nadilazi Ivermektin. To je nadležnost FDA-e, što oni mogu, a što ne mogu učiniti. Radi se zapravo o odnosu pacijent-liječnik, liječnicima je dopušteno biti liječnici i propisivati lijekove. Nadamo se da će ovo ubuduće ograničiti uplitanje regulatornih agencija u kontrolu lijekova.”

FDA nije priznala nikakvo kršenje zakona ili bilo kakvo zlouporabu, ne slaže se s tvrdnjom tužitelja da je agencija prekoračila svoje ovlasti u izdavanju izjava osporenih u tužbi i ostaje pri svojim ovlastima komunicirati s javnošću u vezi s proizvodima koje regulira“, rekao je glasnogovornik. FDA nije promijenila svoje stajalište da trenutno dostupni podaci kliničkih ispitivanja ne pokazuju da je Ivermektin učinkovit protiv COVID-19. Agencija nije odobrila niti upotrebu Ivermektina u prevenciji ili liječenju COVID-19.” Provlači se, međutim, stalno izjava kako  ‘FDA ima krvave ruke’.

Nakon što su mnogi liječnici diljem zemlje počeli prepisivati Ivermektin za COVID-19 u ranoj fazi pandemije, FDA je pokrenula kampanju protiv tog lijeka, unatoč brojnim studijama. Lijek se široko koristio u nekoliko zemalja, uključujući Indiju, Meksiko i Argentinu.

“FDA je demonizirala ivermektin, koji je vrlo učinkovit lijek za rano liječenje COVID-a. Posljedice toga, dovele su izravno do smrti milijuna ljudi,” rekao je Marik. “Dakle, FDA ima krvi na rukama.” Marik je rekao da bi lijek bio široko korišten rano tijekom pandemije, značajno bi smanjio rizik od smrti. Umjesto toga, FDA se umiješala u medicinsku praksu, demonizirajući lijek, što je dovelo do zabrane liječnicima da ga koriste, a farmaceutima da ga izdaju.

U SAD-u je uobičajeno i legalno da liječnici propisuju lijekove koji nisu odobreni ili za drugu svrhu od one za koju je odobreno.  “FDA je zapravo uhvaćena u velikoj laži”, rekao je, jer agencija dopušta i promiče upotrebu neoznačenih lijekova “sve dok to ne ometa njihov EUA [autorizaciju za hitne slučajeve].” Naime, lijekovi koji su dobili odobrenje za hitnu upotrebu tijekom pandemije COVID-19, uključujući Remdesivir, Paxlovid i cjepiva, odobreni su na temelju toga što nisu bili dostupni drugi učinkoviti tretmani.

Dr. Pierre Kory bio je jedan od prvih liječnika koji je javno iznio dokaze o učinkovitosti Ivermektina kao rane intervencije protiv COVID-19. On je koautor metaanalize koja zaključuje da je lijek učinkovit protiv bolesti i autor knjige “Rat protiv Ivermektina: lijek koji je spasio milijune i mogao okončati pandemiju”. U izjavi, Kory je rekao: “Ne mogu biti ponosniji na naše kolege što su zauzeli stav za sve nas protiv vladine zdravstvene agencije koja je prekoračila svoje ovlasti.” “FDA je točno znala što radi kada je na Twitteru objavila da je Ivermektin za konje i da bi ljudi trebali ‘prestati s tim’. Nadam se da će ovaj slučaj poslužiti kao presedan sljedeći put kada savezna zdravstvena agencija izađe iz svojih ovlasti i pokuša prakticirati medicine”, dodao je.  (‘Blood on Its Hands’: FDA Will Remove Anti-ivermectin Social Media, Website Posts Under Lawsuit Settlement Agreement)

 

Piše akademik Krešimir Pavelić

Izvor:

Dr. Krešimir Pavelić: Presuda protiv američke Agencije za hranu i lijekove (FDA)